SOCIAL 10 iunie 2022

Sfântu Gheorghe, pe primul loc în țară dintre municipii la numărul chestionarelor completate și validate pentru recensământ

de David Leonard Bularca | 913 vizualizări

În perioada următoare, 25 de recenzori vor ajunge la persoanele care nu s-au autorecenzat

Sfântu Gheorghe este pe primul loc în țară dintre municipii la numărul cetățenilor care au completat și cărora li s-au validat răspunsurile pentru ediția din acest an a recensământului. În a doua etapă, care este în plină desfășurare, 25 de recenzori se vor deplasa la domiciliul persoanelor care nu s-au autorecenzat, adică 31,5% din populația orașului, a spus joi, într-o conferință de presă, primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.

„Am așteptat să expire și cele 7 zile după ultima zi în care se putea face autorecenzarea, pentru a putea vedea datele exacte. Ceea ce vă pot spune cu certitudine este că municipiul Sfântu Gheorghe a terminat pe primul loc în țară dintre reședințele de județ în ceea ce privește numărul de chestionare completate, dar și în ceea ce privește numărul de chestionare validate. (...) Este vorba de 68,5% de chestionare validate, din populația orașului, estimată de Institutul Național de Statistică. Înseamnă că trebuie să găsim 31,5% din numărul populației în această perioadă care a început fizic de ieri (n. red.: de miercuri). Recenzorii au început să caute acele familii și persoane care nu s-au autorecenzat. Conform softurilor aceste persoane apar, apare fiecare casă, fiecare bloc, locuință în care există o persoană sau o familie care nu a fost recenzat/ă. În acest moment, 25 de recenzori sunt în municipiul Sfântu Gheorghe care efectuează această activitate. Rugămintea mea este să fie primiți, au legitimații, deci trebuie să se legitimeze. În cazul în care nu găsesc acasă pe cineva lasă la intrare în apartament un fluturaș pe care este și un număr de telefon al recenzorului sau recenzorului șef din cartierul respectiv. Vor putea lua legătura cu persoana respectivă și pot stabili o zi și o oră ca să se întâlnească. Conform legii, este obligatoriu pentru toată lumea acest proces, deci nu poate fi refuzat”, a explicat edilul.

Întrebat de ce în cazul persoanelor care nu vor fi găsite la domiciliu nu se completează formularul de recensământ automat, din datele pe care le au instituțiile statului, Antal Árpád a explicat că informațiile nu ar fi complete. 

„Completarea din surse oficiale va genera chestionare incomplete (...). De aceea se organizează în Uniunea Europeană din 10 în 10 ani recensământul, pentru a afla răspunsuri la toate întrebările, nu numai la o parte dintre ele”, a explicat primarul. 

Acesta consideră că Sfântu Gheorghe se află pe primul loc la numărul de chestionare completate și validate pentru că acest subiect a fost pe agenda autorităților locale. 

„Eu cred că pe de-o parte ține de organizare și pe de altă parte și de agendă. Cine ce pune pe agendă. Noi am pus pe agendă. Ca simplu sociolog, cred că pentru fiecare stat recensământul este un moment important în viața sa, în viața unui oraș. Pentru mine e important să știu ce caracteristici demografice au persoanele care trăiesc în orașul pe care îl conduc”, a mai spus, în final, Antal Árpád.

Ca județ, ne situăm pe locul al doilea la nivel național în ceea ce privește chestionarele de la recensământ validate. 

Autorecenzarea a fost posibilă până la finalul lunii mai. Acum, recenzorii (persoane angajate special pentru recensământul din acest an) merg la domiciliul persoanelor care nu s-au autorecenzat, în perioada 31 mai – 17 iulie. 

Publicarea rezultatelor definitive ale recensământului va avea loc în decembrie 2023, dar, datorită digitalizării, date provizorii vor fi furnizate până la sfârșitul anului 2022. 

Cel mai recent recensământ din România a avut loc în 2011.

Sursa foto: Primăria Sfântu Gheorghe

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.