SOCIAL 20 aprilie 2022

Profesorii din județ și-au cerut drepturile salariale în justiție

de David Leonard Bularca | 946 vizualizări

Sindicatul Liber al Învățământului Covasna reprezintă mai mulți profesori din județ în procese ce au la bază calcularea greșită a cinci drepturi salariale. Acțiunile în instanță sunt îndreptate împotriva școlilor unde profesorii predau. Situația este asemănătoare în toată țara, pentru că în 2016 Guvernul a dat o Ordonanță de Urgență prin care stabilea ca majorările salariale pentru orele de dirigenție, gradația de merit, predarea simultană, controlul financiar și predarea în învățământul special să fie plătite conform lunii decembrie 2016. Însă, de atunci, salariile profesorilor au crescut, deci și sumele pentru fiecare drept salarial ar fi trebui să crească. Însă acest lucru nu s-a întâmplat. Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna spune că profesorii au tot dreptul să inițieze aceste demersuri. Totuși, în urma unei Ordonanțe de Urgență adoptate joi de Guvern, prin care profesorilor li se acordă drepturile cerute, toate procesele ar putea fi suspendate. 

După Ordonanța de Urgență dată de Guvern în 2016, până în data de 1 iunie 2021, drepturile salariale ale profesorilor au fost calculate greșit, spune președintele Sindicatului Liber al Învățământului Covasna, Nagy Gábor. 

„Aproape în tot județul (n. red. sunt școli implicate în procese pe această speță). Eu pot să vă declar că am 168 de dosare (...). Noi, sindicatul, împreună cu sindicatul de la Întorsura Buzăului, întocmim cererile de chemare în judecată cu toată documentația: adeverință de la angajator (școala), împuternicire din partea cadrelor didactice, fiindcă revendicăm cinci drepturi salariale neplătite sau calculate în mod greșit, asta este baza problemelor noastre. S-au calculat, până la data de 1 iunie 2021, cinci categorii de drepturi salariale în mod greșit, moment în care, pe baza sentințelor date de către instanțele judecătorești, și ministerul Educației a recunoscut că, într-adevăr, cinci categorii de drepturi salariale sunt calculate în mod greșit, pe baza Legii 153/2017, asta e Legea salarizării valabilă în sectorul bugetar”, a spus, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, Nagy Gábor. 

Concret, pentru fiecare drept salarial, profesorii ar fi trebuit să primească un anumit procent în plus din salariul de bază. Ordonanța de Urgență dată de Guvern în 2016 stabilea ca aceste procente să fie oferite pe baza salariilor profesorilor din decembrie 2016. Doar că de atunci salariile cadrelor didactice au crescut și sumele încasate în urma acestor drepturi salariale au rămas aceleași, conform lui Nagy Gábor. 

„Cadrele didactice cu gradația de merit beneficiază de 25% din salariul de bază ca drept salarial pentru câștig de gradație de merit. De cinci ani se recalculează, se redistribuie acest lucru pentru o muncă deosebită în interesul învățământului. Calculele sunt greșite din cauza următoare: Guvernul României, pe vremuri, adică în 2016, a scos o Ordonanță de Urgență în care fixează drepturile la dirigenție, gradația de merit, spor de predare simultană și controlul financiar preventiv la nivelul lunii decembrie din 2016. Salariile noastre au crescut, etapizat, pe baza Legii salarizării, 153/2017, aproape în fiecare an și, la urma urmei, ne-am trezit că 10% din salariul de bază pentru dirigenție nu reprezintă decât 6% din salariul de bază majorat, pentru că suma a rămas la nivelul lunii decembrie din 2016, a mai explicat liderul de sindicat. 

Acțiunile în instanță sunt realizate pentru că doar așa profesorii își pot recupera banii.

„Pentru retroactivitate. Noi putem revendica drepturile noastre începând cu 1 ianuarie 2019 până pe 31 mai 2021, că de la 1 iunie 2021 avem calcule corecte. Ăsta este punctul de plecare”, conform lui Nagy Gábor. 

Victorii în justiție ale profesorilor  

Chiar și Înalta Curte de Casație și Justiție a dat dreptate profesorilor, spune liderul de sindicat din Covasna. 

„Legiuitorul care a scos Legea salarizării a spus că sporurile au fost înghețate. Dar dirigenția, gradația de merit, predarea simultană, școală specială, pentru că predările în școli speciale majorează salariul cu 15% față de școlile normale, nu sunt sporuri. Din această cauză Tribunalele, Curțile de Apel, Înalta Curte de Casație și Justiție cu decizia nr. 7 ne-au dat dreptate. Pe baza sentințelor, și ministerul a dat un Ordin ministerial că sindicatele au dreptate, salariile trebuie calculate pe baza salariului de bază care trebuie majorat. Nu e spor dirigenția, ci e o majorare de salariu de 10%, pentru gradația de merit 25%, pentru predarea simultană de la 7 la 20%, în funcție de numărul de clase comasate, trei, patru, cinci. Sunt și cinci clase comasate în județul nostru, două cazuri sunt. Și predarea în învățământul special majorează salariul de bază cu 15%. Acestea sunt dosarele noastre”, a mai detaliat Nagy Gábor. 

Victoria în instanță nu este asigurată

Joi, pe 14 aprilie, când am discutat cu Nagy Gábor, se așteptau decizii ale Tribunalului Covasna în cazul a patru dosare. 

„Dosarele au ajuns la faza de pronunțare. Un număr de patru dosare, ajungând în fază de pronunțare luna trecută, în luna martie, nu știu motivul, că nu sunt jurist, sunt profesor de chimie, dar Tribunalul Covasna a amânat de trei ori pronunțarea. Mai mult nu se poate, înseamnă că astăzi, joi, avem și noi sentință pe această temă”, a spus președintele Sindicatului Liber al Învățământului Covasna.

Marți, 19 aprilie, deciziile nu fuseseră încă publicate. 

Totuși, au fost cazuri în țară în care justiția nu a dat dreptate cadrelor didactice. 

„Sunt județe, de necrezut, care în ciuda faptului că Înalta Curte de Casație și Justiție are această decizie, cu numărul 7, Curtea de Apel Galați a respins această cerere (n. red. a profesorilor de a primi drepturile salariale majorate). Nimeni nu înțelege pe ce bază, cum a respins Curtea de Apel Galați acțiunea sindicatului din județul Galați. E o singură speță”, a mai spus Nagy Gábor. 

Cadrele didactice din majoritatea zonelor din județ se luptă acum pentru a-și câștiga drepturile salariale, conform liderului de sindicat.

„Zona Întorsurii Buzăului este acoperită 100%. În Sfântu, Baraolt, Covasna și Târgu Secuiesc este acoperire de 95%, fiindcă sunt niște colegi care au depus actele mai târziu. În mod sigur va fi de 100%. Rămân în afară cei care nu sunt în sindicat, pentru că nu avem dreptul să facem demersuri în interesul celor care nu sunt membri de sindicat”, a mai explicat Nagy Gábor. 

IȘJ Covasna spune că profesorii au tot dreptul să inițieze astfel de demersuri

Inspectorul școlar general, Kiss Imre a spus, pentru Observatorul de Covasna – CovasnaMedia.ro, că este dreptul profesorilor care se simt nedreptățiți să inițieze astfel de demersuri. 

„Persoanele intimidante au tot dreptul de a cere acest drept. Dacă altfel nu, atunci prin instanță”, a declarat Kiss Imre. 

Guvernul a încercat să găsească o soluție

Tot joi, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care ar urma să fie plătite toate aceste drepturi salariale profesorilor. Documentul, care luni, 18 aprilie, a fost publicat în Monitorul Oficial este rezultatul negocierilor dintre Guvern și reprezentanții profesorilor. 

Însă problema este departe de a ajunge la final, pentru că plata se va face în tranșe și nu toți profesorii vor fi plătiți. 

„Sunt peste 120.000 de cadre didactice. Nu toate au gradație de merit sau dirigenție sau creștere salarială pentru învățământul special. Primesc diferențe doar cei care sunt în situațiile în cauză, fără să pot face o estimare. Cei care nu sunt în aceste situații nu au ce să primească.

Un profesor poate are gradație de merit, dar nu are dirigenție. Altul poate să aibă dirigenție, dar fără gradație de merit – sunt situații foarte diferite. Nimeni nu poate spune exact care sunt oamenii care beneficiază și cei care nu beneficiază.

Criteriile nu sunt cumulative, e vorba despre calculul corect pentru cei care beneficiază de drepturile respective. Are gradație de merit – nu i s-a calculat corect, are dirigenția – nu i s-a calculat corect, are și dirigenție și gradație – e clar că pentru ambele trebuie refăcute calculele și să primească diferențele. Dacă are și învățământ special, și dirigenție, și gradație de merit, pe toate trei trebuie refăcute calculele și să i se acorde diferențele la care are dreptul”, a spus președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Marius Nistor, citat de edupedu.ro. 

Totodată, senatorul USR Ștefan Pălărie a atras atenția, pe contul său de Facebook, că „Guvernul vrea să le dea profesorilor banii cu țârâita, cu pipeta (...). 5 ani. Atât va dura ca Guvernul să aducă „la zi” salariile profesorilor. Salarii care trebuiau deja mărite din 2021, conform legii. Este o obligație asumată a statului, nu vreo promisiune electorală”. 

Există posibilitatea ca procesele profesorilor covăsneni să fie suspendate

După publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanței de Urgență care stabilește modul în care profesorii își vor putea primi drepturile cerute, l-am contactat pe Nagy Gábor, pentru a afla cum văd profesorii covăsneni noile reglementări. 

Acesta ne-a spus că există posibilitatea ca toate dosarele de care se ocupă să fie suspendate, pentru că prevederile din Ordonanța de Urgență sunt mai favorabile profesorilor decât ar fi deciziile instanțelor. O decizie în acest sens va fi luată de sindicat miercuri, 20 aprilie. 

Sursa foto: unsplash.com

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.