SOCIAL 23 mai 2023

Peste 80% dintre profesorii din județ au ținut luni grevă generală

de David Leonard Bularca | 12928 vizualizări

Alte cadre didactice, care nu au luat parte la grevă, au ținut ore online cu elevii

În prima zi de grevă generală a profesorilor, peste 80% dintre cadrele didactice din județ s-au alăturat demersului, a spus, într-o declarație pentru redacția noastră, președintele Sindicatului Liber al Învățământului – Covasna, Nagy Gabor. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna spun că greva profesorilor este legală și fac apel la înțelegere din partea elevilor și a părinților.

Liderul de sindicat din județ, Nagy Gabor, spune că numărul profesorilor care s-au alăturat grevei chiar a crescut de la finalul săptămânii trecute până luni dimineața, la ora 8:00.

„Este un fenomen interesant. Vineri, când școlile și-au terminat programul, aveam o participare cât de cât a profesorilor la grevă. Dar, de exemplu, astăzi de dimineață, la o școală mare, numărul greviștilor a crescut cu 18 persoane, cadre didactice, care săptămâna trecută au neglijat semnarea referendumului. Este o creștere considerabilă. Peste 80% dintre profesorii covăsneni sunt în grevă, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Nagy Gabor.

Pentru că mesajul către părinți a fost acela de a nu-și duce copiii la școală, unii profesori care nu participă la grevă și-au ținut orele online, conform liderului de sindicat.

„Greva se face la locul de muncă. Am transmis un mesaj foarte clar: fiecare profesor care participă la grevă va fi la locul de muncă 18 ore, cât este norma didactică săptămânală. Nu își țin orele, dar se duc la școală. Am vorbit telefonic cu reprezentanții unor școli. Participarea la grevă este exemplară. Dar sunt, puțini, câțiva profesori, învățători, care nu au aderat la grevă și țin orele online! Asta este pentru mine o noutate. Fac ore online”, a detaliat Nagy Gabor.

El spune că greva profesorilor va continua în mod sigur până miercuri.

Nu există nicio școală din județ în care să nu existe profesori care țin grevă (...). În mod sigur, până miercuri va ține greva, în ciuda faptului că există astăzi (n. red.: luni) o rundă de negocieri cu Guvernul”, a mai spus Nagy Gabor.

IȘJ Covasna: „Greva este o formă de protest legală”

Am cerut date despre numărul profesorilor covăsneni care iau parte la greva generală și de la IȘJ Covasna, însă inspectoarea școlară adjunctă, Luminița Bobeș, ne-a spus că instituția nu ne poate furniza această informație, pentru a nu exista impresia unei presiuni puse pe cadrele didactice.

„Referitor la numărul profesorilor aflați în grevă sau nu, nu vă putem furniza date pentru a nu exista suspiciunea de presiune din partea Inspectoratului Școlar. Cel mai bine informați în acest sens sunt reprezentanții sindicatelor, comitetele de grevă din unitățile de învățământ”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Luminița Bobeș.

Inspectoarea școlară generală adjunctă din județ spune că școlile au ținut legătura cu părinții în ceea ce privește declanșarea grevei generale.

„Datele pe care le avem referitoare la greva angajaților din sistemul de învățământ din județul Covasna sunt pentru analiză internă. Fiecare conducere de unitate de învățământ a comunicat cu părinții, în sensul în care au anunțat situația punctuală în ceea ce privește cadrele didactice aflate în grevă și dacă au sau nu personal care să supravegheze elevii”, a declarat Luminița Bobeș.

IȘJ Covasna face apel la înțelegere din partea părinților și a elevilor.

„Greva este o formă de protest legală, astfel facem apel la înțelegere din partea părinților și a elevilor. În funcție de evoluția conflictului de muncă, se vor comunica deciziile Ministerului Educației în timp util, iar conducerile unităților de învățământ le vor comunica pe căile disponibile părinților și elevilor”, a mai spus, în final, Luminița Bobeș.

Peste 150.000 de profesori au ținut luni grevă, conform sindicatelor din învățământ. Dacă Guvernul nu rezolvă problemele ridicate de profesori, în special legate de salarii, sindicatele anunță că, în paralel cu greva, cadrele didactice vor ieși și în stradă să protesteze.

Deși duminică, 21 mai, au avut loc o serie de negocieri la Guvern, în încercarea autorităților de a opri greva pe ultima sută de metri, acestea au eșuat.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.