SOCIAL 8 decembrie 2010

Mămicile protestează în faţa Prefecturii

de Monica Vrânceanu | 519 vizualizări
Peste 200 de mămici din Sfântu-Gheorghe îşi vor striga nemulţumirea faţă de decizia reducerii concediului maternal plătit Peste 200 de mămici din Sfântu Gheorghe vor protesta astăzi în faţa Prefecturii Covasna împotriva deciziei Guvernului de a reduce, începând cu 1 ianuarie 2011, concediul maternal plătit la un an faţă de doi cât era până acum. Reprezentanta mămicilor din Sfântu Gheorghe reunite într-o comunitate online, Szabo Eniko, a declarat că decizia de a protesta a fost luată în semn de solidaritate cu femeile care vor deveni mămici

Peste 200 de mămici din Sfântu-Gheorghe îşi vor striga nemulţumirea faţă de decizia reducerii concediului maternal plătit

Peste 200 de mămici din Sfântu Gheorghe vor protesta astăzi în faţa Prefecturii Covasna împotriva deciziei Guvernului de a reduce, începând cu 1 ianuarie 2011, concediul maternal plătit la un an faţă de doi cât era până acum.

Reprezentanta mămicilor din Sfântu Gheorghe reunite într-o comunitate online, Szabo Eniko, a declarat că decizia de a protesta a fost luată în semn de solidaritate cu femeile care vor deveni mămici după 1 ianuarie, reducerea concediului şi inclusiv a duratei indemnizaţiei fiind clar o discriminare a acestora.

Potrivit lui Szabo Eniko, la protestul de astăzi sunt aşteptate toate mămicile şi viitoarele mămici din Sfântu Gheorghe care consideră nedreaptă decizia Guvernului. Szabo Eniko a explicat că multe dintre mămicile care au confirmat deja că vor veni la protest se vor afla în faţa Prefecturii cu cărucioarele, deoarece acestea nu au cu cine să-şi lase copiii.

“Această măsură este aberantă, mai ales că este luată în preajma unor Sărbători care marchează o naştere - naşterea lui Iisus şi mai ales că fiecare om este născut de o mamă, inclusiv cei care au adoptat această lege. Este inuman să vii acum, de Sărbători, cu o asemenea veste, stresându-le pe toate femeile însărcinate”, a declarat Szabo Eniko.

Aceasta a mai precizat că reducerea perioadei concediului nu este în primul rând normală pentru dezvoltarea psihică a copiilor, plus că va afecta nu doar bugetele familiilor cu bebeluşi ci şi pe alţi oameni.

“Este un lanţ de reacţii la această decizie - dacă mamele se întorc mai repede din concediu, atunci cei care le-au înlocuit la locul de muncă rămân şomeri la rândul lor. Creşa nu este o opţiune, în Sfântu Gheorghe existând doar 20 de locuri la aceasta, în vreme ce costurile lunare ale unei creşe private sar de 400 de lei. Instituţionalizarea serviciilor bonelor este iar o aberaţie, deoarece un salariu pentru o astfel de persoană poate ajunge şi la 800 de lei lunar, drept pentru care mămicile vor da bonei aproape tot ceea ce vor câştiga întorcându- se la muncă”, a mai explicat Szabo Eniko.

Aceasta a arătat că la protest se aşteaptă participarea cât mai multor mămici şi femei, însă a spus că nu prea există convingerea unei schimbări de situaţie în condiţiile în care s-a ajuns la această decizie stupefiantă.

Din 2011, durata acordării indemnizaţiei de creştere a copilului va fi redusă de la doi ani la un an pentru viitoarele mame. Modificarea perioadei nu se va răsfrânge asupra actualilor beneficiari, în vreme ce valoarea indemnizaţiei nu va fi însă afectată - limita minimă a indemnizaţiei lunare rămâne în ambele cazuri de 600 lei, iar limita maximă de 3.400 lei.

Potrivit datelor existente la nivel naţional, în prezent Statul plăteşte 198.000 de indemnizaţii  pentru creştere a copilului.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.