SOCIAL 17 martie 2022

Senatorul Ionuț Neagu propune o „zi de solidaritate” cu românii din Covasna, Harghita și Mureș

de David Leonard Bularca | 2746 vizualizări

Senatorul de Covasna din partea Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), Ionuț Neagu va iniția un proiect de lege prin care ziua de 8 septembrie să devină „zi de solidaritate a românilor de pretutindeni cu românii din județele Covasna, Harghita și Mureș”. Anunțul a fost făcut chiar de politician, la ediția a IV-a a Reuniunii „Români pentru români”, de luni, 14 martie. Data aleasă nu este una întâmplătoare, susține Neagu, pentru că pe 8 septembrie se sărbătorește eliberarea municipiului Sfântu Gheorghe de către armata română în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, dar și pentru că atunci creștinii sărbătoresc nașterea Maicii Domnului. Alt motiv este că perioada permite desfășurarea de activități în aer liber. 

„Cu această ocazie țin să aduc în atenția dvs. și spre dezbatere un proiect de lege pe care am promis că îl voi iniția privind declararea la nivel național a zilei de 8 septembrie ca zi de solidaritate a românilor de pretutindeni cu românii din județele Covasna, Harghita și Mureș. Poate unii dintre dumneavoastră vă veți întreba de ce nu 14 martie așa cum sărbătorim în ultimii ani, dar în urma discuțiilor cu Domnul Profesor Ioan Lăcătușu am ajuns la concluzia că ar fi mai prielnică ziua de 8 septembrie din mai multe puncte de vedere”, a spus Ionuț Neagu luni, în 14 martie, conform unui comunicat de presă transmis de Centrul European de Studii Covasna – Harghita.

Argumentele din spatele acestei propuneri fac referire la istorie și religie, dar și la condițiile meteo.

„1. În această zi se sărbătorește eliberarea primul oraș din Transilvania, respectiv municipiul Sfântu Gheorghe de către armata română în cadrul celui de al Doilea Război Mondial;

2. În această zi creștinii ortodocși sărbătoresc nașterea Maicii Domnului, ea simbolizând în credința creștină începutul speranței la mântuire;

3. Și un ultim argument esențial ar fi condițiile atmosferice de la această dată care permit și sărbătorirea prin activități în aer liber”,  conform senatorului.

În final, scopul proiectului legislativ va fi acela să creeze  „un mecanism de asumare de către consiliile județene limitrofe celor 3 județe prin sprijinirea și desfășurarea de activități cultural artistice în cadrul comunităților din județele Covasna, Harghita și Mureș”, a mai punctat Ionuț Neagu.

Acesta nu a putut participa fizic la ediția a IV-a a Reuniunii „Români pentru români” și, totodată, la ediția a XXX-a a manifestărilor „Primăverii culturale la Sfântu Gheorghe”, pentru că ziua de 14 martie a fost zi de muncă la Parlament. De aceea, Ionuț Neagu a transmis un videoclip pentru a-și susține discursul în fața celorlalți invitați. 

Sursa foto: senat.ro

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.