Serviciile veterinare, în alertă maximă
A fost identificat primul focar de pestă porcină africană în România
Pesta porcină africană a ajuns și în România, anunță Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna.
Într-un comunicat de presă, DSVSA informează că, în data de 31 iulie a.c., Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat primul focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gospodărie localizată la periferia municipiului Satu Mare.
Printre măsurile luate de autoritățile naționale și locale se numără: reactualizarea Centrelor Locale de Combatere a Bolilor sub îndrumarea prefecților de județ; reactualizarea și punerea în practică a planului de măsuri pentru prevenirea și controlul pestei porcine africane; asigurarea stocurilor necesare de dezinfectante, echipamente de protecție și truse de diagnostic de laborator; sistarea concediilor de odihnă pentru conducerea DSVSA-urilor și a personalului.
„DSVSA Covasna, în data de 01 august 2017, a efectuat o notificare de urgență către Instituția Prefectului, Consiliul Județean, ISU, Inspectoratul de Poliție al Județului Covasna și Garda Forestieră”, mai arată informarea de presă.
Aceeași sursă precizează că „urmează să fie convocat Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, în vederea informării și adoptării unei Hotărâri privind stabilirea atribuțiilor pentru ministerele cu responsabilități în controlul bolii, conform Hotărârii de Guvern 830/2016, care stabilește Programul Național de Control și Planul de Contingență pentru pesta porcină africană.
În urma confirmării prezenței virusului pestei porcine africane în țara noastră, Comisia Europeană va adopta o decizie privind zona aflată sub restricții, măsurile care trebuie respectate de România și perioada pentru care acestea vor fi aplicate.
În această zonă, va fi interzisă mișcarea suinelor domestice și sălbatice, a produselor și subproduselor, a materialului seminal, ovulelor și embrionilor provenite de la acestea”.
Potrivit investigației de la fața locului, realizată de echipa de inspectori ai DSVSA Satu Mare, „a reieșit suspiciunea că virusul bolii a fost introdus în țară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina. Ancheta epidemiologică este în desfășurare. Totodată, și alte instituții competente ale statului întreprind verificări în acest sens. Informațiile obținute urmează a fi coroborate pentru stabilirea cu exactitate a modului în care a apărut boala în țara noastră”, mai transmite DSVSA Covasna.