Numărul cazurilor de la Urgență este în continuă creștere
Conducerea Spitalului Județean spune că spitalul este unul de urgență și nu unul de accidente. Directorul medical Antal Álmos consideră că numărul accidentelor a crescut mult în ultima perioadă.
Accidente rutiere și bătăi în grup
Dacă în anul 2011 în județul Covasna au avut loc 8 accidente rutiere mortale, doar în luna august a acestui an au fost 4 astfel de tragedii. De asemenea în august au fost mai multe bătăi în grup în diferite localități din județ, motiv pentru care a crescut numărul persoanelor aduse la Urgență. „A scăzut siguranța atât pe șosele, cât și în viața socială. Sper că odată cu reinstalarea polițiștilor în comune o parte din probleme să fie rezolvate. De exemplu, nu e tot una dacă se bat două persoane sau douăzeci. Urgența este supraîncărcată și de multe ori avem de-a face cu situații care puteau fi prevenite” – este de părere Antal Álmos.
Urgențe care nu sunt urgențe
De asemenea, directorul medical al Spitalului Județean a declarat că unele persoane folosesc serviciul de ambulanță și cel de urgență în cazuri care de fapt nu sunt urgențe. „Din comoditate, din lipsă de bani sau din cauza faptului că nu există serviciu permanent al medicilor de familie, unii cheamă ambulanța sau se prezintă la urgență pentru lucruri care de fapt ar putea fi rezolvate mult mai ușor” – este de părere medicul. În opinia lui un serviciu permanent de medicină de familie ar rezolva multe cazuri care ajung la urgență.
Spitalul eliberează rețete electronice
Managerul spitalului, András-Nagy Róbert, a declarat că medicii din cadrul instituției pe care o conduce au început eliberarea rețetelor electronice. „Acestea pot fi folosite în paralel cu cele clasice până la sfârșitul anului, adevăratul test fiind în ianuarie. Deocamdată dacă apar probleme din cauza serverului, recurgem la rețetele vechi, dacă însă rețetele electronice vor fi singurele care se pot elibera și va pica sistemul, nu știu ce vom face” – afirmă András-Nagy Róbert.
CT-ul nou pus în funcțiune
Inaugurat cu surle și trâmbițe acum câteva luni, computerul tomograf performant de la spital este folosit de la 1 septembrie. Motivul pentru care până acum aparatul performant a stat degeaba a fost lipsa autorizațiilor necesare. Conducerea Spitalului spune că întârzierea se datorează birocrației, şi că obținerea hârtiilor necesare punerii în funcțiune a aparatului a durat destul de mult. „Acum avem aparat performant, dar ne lipsesc lucruri mult mai simple: un medic bun sau o asistentă răbdătoare” – a spus mai în glumă, mai în serios directorul medical Antal Álmos.
Secția de oncologie – în curs de renovare
Dacă totul decurge conform planului, secția de oncologie din cadrul Spitalului va fi renovată și inaugurată anul acesta. În prezent se lucrează la amenajarea secției, iar investiția se face din bugetul propriu al instituției. Managerul András-Nagy Róbert spune că așteaptă totuşi fonduri și de la Ministerul Sănătății, valoarea investiției fiind de 700.000 de lei.