SOCIAL 14 septembrie 2011

Salariile reale, diferite de cele de pe hârtie. Salariul mediu net în Covasna: 1.100 sau 800 de lei?

de Monica Vrânceanu | 1002 vizualizări

Cifrele oficiale ale Institutului Naţional de Statistică diferă foarte mult de sumele prezentate de AJOFM Covasna.

Covăsnenii continuă să aibă salarii de care sunt nemulțumiți, chiar dacă unele cifre arată că județul nostru s-ar situa printre cele cu salarii acceptabile în comparație cu altele. Astfel, în vreme ce există analize care susțin că salariul mediu net lunar poate ajunge la peste 1.100 de lei, datele din județ contrazic aceste cifre, în ideea că salariile sunt de fapt mai mici.

O analiză a salariilor medii nete din județele țării, realizată de Econtext.ro, plasează județul Covasna printre cele care ”stau bine”, Econtext făcând referire la date obținute prin Institutul Național de Statistică (INS).  Econtext pune însă aceste salarii în comparație cu salariile estimate de Comisia Naţională de Prognoză (CNP), astfel că aici se văd deja unele diferențe între realitate și prognoze.

Salariu net de 1.101 lei, conform Econtext

Mai exact, INS susține că în Covasna salariul mediu net este de 1.155 de lei lunar, iar estimarea CNP arată un salariu de 1.101 lei lunar, existând deci o diferență de 54 de lei. Din datele celor de la Econtext, realitatea, în cazul județului Covasna, pare mai optimistă decât prognoza CNP, salariul mediu net fiind deci mai mare.

Salariul real este mai mare decât cel estimat de CNP  în numai șase județe ale țării, iar Covasna se numără printre acestea. Cea mai mare diferență pozitivă se regăsește la Sibiu, județ pentru care CNP estima un salariu mediu net de 1.397 de lei pe lună, dar el a fost în luna mai de 1.561 de lei. Celelalte județe în care salariul este mai ridicat decât se anticipa sunt București, Cluj, Covasna, Argeș și Bihor. În schimb, în 35 de județe ale țării salariile sunt mai mici decât prognoza CNP.

Din aceeași analiză reiese însă faptul că județul Covasna se află între ultimele 15 ale țării atunci când vine vorba despre valoarea salariului mediu net, bani mai puțini decât noi câștigând județe precum Maramureș, Ialomița, Teleorman, Vaslui sau Harghita.

AJOFM Covasna contrazice datele centralizate

Pe de altă parte însă, datele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna sunt mult mai pesimiste decât cele furnizate de Econtext, arătând un salariu net cu mult sub cel de de 1.155 de lei. Astfel, în vreme ce numărul șomerilor neindemnizați crește în Covasna, salariul mediu net este cifrat, potrivit AJOFM, undeva la puțin peste 800 de lei lunar: o diferență majoră, deci!

”Potrivit datelor pe care le avem, salariul mediu brut în judeţ este de 1.130 de lei, pe când salariul mediu net la nivel naţional este de 1.400 de lei. Asta înseamnă că cetăţeanul din judeţul Covasna câştigă în medie puţin peste 800 de lei în mână lunar”, a declarat directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Declaraţiile ANAF, relevante când vine vorba de salarii

Acesta susține că datele AJOFM provin direct din declarațiile lunare ale angajatorilor și susține că nicio sursă nu poate fi mai sigură decât Agenția Națională de Administrație Fiscală (ANAF). Potrivit lui Kelemen, datele furnizate de către INS provin din eșantioane, în vreme ce cele ale ANAF se bazează pe totalul declarațiilor fiscale.

Nici varianta în care un angajator ar declara un salariu mai mic pentru angajat, plătindu-l pe acesta din urmă cu mai mulți bani, nu-și are locul aici, din simplul motiv că nimeni nu ar da date diferite către ANAF și INS.

”Nu știu cum se explică exact această diferență mare, de 300 de lei, între salariul mediu net al celor de la Econtext și cel sesizat de către AJOFM pe baza declarațiilor, dar ceea ce știm cu siguranță este faptul că acesta din urmă pare să fie salariul real din Covasna. Despre așa-zisa ”muncă la gri”, în care venitul din contractul de muncă nu corespunde cu cel real, nu putem spune foarte multe pentru că acolo e deja altceva și nu ne putem hazarda”, a mai spus Kelemen Tibor.

Oamenii cred mai mult varianta AJOFM

Krisztina Balazs este o tânără de 24 de ani care spune că lucrează de patru ani deja în domeniul alimentar, cu greu reușind să atingă un salariu lunar de 900 de lei.

”De fapt, câștig vreo 700 de lei în bani, ca să zic așa, iar diferența îmi vine din bonurile de masă. Dacă nu aș locui cu mama, nu prea știu cum m-aș descurca și nici să-mi caut altceva nu prea merită, că nu găsesc ceva mai bine plătit aici”, ne-a spus tânăra.

Bús Zsolt este un tânăr care anul acesta a terminat facultatea de inginerie electronică. Încă din anii studenţiei şi-a propus să caute un loc de muncă în străinătate, tocmai de aceea a pus burta pe carte. Rezultatul nu a întârziat să apară, așa că în curând începe munca la o firmă din Ungaria. El ne-a spus că în calitate de proaspăt absolvent, nu are nicio şansă în Sfântu Gheorghe pentru a-şi găsi un loc de muncă bine plătit şi în domeniul său. „Un inginer începător nu are unde să se dezvolte aici, sunt exemple în care inginerii muncesc cu muncitorii necalificaţi, pe salarii de nimic, sub 1.000 de lei lunar. Acolo unde voi lucra sunt proiecte, iar şansele de afirmare sunt mult mai mari. Ca şi începător, voi câştiga în jur de 4.000 de lei, ceea ce nu e rău faţă de nivelul de salarii din Sfântu Gheorghe. A trebuit să aleg între a rămâne acasă şi a avea o viaţă cât de cât decentă, am ales să plec”, ne-a spus Zsolt.

Corina are 27 de ani și cu greu și-a găsit un loc de muncă după ce a terminat facultatea. Ea susține că acum lucrează ca funcționar public în administrația locală, având un salariu de 800 de lei. Din banii aceștia însă, o parte se duce pe navetă, tânăra lucrând în mediul rural.

”Sigur, în administrație salariile sunt mici, asta se știe. Dar poate că în alt oraș aveam mai multe șanse să lucrez ceea ce-mi place, pe ceva mai mulți bani. Deocamdată însă, asta e... cred că la noi în județ sunt cele mai mici salarii”, spune Corina.

Inginer topograf, Both Tibor s-a mutat de la Odorheiu Secuiesc la Sfântu Gheorghe în 2002. El susține că în Harghita salariile ar fi mai mari decât la noi, chiar dacă analiza Econtext arată inversul. În orice caz, Tibor a ales să rămână în Sfântu-Gheorghe datorită familiei pe care și-a întemeiat-o și nicidecum pentru vreun venit mai mare; pentru a-i ajunge banii, Tibor spune că lucrează în câte două-trei locuri.

”Nu are, doamnă, cum să fie un salariu mediu net lunar peste 1.100 de lei la noi în județ! Să ai așa un salariu e mare lucru aici, chiar dacă alții din alte județe nici nu muncesc pentru așa bani. La noi, ăsta e nivelul, salariu bun e și la 800-900 de lei”, ne-a spus Iulian Marinca, un  domn care susține că mai are puțin până la pensionare.

Aşadar, întrebarea care rămâne în urma acestor analize, statistici şi prognoze este „Ce salariu mediu net au covăsnenii?”.

Tu ce salariu ai? E diferit în realitate faţă de cel "de pe hârtie"?

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
florin, 14 septembrie 2011
de asta prefer sa fac naveta la Brasov, am un salariu peste cel mediu net din Covasna chiar scazand si banii de naveta.
Primar_la_Hetea, 14 septembrie 2011
A, si inca ceva cred ca Covasna si Harghita are cei mai multi bugetari, raportat la salariatii din mediu privat. Si lucru asta ar trebui sa ne ingrijoreze.
Primar_la_Hetea, 14 septembrie 2011
Ar trebuii sa ne intereseze salariu minim, nu cel mediu ! Nu ma intereseaza ca Dorel care lucreaza la SRI si doarme cu capul pe masa toata ziua ia 4500 lei, sau politistul cutare ia 2500, sau citeste integral
Valentin, 14 septembrie 2011
Majoritatea celor din Sfantu Gheorghe au salarii cuprinse intre 500 ron (gen Textila) si 800 ron (administratie, medicina, vanzari, etc). Prea putini castiga peste 800 ron in judet, pe cand in restul citeste integral
Valentin, 14 septembrie 2011
Pai si atunci ma intreb care mai e sensul Institutului de Statistica??? Daca emite date eronate sa se desfinteze, ca oricum sunt un puhoi de angajati in frunte cu o directoare care e acolo de citeste integral
G, 14 septembrie 2011
1100 sau 800 oricum ai lua-o covasnenii sunt vai de capu lor. Astea-s salarii europene?
Jimmy, 14 septembrie 2011
Este chiar o dilemă cu salariile, nu poți să îți dai seama ce este realitatea deoarece mulți pe cartea de muncă au salariul minim, iar salariul real este mult mai mare, știu că există acest citeste integral
Cititor, 14 septembrie 2011
"Oamenii cred mai mult varianta AJOFM". Salariul mediu net prezentat de Econtext nu reflecta realitatea din judet. Suntem in 2011, dar deja am intrat in perioada electorala, cand "rezultatele" citeste integral
cititor, 14 septembrie 2011
E o diferenta intre cele raportate oficial si cei care fac aceste studii in special datorita incompetentei celor care le fac, fie ei functionari publici sau diverse surse. In continuare lumea uita cum citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.