SOCIAL 11 ianuarie 2018

Prețul încălzirii centralizate aproape s-a dublat

de Iulia Drăghici - Taraș | 1708 vizualizări

Se întâmplă la Întorsura Buzăului; noul tarif a intrat în vigoare de la 1 ianuarie

Încălzirea apartamentelor din Întorsura Buzăului, racordate la centrala orașului, costă, de la 1 ianuarie, aproape dublu. Consilierii locali au decis în ultima ședință din 2017 ca prețul să crească de la aproximativ 170 de lei la 332,79 de lei fără TVA pe gigacalorie. Mai mult, autoritățile au decis și sistarea subvenției de 25% din prețul facturii la încălzire. Potrivit decidenților, noua valoare reflectă realitatea costurilor de producție a energiei termice, realitate care la rândul ei se raportează la costul lemnelor de foc.  

Dacă deocamdată au scăpat de temperaturile cu mult sub minus, locuitorii din Mica Siberie sau Polul Frigului din România, cum este denumit orașul Întorsura Buzăului, nu se vor putea bucura pe deplin de beneficiul costurilor mai mici la încălzire, adus de vremea de afară. Odată cu prețul lemnelor a crescut și prețul pentru încălzirea apartamentelor în regim centralizat. O gigacalorie costă, de la 1 ianuarie a.c., 332 de lei, de la 170 de lei, cât a fost în 2017.

Decizia a intrat în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2018, pe baza unei hotărâri a Consiliului Local din Întorsura Buzăului, votată și adoptată în ultima ședință din 2017, respectiv din 27 decembrie.

„Acțiunea noastră din acest punct de vedere vizează așezarea prețului la care vindem gigacaloria în acord cu prețul de cost pentru producerea gigacaloriei. Astăzi suntem în situația de  spune că vindem la 150 și producem la 350. Din octombrie și până acum s-a produs deja o pierdere de aproape 500.000 de lei. Pierderea, că ne place sau nu ne place, va trebui să o suportăm. Am trimis către ei (n.red. SC Termo) acum 200.000 de lei, ceea ce este foarte mult. Dacă anul ăsta sistemul centralizat de produs agent termic ne-a costat 1,3 milioane de lei, la anul (n.red. în 2018) m-aș bucura să nu ne mai coste. Centrala e reparată, iar prețul de furnizare a gigacaloriei trebuie să acopere cheltuielile. Costul principal este de la masa lemnoasă, care a crescut uriaș, a explodat. (...) Un lucru mi-este sfânt. Noi trebuie să încălzim cei 2.200 de copii”, a spus, în cadrul ședinței de CL din 27 decembrie, primarul din Întorsura Buzăului, Leca Băncilă.

Într-un interviu acordat ziarului „Observatorul de Covasna”, primarul Leca Băncilă a admis că situația este grea, însă a precizat că este cât de poate de normală și că ține de realitatea zilelor noastre.

„Am consumat peste 1,4 milioane de lei, o sumă uriașă, ca să refac sistemul și firma. Acești bani sunt din buzunarul tuturor întorsurenilor. (...) Trebuie să asumăm realitatea. Produc la 332 de lei, atât trebuie plătit. Nu-ți convine, te debranșezi. (...) E adevărat, s-a mărit prețul, e mult și e greu. Dar asta e realitatea pe care o avem astăzi lângă noi. Și încă ceva: ideea că plătește altcineva consumul tău trebuie să dispară. (...) Mai mult, având în vedere că doar o minoritate beneficiază de acest serviciu, am tăiat și subvenția de 25% din preț”, a declarat primarul.  

Demersurile de majorare au început încă din vară

În cadrul aceleiași ședințe, din 27 decembrie 2017, directorul SC Termo Întorsura SRL, Claudiu Morar, a precizat că este posibil ca nici măcar la acest preț mărit, de 332 de lei, să nu se poată acoperi toate cheltuielile de producție, dat fiind faptul că prețul lemnului continuă să crească, dar și că marile firme fac concurență pe piața de rumeguș, o concurență pe care societățile mici nu au cum să o egaleze.

Necesitatea majorării prețului astfel încât acesta să acopere costurile de producție s-a făcut simțită încă din anii trecuți, iar demersurile pentru creșterea tarifelor au început în vară, a declarat pentru „Observatorul de Covasna”, Claudiu Morar.

Birocrația multă și neclară le-a dat bătăi de cap, obținând un aviz de la autoritatea națională abia în decembrie, ceea ce a dus la o serie de pierderi pentru centrala termică, mai spun reprezentanții firmei.

„Vă spun sincer, am început demersurile de prin vară. Prețul lemnelor cam acolo se situa și în vară. (...) Teoretic noi am acumulat 500.000 de lei pierderi din cauza faptului că prețul nou a venit foarte târziu. Dar din păcate, cu birocrația de la noi, ne-au trebuit șase luni să îl aprobăm. (...) Procedura este următoarea: eu fac o documentație, o expun, vine autoritatea statului, în cazul nostru, de data asta ANRE, care își dă acordul, după ce își fac și ei calculele lor. Apoi trebuie aprobat în Consiliul Local. (...) E o situație reală. Nu putem vinde sub prețul de producție. Nu este vina noastră că piața lemnului a urcat atât de mult. (...) Dacă mâine materia primă se va scumpi, prețul nu mai este același. O mare problemă este că la Întorsura nu s-a făcut mai nimic pe partea de reabilitare termică a blocurilor, iar cea mai mare vină o au cetățenii pentru că nu au vrut să constituie asociații de locatari”, ne-a declarat miercuri directorul SC Termo Întorsura SRL, Claudiu Morar, care a subliniat că blocurile care nu sunt reabilitate termic au pierderi de căldură de până la 40%.

Reabilitarea termică a blocurilor ar fi scutit din costuri

Despre necesitatea reabilitării termice a blocurilor de locuințe a amintit și primarul Leca Băncilă, care spune că deși a oferit această oportunitate cetățenilor, aceștia ar fi refuzat, astfel că acum trebuie să își asume consecințele costurilor mari pentru încălzire.

„Mai era o situație. A existat oportunitatea termo-izolării blocurilor. Am dat 50.000 de lei ca să facem un proiect și acum locatarii nu mai vor. Atunci să își asume. Că dacă blocurile sunt izolate, se consumă mai puține gigacalorii”, a spus primarul, amintind soluția propusă proprietarilor de apartamente: „50% dă Uniunea Europeană, 40% dă primăria și tu cu 10% nu vii să izolăm, să punem geamuri în așa fel încât să nu mai consumi două gigacalorii, ci una? (...) Nu am putut să conving oamenii. De patru ani mă chinui cu chestia asta”, a spus Leca Băncilă.

Egalitate între locuitorii de la case și cei de la bloc

Cu toate că măsura este una deloc populară, consilierii locali au votat hotărârea aproape în unanimitate. Unii dintre aceștia justifică decizia votului ca variantă de stabilire a unui echilibru între costurile suportate de locuitorii orașului care locuiesc la blocuri și cei care locuiesc la case, mai ales că toți, prin bugetul local, aveau de acoperit pierderile cauzate de centrala termică.

„Cetățenii orașului au aceleași drepturi, fie că stau la casă sau la bloc. Prețul de producție al gigacaloriei a fost mult timp mai mare decât prețul de vânzare, fapt care a dus la pierderi de sute de mii de lei acoperite din bugetul local. Mai mult, numai în anul trecut din bugetul local s-au investit sute de mii de lei în reparații. Era momentul ca beneficiarii să plătească prețul real. Decizia nu a fost ușoară, e greu să împovărezi cetățeanul, dar nu este corect ca toți cetățenii de la întorsura Buzăului să plătească atât pentru a-și încălzii propriile locuințe, cât și mai mult de jumătate din costurile pentru încălzirea apartamentelor”, ne-a spus consilierul local Rareș Iagăr, prezent la ședința din 27 decembrie 2017.

 „Mă face să mă orientez spre alte modalități de încălzire”

Este clar că decizia de majorare a tarifelor nu este iubită de clienții Termo Întorsura, care spun că deja se gândesc la alte soluții pentru încălzirea apartamentelor.

„Din câte am înțeles, prețul gigacaloriei este peste dublu. Îngrozitor este pentru cei care depindeau de ajutorul de la primărie. A fost sistat și acesta. Nu numai căldura s-a scumpit, ci și celelalte utilități, numai că acest preț este exagerat și nu văd cum. În această zonă, poate cineva să stea fără căldură sau să reducă din consumul acesteia? Mă refer mai mult la bătrâni și la cei care au copii. Având în vedere că mă afectează direct această modificare și că acum cheltuielile sunt și mai mari, mă face să mă orientez spre alte modalități de încălzire, adică să ne debranșăm de la centrala orașului”, ne-a declarat un beneficiar al sistemului de încălzire centralizată din Întorsura Buzăului.  

Întrebat dacă nu se teme că ar putea rămâne fără clienți, directorul centralei, Claudiu Morar a admis că există posibilitatea ca anumite categorii de beneficiari să se debranșeze, dar de asemenea există și solicitări de rebranșare, chiar și după ce s-a anunțat noul preț.

„Teoretic există această posibilitate, ca oamenii să se debranșeze, dar care ar fi o altă soluție? Dacă discutăm de energie electrică, probabil prețul ar fi dublu. Altă variantă nu prea avem, pentru că nu avem gaz. Să treacă pe sobă pe lemne, ar ajunge la aceleași costuri. Din punctul meu de vedere, cred că vor fi oameni care se vor debranșa, dar s-ar putea să avem surpriza ca alții să se întoarcă. Avem și persoane care deși cunosc situația actuală a prețului, cer branșarea sau rebranșarea, inclusiv la case particulare. Oamenii și-au făcut calculele”, ne-a declarat Morar.

Aproximativ 600 de apartamente din Întorsura Buzăului sunt racordate la centrala termică. Pe lângă acestea, mai sunt racordate și firme sau instituții, printre cele mai importante fiind chiar școlile din oraș, unde învață aproximativ 2.200 de elevi.

Centrala termică din Întorsura Buzăului funcţionează din anul 2004 şi a fost construită printr-un program de mediu, promovat de Guvernul României de la acea vreme şi Guvernul Danez prin Agenţia Daneză pentru Protecţia Mediului. Din 2008, centrala termică a început să genereze pierderi la nivelul bugetului local pentru că preţul biomasei necesare funcţionării a crescut considerabil, iar numărul beneficiarilor a scăzut constant, centrala devenind astfel prea mare pentru oraş. Contractul care a stat la baza construirii centralei obligă autorităţile locale să menţină în centrala în funcţiune neapărat și în 2018.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.