SOCIAL 1 noiembrie 2017

Programări online la pașapoarte în județul Covasna

de Iulia Drăghici - Taraș | 23551 vizualizări

Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple Covasna permite de la 1 noiembrie realizarea de programări online

După posibilitatea de programări online pentru înmatricularea vehiculelor sau pentru obținerea de permise de conducere, acum vine rândul serviciului de pașapoarte să ofere această facilitate covăsnenilor.

Astfel, de la 1 noiembrie a.c., persoanele care vor să evite statul la coadă pentru eliberarea pașaportului pot să acceseze site-ul Instituției Prefectului Covasna, www.prefecturacv.ro sau www.epasapoarte.ro pentru a-și programa vizita la sediul Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple Covasna.

„S-a realizat un program de înscriere online, astfel încât să putem veni, pe modelul existent la înmatriculări și permise, în întâmpinarea cetățenilor și să preîntâmpinăm pentru perioadele următoare, pentru anii viitori, aceste aglomerări în perioada de vârf ale anului”, a declarat marți, în cadrul unei conferințe de presă, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu.

„Începând de la 1 noiembrie se pot face programări pentru depunerea cererilor în vederea eliberării pașapoartelor, deci fac precizarea că serviciul este doar pentru depunerea cererilor, nu și pentru ridicarea pașapoartelor. Pentru acest lucru nu avem nevoie de programări. Practic, aplicația este operațională din acest moment. Aceste programări se pot face atât pe www.epasapoarte.ro, cât și pe pagina web a Instituției Prefectului”, a explicat marți, în cadrul aceleiași conferințe de presă subcomisarul de poliție Alina Dana Ioniță, șefă a Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple Covasna.

Pași importanți

Aceasta a subliniat și câțiva pași importanți de care trebuie ținut cont în realizarea programării, printre care completarea obligatorie și corectă a câmpurilor, confirmarea în maxim 120 de minute a programării și verificarea atât a căsuței de Inbox, cât și cea de Spam pe adresa de e-mail menționată sau completarea corectă a numărului de persoane pentru care se realizează cererea.

„E obligatorie completarea tuturor câmpurilor din aplicație. Rugăm cetățenii care optează pentru programările online să acorde o foarte mare atenție corectitudinii datelor pe care le introduc, pentru că orice neconcordanță între datele introduse în aplicație și documentele persoanei care se prezintă la ghișeu pot duce la anularea programării. (...) De asemenea, este foarte important să fie introdus e-mail-ul, pentru că pe această adresă se va primi mesajul prin care trebuie să confirme rezervarea. Această confirmare trebuie făcută în maxim 120 de minute, lucru care dacă nu se întâmplă, de asemenea duce la anularea rezervării. Este foarte important să fie completat numărul de persoane. (...) O mare atenție trebuie acordată verificării atât a căsuței de Inbox, cât și Spam, pentru că mesajele pot să intre și în Spam. (...) După ce este confirmată programarea în termenul de 120 de minute, cetățeanul va primi un alt mail de la DGP Programare online, prin care i se va indica codul de bare pe care trebuie să îl prezinte la ghișeul serviciului. Țin să precizez că programările sunt gratuite și netransmisibile. Nu se pot face programări din fax sau prin e-mail, iar eventualele documente lipsă, în cazul în care cetățeanul se prezintă la ghișeu sau neachitarea taxei pot duce la anularea programării. Nu se pot face programări pentru ziua în curs”, a explicat șefa Serviciului, Alina Dana Ioniță.

Sfatul prefectului: să nu lăsăm pe ultima clipă

Nu toate județele din țară au optat pentru această posibilitate de realizare a programărilor online, spun reprezentanții Serviciului de Pașapoarte, iar scopul noii facilități este de a evita aglomerările din timpul perioadei de vară, situație întâlnită și la noi în județ în cursul acestui an. Totuși, prefectul a mai adus în vedere un sfat în ceea ce privește evitarea formării de cozi:

„Dincolo de acest program de înscriere online mai există o campanie națională pe care eu o consider importantă. Fac un apel pe această cale cetățenilor să nu stea până în ultima zi a expirării pașaportului, ci să vină din timp să-și facă sau să-și preschimbe pașaportul și astfel să evităm aglomerările. Există situații în care oameni au nevoie efectiv de pe o zi pe alta, dar măcar atunci când se poate să o luăm un pic din timp, să fim mai gospodari, să ne facem vara sanie și iarna car. O să fiu printre primii care o să încerce acest program”, a spus prefectul Sebastian Cucu.

Reprezentanții Serviciului de Pașapoarte au mai precizat că nu e obligatorie programarea online, iar în cadrul instituției vor funcționa două ghișee, unul dintre acestea servind și cetățenii care nu s-au programat în prealabil.

Potrivit statisticii prezentate de Serviciul de Pașapoarte, în primele nouă luni ale anului curent aproape că s-a dublat numărul solicitărilor venit de la cetățeni față de aceeași perioadă a anului trecut. Cauza principală au fost cererile venite de la cetățeni din alte județe, în special din Brașov.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.