SOCIAL 8 iunie 2018

O șansă în plus pentru cariera tinerilor covăsneni

de Geanina Lupșa | 1097 vizualizări
Sursa foto - Facebook, Asociaţia Identitate şi Dialog
Sursa foto - Facebook, Asociaţia Identitate şi Dialog

Învățarea limbii etniei conlocuitoare este principalul obiectiv al programului

Tinerii români și maghiari din județul Covasna vor participa împreună, pe parcursul acestui an, la mai multe conferințe din cadrul programului ,,Bilingvismul-o șansă în plus pentru cariera tinerilor”. Proiectul vine în sprijinul tinerilor și subliniază necesitatea de cunoaștere a limbii etniei conlocuitoare,  acest lucru fiind un plus în dezvoltarea personală și în cariera fiecăruia.

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, Asociația Identitate și Dialog împreună cu Asociația Tinerilor Maghiari din Covasna, Hárit derulează mai multe proiecte comune, iar primul constă în organizarea unor conferințe dedicate tinerilor maghiari și români, în cadrul cărora vor fi expuse avantajele învățării limbii maghiare, respectiv limbii române.

Conferințele se vor derula pe parcursul acestui an, în 4 localități din județ: Covasna, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc și Baraolt.

Potrivit președintelui Asociației Tinerilor Maghiari din Covasna - Hárit acest program este dedicat în special tinerilor maghiari din județ. Prin aceste conferințe se va întări conștiința bilingvismului absolut necesar, iar tinerii ce aparțin etniei maghiare vor fi îndrumați să realizeze importanța și necesitatea cunoașterii limbii române, deoarece în prezent, la nivelul județului, necunoașterea limbii române în rândul maghiarilor reprezintă o problemă.

,,Organizăm programe comune în acest an, în special pentru tinerii maghiari, pentru că suntem conștienți că necunoașterea limbii române în cazul tinerilor maghiari este o problemă. Ideea noastră este să organizăm 4 întâlniri pe an în județ. Una în Covasna, una în Sfântu Gheorghe, în Târgu Secuiesc și una în zona Baraolt. Dorim să convingem tinerii că să cunoști limba română în România, în Ținutul Secuiesc este important, să promovăm limba română în cadrul tinerilor maghiari pentru că totuși este în favoarea lor”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, președintele Asociației Tinerilor Maghiari din Covasna-Hárit, Kelemen Szilárd.

,,Din punct de vedere al carierei, cunoașterea unei a doua limbi vine să deschidă un nou drum în identificarea unui loc de muncă mai bine plătit și în cunoașterea mai multor oportunități pe această linie. Din punct de vedere social, a învăța o noua limbă înseamnă crearea posibilității de a-ți mări numărul de prieteni, iar în unele cazuri, chiar de a-ți găsi partenerul de viață. Astfel, în cadrul acestor conferințe le vom prezenta tinerilor o serie de exemple ale unor persoane care, întrucât au învățat și limba etniei conlocuitoare și-au dezvoltat profilul de muncă, relațiile de afaceri, cercul de prieteni, studiile, familia, constituind un bun exemplu pentru noi toți”, arată un comunicat de presă, transmis de Asociația Identitate și Dialog.

Potrivit organizatorilor, programul este sprijinit de Consiliul Local din Sfântu Gheorghe și de primarul municipiului, iar după finalizarea acestuia, echipa constituită din asociațiile Identitate și Dialog și Hárit va organiza cursuri de învățare a celor două limbi, română și maghiară, cu sprijinul Consiliului Județean Covasna și al Direcției Județene de Sport și Tineret.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.