SOCIAL 12 octombrie 2018

Părerea covăsnenilor nu a contat nici înainte de Referendum

de Iulia Drăghici - Taraș | 876 vizualizări

Prea puțini dintre cei 3 milioane de semnatari provin din cele 5 orașe ale județului Covasna

E greu de răspuns la întrebarea „cum a reușit Coaliția pentru Familie să strângă 3 milioane de semnături pentru susținerea inițiativei de schimbare a Constituției?”, mai ales dacă privim situația înregistrată în județul Covasna. La trei din cele cinci primării de orașe covăsnene nu s-a depus nici măcar un dosar cu astfel de semnături, iar la una dintre acestea documentele au fost depuse după ce s-a încheiat strângerea de semnături, ceea ce înseamnă că, în ciuda efortului, acestea nu au putut fi luate în calcul.

Potrivit legislației, pentru a iniția un referendum de modificare a Constituției este necesară colectarea a minimum 500.000 de semnături valide, de la cetățeni cu drept de vot, din minim jumătate din județele țării, cel puțin 20.000 de semnături de fiecare județ, într-o perioadă de 6 luni. Coaliția pentru Familie s-a lăudat că a strâns nu doar o jumătate de milion de semnături, ci chiar 3 milioane. Însă mai puțin de 700 de locuitori ai orașelor covăsnene se află pe lista semnatarilor. Cel puțin așa arată datele înregistrate la primăriile din Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna, Întorsura Buzăului și Baraolt.

Peste 700 de semnături depuse la Sfântu Gheorghe

Redacția Observatorul de Covasna a trimis, înainte de referendum, solicitări prin Legea 544/2001, privind liberul acces la informațiile de interes public tuturor primăriilor de orașe în care a solicitat informații despre strângerea de semnături, respectiv câte semnături au fost predate din partea reprezentanților Coaliției pentru Familie pentru susținerea revizuirii Constituției pentru definirea căsătoriei drept uniunea dintre un bărbat și o femeie, când a avut loc predarea semnăturilor, câte dintre semnăturile înregistrare au fost respinse și pe ce temei.

„În data de 12.04.2016 s-au predat la Primăria Sfântu Gheorghe dosare cuprinzând 705 semnături pentru revizuirea Constituției pentru definirea căsătoriei drept uniunea dintre un bărbat și o femeie, dintre care 63 de semnături au fost respinse pentru lipsa datelor de identificare sau pentru date de identificare eronate”, arată răspunsul Primăriei Sfântu Gheorghe.

La Târgu Secuiesc semnăturile au fost predate în septembrie 2018

În ceea ce privește municipiul Târgu Secuiesc, aici răspunsul primăriei arată că au fost predate 85 de semnături dar în 17 septembrie a.c.. Dintre acestea, 39 au fost invalidate din diverse motive: CNP și număr de buletin incorect, adresă necompletă/incorectă, nume incorect, domiciliul în altă localitate decât în Târgu Secuiesc.

Dar semnăturile din Târgu Secuiesc nu au putut fi luate în calcul în condițiile în care campania de colectare s-a încheiat oficial cu mai bine de doi ani în urmă, în 24 aprilie 2016.

Covasna, Întorsura Buzăului și Baraolt – nimic

La celelalte primării de orașe covăsnene interesul semnatarilor a fost și mai scăzut, dat fiind faptul că nu a fost depus și înregistrat nici măcar un dosar sau vreo semnătură de susținere a inițiativei.

Demersul Coaliției pentru Familie de a schimba Constituția, eșuat după referendumul din 6 – 7 octombrie, a debutat, potrivit site-ului oficial, în octombrie 2015. În decembrie 2015 a început campania de strângere de semnături și la finele lunii aprilie 2016 a fost finalizată. Cele 3 milioane de semnături au fost depuse la Parlament în 23 mai 2016.

Au urmat apoi o serie de proceduri prevăzute de lege, pentru ca apoi să se înceapă pregătirile pentru referendumul pentru revizuirea Constituţiei, organizat în 6 – 7 octombrie a.c.. Este cunoscut faptul că judeţul Covasna s-a situat pe ultimul loc la nivel naţional în ce priveşte prezenţa la urne, pentru că doar 8,51% din cei înscriși pe liste au votat. Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Judeţean Covasna, acest lucru înseamnă 15.546 de persoane care au votat pe listele permanente și 2.676 au votat pe liste suplimentare. Dintre cei prezenți, peste 90% au fost de acord cu modificările propuse.

Așadar, prezența la vot la referendumul din weekendul trecut reflectă aproape direct proporțional implicarea covăsnenilor în strângerea de semnături pentru susținerea organizării mult-discutatului referendum pentru care s-au cheltuit peste 160 de milioane de lei și care nu a produs niciun rezultat.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.