SOCIAL 24 mai 2018

Peste 100.000 de lei câștigați de către DJST Covasna pentru proiecte de tineret

de Geanina Lupșa | 1060 vizualizări

Ministerul Tineretului și Sportului finanțează în județ două proiecte cu tradiție

Direcția Județeană pentru Sport și Tineret (DJST) Covasna, compartimentul Tineret/Tabere a câștigat finanțări  în valoare de 101.700 de lei, de la Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) pentru organizarea a două proiecte ce presupun derularea celor două tabere naționale: „100 pentru România!” și „Școala Națională pentru Democrație-ediția a VII-a”.

Potrivit directorului executiv Ioan Marian Știopu, din cadrul DJST Covasna, cele două proiecte înseamnă selecția și participarea în cadrul acestora a unui număr de aproximativ 250 de tineri din toată țara „tineri dornici de implicare dar și tineri care vor avea prilejul de a lua contact cu valorile culturale și naturale ale județului Covasna”.

Pentru organizarea taberelor s-a obținut o finanțare în valoare totală de 101.700 de lei din partea Ministerului Tineretului și Sportului.

„100 pentru România!”

Anul acesta în perioada 12-18 august se va desfășura, în contextul Celebrării Centenarului Marii Uniri, ediția a III-a a taberei naționale „100 pentru România!” la care vor lua parte 120 de tineri din țară și din regiunile istorice românești. Pentru organizarea acesteia s-a obținut o finanțare din partea MTS în valoare de 41.700 de lei.

„Această tabără face parte integrantă dintr-o strategie pe termen lung a noastră, dedicată creării unui Proiect de Țară, menit asigurării contextului atât de necesar în cadrul căruia, tinerii din România dar și cei din regiunile istorice din afara granițelor, vor aborda prioritățile și nevoile comunităților din care provin, dar mai mult decât atât, vor identifica, împreună cu lectorii și specialiștii invitați, soluțiile cele mai viabile menite păstrării și promovării identității culturale și naționale românești, a moștenirii culturale comune. Căci în ciuda barierelor teritoriale și a poziționării geografice, aceștia sunt legați de un numitor comun.”, ne-a spus directorul executiv al DJST Covasna, Marian Știopu.

„Să depășim ideea de a cânta trecutul, cu ideea de a construi viitorul”

Totodată consilierul Cătălin Lazăr din cadrul Compartimentului Tineret/Tabere atrage atenția asupra faptului că este foarte important ca tinerii să își creeze singuri viitorul și modul de promovare și păstrare a acestui set de valori moștenit, dar subliniază și ideea că făcând parte din aceste proiecte aceștia își pot dezvolta totodată abilitățile de comunicare și relaționare socială.

„În calitate de consilier  al DJST și tânăr ce locuiesc în județul Covasna, conectat zic eu la problemele cu care se confruntă tinerii în ziua de azi, pornesc de la următoarea deviză: este foarte important să celebrăm centenarul, dar haideți să depășim ideea de a cânta trecutul, cu ideea de a construi viitorul. Sărbătorim 100 de ani de la centenar, este un eveniment remarcabil, dar cred că suntem obligați moral ca acești 100 de ani din spate să nu rămână doar cu steaguri și discursuri sforăitoare ci să vină și cu elemente de construcție, fiindcă altfel nu știu cum ne vom putea asigura un viitor. Ori acest proiect tocmai asta încearcă să facă. Să construiască.

Un alt punct cheie al taberelor este de a le arăta tinerilor care este pericolul de a trăi într-o lume virtuală, în care nu empatizezi cu celălalt, în care nu comunici(…) Latura de comunicare și socializare este foarte importantă”, a mai adăugat Cătălin Lazăr.

„Școala Națională pentru Democrație”

Tabăra „Școala Națională pentru Democrație” se află în acest an la ediția a VII-a și se va desfășura în perioada 22-28 august. Pentru organizarea acesteia s-a obținut o finanțare, din partea MTS, în valoare de 60.000 de lei.  Desfășurarea taberei va aduce laolaltă 110 de tineri.

„Dacă acum 4 ani am avut 50 de tineri, anul acesta vom avea 110”, ne-a precizat Cătălin Lazăr.

Tema de bază a taberei  din acest an va fi „Corupția și integritatea”.

„Formatul ei este următorul, exista teme de bază, gen educație civică, management de proiecte, etc. dar în fiecare an se schimbă tema tocmai pentru a cuprinde întreaga sferă a noțiunilor legate de educația civică, iar anul acesta tema specifică pe care o vom aborda va fi corupția și integritatea. Este unul din puținele demersuri de acest gen de la nivel național, care are ca temă corupția și integritatea”, a mai menționat Cătălin Lazăr.

Consilierul de tineret este de părere că finanțarea celor două proiecte este dovada vie că tinerii pot contribui la dezvoltarea comunitară.

„Pentru noi ca și Direcție Județeană pentru Sport și Tineret,  este  pe de-o parte,  o recunoaștere a unor eforturi ale noastre de creare a unor contexte de dezvoltare și integrare socio-profesională dedicate tinerilor, iar pe de altă parte reușim astfel să atragem resurse financiare în județ.” a mai declarat pentru Observatorul de Covasna, directorul Ioan Marian Știopu.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.