SOCIAL 23 mai 2018

Primă de 1500 de lei pentru absolvenții de liceu

de Geanina Lupșa | 1193 vizualizări

Tinerii ce se vor angaja în 60 de zile de la absolvire pot beneficia de această sumă

Din acest an, absolvenții de liceu, care se angajează prin intermediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) în termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor pot beneficia de o primă de inserție în valoare de 1.500 de lei. Această sumă se acordă în două tranșe, 750 de lei imediat după angajare, iar 750 de lei după un an de zile de la angajare.

„Este primul an în care, ca urmare a modificării legislației, absolvenții trebuie să se înregistreze la noi în termen de 60 de zile, și ca urmare a acestei înregistrări dacă se angajează pot să beneficieze de o primă de angajare de 1.500 de lei. Până în momentul de față acest lucru nu a existat, este modificarea legislației, care se referă la absolvenții promoției anului 2018. Această sumă li se cuvine în 2 tranșe, 750 de lei imediat la angajare, iar următoarea 750 de lei, a doua parte, după perioada de un an de zile. Condiția este ca acești tineri să lucreze cel puțin un an și o zi, pentru  că așa se împlinește anul întreg. Dacă nu se înregistrează în termen de 60 de zile, ei decad din drepturi, nu o să mai aibă dreptul ca să beneficieze de această primă și nici de așa-zisul ajutor de șomaj”, a spus directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, marți, în cadrul unei conferințe de presă.

Tinerii absolvenți ce aleg să își continue studiile, nu vor beneficia de indemnizație de șomaj Absolvenții care la data solicitării şomajului, au fost admişi sau urmează cursurile urnei forme de învăţământ, nu vor beneficia de indemnizaţie de șomaj, potrivit unor modificări legislative.

„În condițiile în care un absolvent care se evidențiază la noi, în baza noastră de date, în termen de 60 de zile și este declarat admis la facultate, nu mai beneficiază de ajutor de șomaj. Până acum înceta dreptul din octombrie. În momentul când sunt declarați admiși, nu mai au dreptul la șomaj, chiar dacă nu l-au obținut”, a mai precizat la conferința de presă, directorul AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

Acesta a mai menționat faptul că la nivelul județului Covasna, s-au făcut demersuri în acest sens, s-a luat legătura cu profesorii, inclusiv cu Inspectoratul Școlar, pentru ca elevii să fie informați cu privire la acest aspect.

Geanina Lupșa

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.