SOCIAL 26 mai 2011

Noi proteste privind Spitalul de la Vâlcele

de Monica Vrânceanu | 983 vizualizări
Sediile Prefecturii și UDMR Covasna au fost pichetate ieri de aproximativ 80 de persoane - pacienți și angajați ai Centrului de Patologie Neuromusculară ”Dr. Radu Horia” de la Vâlcele, ca urmare a deciziei Ministerului Sănătăţii de a muta unitatea sanitară la Întorsura Buzăului. Protestatarii au lansat către Prefectură o serie de fluierături și au scandat "Hoţii", "Ignoranţa voastră, condamnarea noastră", "Nu vrem la Întorsura"

Sediile Prefecturii și UDMR Covasna au fost pichetate ieri de aproximativ 80 de persoane - pacienți și angajați ai Centrului de Patologie Neuromusculară ”Dr. Radu Horia” de la Vâlcele, ca urmare a deciziei Ministerului Sănătăţii de a muta unitatea sanitară la Întorsura Buzăului.

Protestatarii au lansat către Prefectură o serie de fluierături și au scandat "Hoţii", "Ignoranţa voastră, condamnarea noastră", "Nu vrem la Întorsura" și ”Vrem la Vâlcele”, pornind apoi spre sediul UDMR.

Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Sănătăţii, desfiinţarea Spitalului orăşenesc Covasna şi a Centrului de Patologie Neuromusculară "Dr. Radu Horia" şi reorganizarea lor ca secţii exterioare ale Spitalului de Cardiologie "Dr. Benedek Geza" de la Covasna. Activitatea Centrului de Patologie Neuromusculară de la Vâlcele se va desfăşura în noul imobil de la Întorsura Buzăului, a cărui construcţie a fost finanţată de Ministerul Sănătăţii.

 

Spitalul de la Întorsura, pregătit să funcţioneze în câteva săptămâni

În vreme ce unii pacienți spun că nu vor să meargă la spitalul de la Întorsura Buzăului pentru că acesta ar fi prea departe sau că vremea în acea zonă e prea friguroasă, mai există și partea angajaților - medici, asistenți și personal auxiliar, care susțin că naveta ar fi anevoioasă.

Directoarea Spitalului de Cardiologie Covasna, Monica Sporea, a declarat că mutarea Spitalului de la Vâlcele la Întorsura Buzăului va fi realizată complet până la finele lunii iunie, clădirea de la Întorsura fiind în mare parte funcțională. ”Spitalul de la Întorsura poate funcționa și fără alocarea unei mari sume de bani, putând fi relocat foarte ușor. Vom apela și la câțiva sponsori pentru transportarea fizică a mijloacelor fixe de la Vâlcele. Clădirea de la Întorsura este una nouă, funcțională, care poate prelua activitatea în următoarele zile. Deja se lucrează acolo, centralele sunt pornite pentru încălzire, se face totul pentru punerea în funcțiune - pentru că totuși a fost o clădire nefolosită. Un spital trebuie să asigure un cadru medical de cea mai bună calitate, dar nu trebuie să ne cramponăm de o anumită locație sau de sentimentalisme. E adevărat că oamenii s-au obișnuit la Vâlcele, unde merg de ani de zile, dar Spitalul de la Întorsura va asigura cele mai bune condiții și trebuie ținut cont de acest lucru”, a explicat Monica Sporea.

Potrivit acesteia, personalul medical de la Vâlcele și cel auxiliar este preluat automat prin acte adiționale, contractele de muncă fiind continuate cu noul angajator – Spitalul de Cardiologie. În ceea ce privește problema personalului, legată de naveta prea lungă până la Întorsura, Monica Sporea a arătat că se încearcă identificarea unei ”soluții sociale”, alături de Spitalul Județean de Urgență.

”Din păcate, spitalele s-au bazat mai mult pe asigurarea unor locuri de muncă, dar ele trebuie de fapt să trateze pacienți, în primul rând. Este adevărat, din păcate naveta este destul de lungă, constisitoare, iar la unele persoane salariile nu acoperă această cheltuială. Dar pentru binele pacienților și realizarea unui spital modern nu ne putem împiedica de problema socială a două-trei persoane”, a spus Monica Sporea.

Monica Sporea a arătat că s-a făcut deja o propunere angajaților de la Vâlcele care cred că pot ajunge mai ușor la Covasna să lucreze la Spitalul de Cardiologie, deoarece și aici există o mare deficiență de personal. În ceea ce privește medicii specialiști, Monica Sporea a arătat că se încearcă atragerea acestora pentru a-și continua activitatea la Întorsura Buzăului, însă a precizat că dacă aceștia vor refuza, se va încerca atragerea altor medici neurologi.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 7

Adaugă comentariu
Camelia, 18 iulie 2011
spitalul de la Intorsura buzaului este adecvat pacientilor in scaun cu rotile? exista rampe de acces? dumensiunile usilor (grupuri sanitare, tratament, etc)sunt corespunzatoare sau cei in scaun cu citeste integral
alina ionita, 18 iunie 2011
STIMATA D-NA Monica Sporea! Intr-adevar, spitalurile sunt pentru vindecarea bolnavilor, si nu pentru socializarea lor. Problema este doar ca bolile distrofice sunt ireversibile. Nu sunt vindecabile. citeste integral
salariati, 28 mai 2011
Daca Spitalul Vilcele se muta la Intorsura ne facem griji ca managera Claudia Vigheci nu mai poate sa ia bani din fondul spitalului sa plateasca zecile de procese care le are pe rol . D-na Sporea citeste integral
vasy, 28 mai 2011
De ce nu se zice nimic in aceasta rubrica despre cate paturi poate asigura noul spital,o sa ne ingramadim toti in 3-4 luni pe cateva locuri,26 mai exact,pentru ca imediat ce da frigul acolo la polul citeste integral
Primar_la_Hetea, 27 mai 2011
Trec des pe la Valcele, si mereu ii vad pe acesti oamneni in scaunele cu rotile, plimbandu-se printre ruinele fostei statiuni. Chiar ieri am auzit-o pe o doamna spundu-le colegilor ei de suferinta: citeste integral
LESUCA DIN HETEA, 27 mai 2011
CAM TARZIU.
secuiul, 27 mai 2011
"Sediile Prefecturii și UDMR Covasna au fost pichetate ieri de aproximativ 80 de persoane" Eroare: "Sediul Prefecturii UDMR Covasna"
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.