SOCIAL 17 iulie 2013

Numărul locatarilor adăpostului de noapte este în creștere

de Székely Emőke | 575 vizualizări

Adăpostul de noapte inaugurat luna trecută la Sfântu Gheorghe este la mare căutare în rândul oamenilor fără adăpost din oraș. Dacă în primele zile de funcționare camerele renovate au găzduit doar 3 persoane, numărul celor care apelează la adăpost a ajuns la 12, dintre care și o femeie. Despre noutăți am stat de vorbă cu administratorul general, Székely Róbert.

– Au trecut câteva săptămâni de la inaugurarea adăpostului. Care sunt noutățile?

– Dacă în primele zile au venit doar câteva persoane, acum avem în total 12 oameni fără casă care vin în mod regulat la adăpost. Dintre aceștia 11 sunt bărbați, și avem și o femeie. Înainte ca adăpostul să fie dat Serviciului de Ajutor Maltez, condițiile de cazare au fost precare, oamenii nu aveau unde să se spele, nu existau grupuri sanitare, iar mizeria din camere era de nedescris. De când acest ONG a preluat adăpostul, l-am pus la punct, astfel nevoiașii nici nu pot intra în camere înainte de a face un duș. De asemenea, ei sunt consultați de medici și li se oferă și consiliere în vederea găsirii unui loc de muncă.

– Spune-ne concret, ați avut cazuri în care oamenii au fost bolnavi?

– S-a dovedit faptul că este nevoie de asistență medicală pentru că în cazul unei persoane am depistat astfel afecțiuni cardiace grave, iar o altă persoană suferea de hemoragie internă. Astfel ei au ajuns de urgență la spital, unde au primit tratamentul necesar.

– Spuneai că îi ajutați pe oameni să își găsească și un loc de muncă. Cum merge treaba în acest sens? Vor să lucreze cei care stau la adăpost?

– Da, avem câțiva bărbați tineri, cu vârste între19-29 de ani, care vor să lucreze. Aceștia nu au avut cărți de identitate, nu au avut practic nimic, deci nu au beneficiat nici de ajutorul social. Am reușit să le facem cărți de identitate, au fost deja la interviuri de angajare. Aceștia știu foarte bine că au nevoie de o sursă de venit, au nevoie să aibă proprii bani, de aceea spun că abia așteaptă să poată lucra.

– Ce se întâmplă cu ceilalți? Au familii?

– Încercăm să răspundem cererilor fiecăruia dintre ei. Cei care au familii, încercăm să le contactăm, dacă este posibil, şi vom încerca să îi replasăm în familie. Vrem să le oferim mai mult decât un pat pe timpul nopții, vrem să le oferim soluții personalizate. De aceea stăm de vorbă cu fiecare persoană în parte, analizăm situația fiecăruia pentru ca astfel să le fim cu adevărat de ajutor. Asistenții sociali, personalul de la Serviciul de Ajutor Maltez, încearcă să vadă ce s-a întâmplat cu fiecare dintre aceste persoane, cum au ajuns în situația în care se află, identificăm problema și încercăm să găsim soluții. Unul dintre bărbați, de exemplu, ne-a spus că și-ar dori din tot sufletul să locuiască în chirie. Ei bine, în acest caz încercăm să îi găsim un loc de muncă, pentru ca mai apoi să poată plăti chiria.

– Cum vă înțelegeți cu ceilalți locuitori de la Sing Sing?

– Deocamdată nu am avut probleme, ne-am înțeles bine, cooperăm. Sper să nu avem neplăceri nici de acum în acolo, să ne putem vedea de treaba noastră, iar ei de treaba lor.

Adăpostul care funcționează în clădirea Sing Sing are o capacitate de 120 de locuri şi funcționează pe două etaje ale clădirii, unul pentru femei și unul pentru bărbați. Primăria Sfântu Gheorghe a anunțat că dorește externalizarea tuturor serviciilor sociale din oraș pentru că, spune primarul Antal Árpád, organizațiile non-guvernamentale lucrează mai eficient pe acest plan. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.