SOCIAL 30 iunie 2013

Ministerul Sănătății analizează posibilitatea redeschiderii Spitalului de la Vâlcele

de Monica Vrânceanu | 849 vizualizări

Spitalul de Patologie Neuromusculară „Dr. Radu Horia” de la Vâlcele ar putea fi redeschis, Ministerul Sănătății lucrând în prezent la o evaluare legată de costurile aferente în acest sens. Dacă va fi redeschis, Ministerul va gândi o strategie prin care să nu ia toată activitatea Secției de neuromusculari aflată acum la Spitalul din Întorsura Buzăului.

Anunțul a fost făcut la finele săptămânii trecute de către senatorul Marius Obreja, care a precizat că a purtat mai multe discuții cu ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, legate de redeschiderea Spitalului de la Vâlcele. Potrivit lui Marius Obreja, ministrul agrează ideea de redeschidere a Spitalului, considerând că nu s-a procedat bine atunci când acesta a fost închis în 2011 iar activitatea i-a fost relocată, sub forma unei secții, la Întorsura Buzăului.

Cei din Minister lucrează în prezent la o analiză financiară și tehnică, pentru a vedea exact care ar fi costurile redeschiderii acestui spital. În funcție de rezultate se va lua o decizie finală, însă Ministerul este deschis cu privire la reînființarea Spitalului. Oricum, dacă se va decide în acest sens, nu se intenționează să se lase un gol la Spitalul din Întorsura Buzăului, se va gândi o strategie prin care să nu fie afectat acesta și nici Spitalul de Cardiologie din Covasna, de care aparține administrativ actuala secție de la Întorsura”, ne-a declarat Marius Obreja.

În legătură cu analiza realizată anul trecut de Prefectura Covasna cu privire la Spitalul din Vâlcele și din care reieșea că acesta a fost practic prădat de multe lucruri (inclusiv ușile de la sobele de terracotă, caloriferele din fontă sau cuprul din firele electrice), Marius Obreja a declarat că nu știe dacă ministrul Eugen Nicolăescu a aflat de aceste lucruri și va fi sau nu cineva tras la răspundere.

Vâlcelenii își vor și ei Spitalul înapoi

Administrația locală din Vâlcele a primit cu bucurie vestea posibilei redeschideri a Spitalului, iar primarul Kovács László consideră că aceasta nu ar putea fi decât benefică.

„Tradiția Spitalului este aici și normal ar fi ca aici să vină oamenii, avem resurse naturale care le fac bine neuromuscularilor. În plus, sediul Asociației Ditroficilor Musculari din România (ADMR) e aici, ca să nu mai vorbesc de faptul că o redeschidere ar revigora economic zona, căci odată cu închiderea de acum doi ani, în jur de 50 de vâlceleni au rămas fără locuri de muncă”, a declarat primarul Kovács.

Poziția primarului este susținută și de actualul prefect al județului, Dumitru Marinescu, care spune că deși clădirea fostului spital de la Vâlcele s-a degradat în acești ani, nefiind întreținută, costurile de repunere în funcțiune nu ar fi chiar imposibile.

Președintele ADMR, Maria Teodorescu, ne-a declarat că această decizie a ministrului nu aduce decât bucurie în rândul distroficilor musculari din țară. Potrivit acesteia, ultimii doi ani au fost foarte grei pentru bolnavi, deoarece mulți dintre cei care se află în scaune cu rotile nu au putut merge la Spitalul din Întorsura, astfel că Secția de acolo a fost mai mult accesibilă distroficilor care sunt (încă) valizi. În plus, Maria Teodorescu a spus că frigul de la Întorsura Buzăului nu avea cum să le facă bine acestor bolnavi a căror afecțiune avansează rapid și continuu. Președinta ADMR a mai spus că, dacă demersul Ministerului va prinde contur și se vor începe lucrările de refacere a Spitalului, Asociația va ajuta și ea, căci prin contactele sale poate obține inclusiv sprijin financiar din afara țării.

Spitalul de la Vâlcele a fost închis în 2011, cu proteste ale bolnavilor și reprezentanților acestora, deoarece era singurul cu profil de patologie neuromusculară din țară. Bolnavii au fost mutați într-o secție de profil înființată la Întorsura Buzăului, unde chiar dacă există o clădire nouă cu condiții mai bune, bolnavii au spus că le lipsesc unele lucruri esențiale, printre care accesul la zone verzi și a unei clime propice – deoarece la Întorsura Buzăului este în general răcoare, după cum se știe. Statisticile arată că în România sunt 35.000 de cazuri înregistrate cu distrofii musculare, iar în Spitalul din Întorsura Buzăului pot fi internaţi doar 45 de pacienţi pe serie, adică aproximativ 540 de pacienţi pe an. Potrivit unui memoriu al ADMR prin care se cerea redeschiderea Spitalului de la Vâlcele, la acesta din urmă se făceau peste 1.500 de internări pe an.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Eugen, 11 iulie 2013
Astept o opinie a d.lui Guruianu la cele doua postari recente, cat si la ale colegilor. Va doresc la toti sanatate si pace!
Eugen, 11 iulie 2013
Domnule, codul muncii zice: "Art. 81 (1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.