SOCIAL 11 iunie 2013

Rabia transmisă la om e mortală dacă nu se intervine imediat

de Monica Vrânceanu | 2035 vizualizări

Specialiştii Spitalului Judeţean consideră că decizia eutanasierii vulpii prinse la Sfântu Gheorghe a fost una corectă

Discuţiile contradictorii provocate de eutanasierea vulpii prinse în curtea Grădiniței „Albă ca Zăpada” din Sfântu Gheorghe i-au determinat pe specialiştii în boli infecţioase ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) să ia poziţie cu privire la criticile aduse de o parte a opiniei publice celor de la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).

Şeful secţiei de Boli Infecţioase a SJU, medicul primar Kovács István, a declarat că oamenii ar trebui să perceapă realitatea la adevărata sa valoare, în sensul în care rabia nu poate fi vindecată, nu are tratament şi duce invariabil la moarte, atât la animale cât şi la om. În consecinţă, Kovács apreciază că decizia DSVSA de eutanasiere a vulpii a fost corectă, pentru a nu pune în pericol oamenii.

Medicul spune că în ultimii zece ani au tot apărut cazuri de animale turbate, iar ultimul caz în care un om a murit de rabie s-a petrecut în urmă cu 15 ani, la Sfântu Gheorghe.

„Este important ca oamenii să ştie că odată ce au venit în contact cu animalele sălbatice sau cu câinii vagabonzi, e bine să ia măsuri. Nu este de joacă, aceste animale nu trebuie luate în braţe, nu trebuie mângâiate, pentru că nu se ştie niciodată ce se poate întâmpla, ca să nu mai vorbim de pericolul pe care-l reprezintă o muşcătură”, a spus Kovács.

Potrivit acestuia, orice contact cu astfel de animale trebuie urmat de un vaccin disponibil la Spitalul Judeţean. În 2012, au primit vaccinul 201 persoane, valoarea tratamentelor aplicate în acest sens fiind de 70.000 de lei.

„Dacă un animal turbat a muşcat sau zgâriat un om, trebuie aplicat imediat tratamentul – vaccin şi, în funcţie de gravitate, un ser disponibil la SJU. Serul se dă dacă animalul a fost turbat, dar în termen de 72 de ore, acesta e tratamentul oriunde în lume. Nici aşa nu există o garanţie de 100% că vor lipsi problemele apoi, însă asta depinde desigur de organismul omului, de cât de repede ia tratamentul de profilaxie şi de adâncimea plăgii.   Fără tratament însă, dacă vorbim de un animal turbat, urmarea e invariabil moartea, inclusiv la om”, a explicat medicul, menţionând că în prima jumătate a acestui an 80 de persoane au primit deja tratamentul de profilaxie, cele mai multe fiind cazuri de contacte neaşteptate cu câini vagabonzi sau nevaccinaţi.

Kovács István a ţinut să precizeze că se observă o apropiere a animalelor sălbatice de aşezările omeneşti, însă a subliniat faptul că un astfel de caz, în care un animal sălbatic să ajungă chiar în mijlocul unei comunităţi urbane, nu a mai întâlnit până acum.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.