SOCIAL 3 noiembrie 2010

Parcul Central se pregăteşte de încă o iarnă plină de excremente

de Monica Vrânceanu | 624 vizualizări
În copacii din Parc ajung să se ”adăpostească” în jur de 10.000 de ciori, zgomotul făcut de acestea și mizeria fiind foarte supărătoare Tot mai mulți locuitori din Sfântu Gheorghe se plâng de zgomotul neplăcut pe care ciorile îl fac seară de seară adunându-se în Parcul Central, aici intervenind și murdărirea străzilor și băncilor cu excrementele păsărilor. Potrivit președintelui Asociației de Protecție a Păsărilor Rara Avis, Kelemen Laszlo, în copacii din Parc ajung să se ”adăpostească” în jur de 10.000 de ciori, zgomotul făcut de acestea și mizeria

În copacii din Parc ajung să se ”adăpostească” în jur de 10.000 de ciori, zgomotul făcut de acestea și mizeria fiind foarte supărătoare

Tot mai mulți locuitori din Sfântu Gheorghe se plâng de zgomotul neplăcut pe care ciorile îl fac seară de seară adunându-se în Parcul Central, aici intervenind și murdărirea străzilor și băncilor cu excrementele păsărilor.

Potrivit președintelui Asociației de Protecție a Păsărilor Rara Avis, Kelemen Laszlo, în copacii din Parc ajung să se ”adăpostească” în jur de 10.000 de ciori, zgomotul făcut de acestea și mizeria fiind foarte supărătoare. Asociația Rara Avis a depus în urmă cu câteva luni la Primăria Sfântu Gheorghe un proiect referitor la instalarea unui sistem prin care zburătoarele gălăgioase ar fi fost alungate, însă acesta nu a primit finanțare din partea municipalității.

”Proiectul a fost făcut de specialiști maghiari care au venit aici, au analizat situația și au oferit soluția montării pe clădirile din jurul Parcului și pe copaci a 12 difuzoare prin care s-ar fi emis unele sunete de răpitoare care ar fi indus teama în ciori, astfel încât acestea să plece. Difuzoarele ar fi trebuit montate până în luna august, dar Primăria nu ne-a dat niciun răspuns referitor la proiect”, a declarat Kelemen Laszlo.

Primarul Antal Arpad spune că proiectul prezentat de Rara Avis nu a fost abandonat în totalitate, însă există mai multe considerente din care nu a fost pus în practică.

”Am discutat despre proiect, însă acesta nu oferea nicio garanție că va rezolva problema ciorilor. Nu puteam direcționa aproape 15.000 de euro către ceva ce nu știam exact ce va rezolva, pentru că atunci aș fi fost luat la întrebări în acest sens, plus că banii respectivi nu fuseseră prevăzuți în bugetul local. În acest moment nu mai avem ce face oricum, pentru că difuzoarele ar fi trebuit montate din luna august”, a declarat Antal Arpad. Primarul a recunoscut că ciorile reprezintă o adevărată problemă pentru Parcul Central și a precizat că se vor căuta soluții pe viitor, urmând ca proiectul Asociației Rara Avis să fie discutat cu membrii Consiliului Local pentru a se ajunge la o decizie finală.

Parcul Central din Sfântu Gheorghe este ocupat de ciori între lunile octombrie şi aprilie, numărul acestora înmulțindu-se odată cu trecerea anilor. Se pare că Parcul atrage ciorile prin copacii înalți de aici și prin faptul că ar fi o ”zonă caldă” în comparație cu copacii înalți din păduri.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.