Prefectul Ráduly István: „Este o obligație morală a tuturor să fim prezenți și să îi ajutăm la nevoie pe cei care solicită acest lucru”
Prefectul județului Covasna, Ráduly István, spune că este important să îi ajutăm pe cei aflați la nevoie, în contextul situației umanitare din Turcia și Siria, după ce o serie de cutremure au lovit cele două țări. Totuși, reprezentantul Guvernului în teritoriu subliniază că ajutorul ar trebui să fie unul centralizat.
„Este o obligație morală a tuturor să fim prezenți și să îi ajutăm la nevoie pe cei care solicită acest lucru. Consider că ajutorul pe care am înțeles că peste 70 de țări îl vor acorda atât Turciei, cât și Siriei, este ceva la nivel central. Deci, nu putem să ne organizăm că mergem și să ajutăm, dar în schimb este posibil să fie organizat ceva la nivel central, mă gândesc la IGSU (n. red.: Inspectoratul General pentru Situații de Urgență) sau la alte instituții centrale. Atunci, dacă primim o astfel de adresă, vom face și noi un apel la nivel de județ, ca să punem și noi acolo ceea ce este necesar acum, alimente sau alte produse”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, prefectul județului Covasna.
În legătură cu strângerea de donații pe care managera Teatrului „Andrei Mureșanu” (TAM), Anna Maria Popa, și preotul din Vâlcele, Vasile Antonie Tămaș, au realizat-o pe parcursul zilei de miercuri, Ráduly István spune că astfel de acțiuni pot fi inițiate fără probleme.
„Ceea ce fac foarte bine, se pot organiza în acest sens. Dar din punct de vedere al Instituției Prefectului, ca instituție guvernamentală, totuși trebuie să fie centralizat de ministerul nostru”, a explicat prefectul.
Mai multe donații care constau în alimente și pături au plecat joi dimineață din județ spre Turcia, la inițiativa Annei Maria Popa și a preotului Vasile Antonie Tămaș.
Cât despre riscurile unui astfel de cutremur care ar putea afecta și județul Covasna, prefectul județului spune că există proceduri care trebuie respectate în astfel de situații. În plus, el afirmă că sunt fonduri suficiente în perioada 2021-2027, atât pentru autorități, cât și pentru firmele private, să reabiliteze acele clădiri care reprezintă un pericol în caz de cutremur.