SOCIAL 25 septembrie 2013

Munca la negru rămâne o practică destul de răspândită

de Monica Vrânceanu | 730 vizualizări

Controalele din ultimele zile din Covasna au scos la iveală patru angajați la negru

Monica Vrânceanu

Chiar dacă legea prevede amenzi usturătoare pentru munca la negru și nerespectarea prevederilor de muncă, agenții economici tot nu se învață minte și preferă să riște decât să se pună în regulă cu reglementările legale.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Covasna a aplicat amenzi de zeci de mii de lei doar în ultimele zile, și asta fie pentru depistarea unor muncitori la negru, fie pentru încălcarea unor drepturi de către angajatori.

Inspectorul ITM Liliana Balmuș a declarat că patru amenzi, fiecare în valoare de câte 10.000 de lei, au fost aplicate pentru munca la negru. Este important însă de știut faptul că în cazul depistării unei persoane care lucrează la negru, se aplică amendă nu doar firmei, ci și persoanei în cauză.

Potrivit Lilianei Balmuș, controalele au scos la iveală patru angajați la negru: doi în alimentație publică, unul în consultanță – management și altul în munci temporare. O altă amendă, de câteva zeci de mii de lei, s-a dat pentru pentru nerespectarea unor prevederi în munca de noapte, iar alta în valoare de 5.000 de lei a fost dată pentru neaplicarea unor recomandări din partea inspectorilor ITM. În plus, amenzi au venit și pe partea de necompletare a Registrului de evidență a salariaților.

De obicei, amenzile mari sunt contestate în instanță. Mai sunt și cazuri în care sunt acceptate contestațiile și se ajunge la un avertisment în loc de amendă, dar în general noi identificăm foarte bine cazurile, astfel încât amenzile să fie justificate”, ne-a explicat Liliana Balmuș.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
lili, 26 septembrie 2013
4 amenzi, adica numai 4 cazuri in judet ??!! "Performanta", nu gluma !!! Cand in Romania evaziunea fiscala este estimata de Consiliul Fiscal la vreo 30 miliarde Euro anual !!! Unde s-o ascunde citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.