SOCIAL 25 iunie 2018

Părinții de împrumut ai copiilor abandonați, sărbătoriți la Sfântu Gheorghe

de Geanina Lupșa | 1307 vizualizări

În curtea Muzeului Național Secuiesc s-a desfășurat vineri cea de-a 15-a ediție a Zilei Asistenților Maternali Profesioniști

Zeci de asistenți maternali, însoțiți de micuții pe care îi au în grijă s-au întâlnit vineri, 22 iunie în curtea Muzeului Național Secuiesc, cu ocazia celei de 15-a ediții a Zilei Asistenților Maternali Profesioniști. Programul acestui eveniment, organizat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Covasna, a fost unul diversificat și a cuprins atât cântece populare,  pictură pe față, vizitarea Muzeului Național Secuiesc, cât și un workshop cu tema ,,Relaționarea cu  adolescenții”.

Încă de dimineață, în curtea Muzeului Național Secuiesc s-au adunat zeci de asistenţi maternali însoțiți de copiii abandonați, pe care i-au luat în grija lor.  Micuții erau vizibil încântați de programul ce urma să se deruleze și nu au ezitat nicio secundă să se adune împreună la o măsuța pentru a colora, în timp ce copilașii de doar 2-3 ani chicoteau și zburdau necontenit prin curtea muzeului.

„E minunat să trăiești printre copii”

Prezentă la eveniment a fost și Elena Crețu din comuna Zagon, unul dintre asistenții maternali care practică această meserie de 12 ani de zile. Are 3 fetițe în grijă, toate fiind surori și a luat această decizie deoarece iubește copiii, dar și pentru că este una dintre meseriile ce pot fi practicate la domiciliu.

„Am ales această meserie deoarece îmi plac foarte mult copiii, este o meserie pe care o pot practica la domiciliu. Să fii asistent maternal înseamnă să educi copilul respectiv, presupune responsabilitate. Am 3 fete, sunt toate trei surori și le am de 12 ani, pe cea mică am primit-o de când avea 5 luni și după șase luni au mai venit cele două, care aveau 2 ani, respectiv 5 ani. E minunat să trăiești printre copii. M-am atașat imediat de ele, fac parte din familie”, ne-a mărturisit Elena Crețu, mângâind-o pe Ancuța, cea mai mică dintre fete.

130 de asistenți maternali în județul Covasna

Numărul asistenților maternali este în scădere de la an la an, potrivit reprezentanților Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Covasna. În prezent, în județ există 130 de asistenți maternali care au în grijă 240 de copii. Anul trecut, în aceeași perioada, la nivelul județului existau 137 de persoane care practicau această meserie. Una dintre principalele cauze ale numărului mic de asistenți maternali este reprezentată de faptul că o asemenea meserie este una destul de grea, care implică o responsabilitate aparte, de aceeași părere sunt atât asistenții maternali, cât și reprezentanții DGASPC Covasna.

„În momentul de față aveam 130 de asistenți maternali angajați și 240 de copii în grija lor. Acest număr este în scădere continuă, sistemul de asistență maternală a fost înființat în 1999, cu 25 de asistenți maternali, în 2008 am ajuns la 174 de asistenți maternali, iar cum v-am spus, după 2008 există o scădere destul de mare.(...) Cauza, și noi ne punem de foarte multe ori această întrebare, poate datorită faptului că e o meserie grea și trebuie să ai vocație pentru această meserie, nu este o simplă meserie, că mergi 8 ore la serviciu și după aceea mergi acasă și ești liniștită. De fapt, acești copii sunt crescuți de asistenți maternali la ei acasă, 24/24 sunt supravegheați de ei. Deci ei trebuie să se ocupe de educația lor, să îi pregătească pentru viață  independentă, să devină oameni folositori societății, totodată să asigure o familie pentru ei, o familie iubitoare și să îi pregătească pentru reintegrarea în familia lor biologică sau pentru adopție, dacă luăm totul la un loc, chiar este o meserie grea, foarte multe provocări există”, a declarat pentru Observatorul de Covasna, directoarea DGASPC Covasna, Vass Mária.

„Asistenții maternali nu au rămas în urmă când vine vorba de salarii”

„Despre salarii nu aș putea să zic că nu sunt motivante, dacă ar fi să luăm salariile la nivel de țară, comparativ cu salariile în alte domenii, nici asistenții maternali nu au rămas în urmă. Există un salariu de bază în funcție de câți copii are în plasament, primește un anumit spor, dacă sunt copii cu dizabilități, primește un alt spor. Salariile lor ajung în jur de 2000 de lei pe lună, iar pentru fiecare copil aflat în plasament primește 600 de lei, plus alocația de stat,în cazul în care copilul este încadrat într-un grad de handicap, în loc de 600 primește 900 de lei și, bineînțeles, alocația de stat este dublă”, ne-a mai explicat aceasta.

În discursul pe care l-a ținut în deschiderea evenimentului de vineri, secretarul județului Covasna, Varga Zoltán, a venit cu propunerea ca asistenții maternali să se întâlnească într-o structură asociativă pentru a discuta și a împărtăși experiențele, părerile, și nu în ultimul rând, pentru a le oferi copiilor luați în grija lor, un cadrul prielnic activităților interactive, oportunitatea de a se cunoaște între ei.

„Vă rog să încercați să vă asociați într-o structură asociativă, în care dumneavoastră să vă împărtășiți părerile, observațiile, experiențele și să veniți și dumneavoastră  față de cei care vă impun un anumit comportament față de copii prin actul de semnare a contractului individual de muncă(…) întotdeauna așa am considerat, să vă întâlniți între voi, să împărtășiți părerile, copiii să se cunoască între ei, că și ei trebuie să știe că mai sunt și alții în situația lor”, a spus Varga Zoltán în cadrul discursului său.

Programul de vineri a cuprins și un workshop cu tema „Relaționarea cu adolescenți”, susținut de psihologului Timár Rozália, care s-a desfășurat la sediul  Societății Naționale de Crucea Roșie.

Distracția nu s-a limitat doar la programul artistic ce a cuprins cântece populare, recitaluri de chitară, căci la finalul evenimentului micuții însoțiți de asistenții maternali au putut vizita Muzeul Național Secuiesc, dar asta după ce au servit împreună masa de prânz.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.