Locuitorii Cartierului Ciucului nu cred că zona lor va evolua în viitor
Cartierul Ciucului din Sfântu Gheorghe nu este unul sigur, iar situația nu se va schimba în viitor. Cel puțin așa cred locuitorii din zonă. Concluzia a venit în urma unui studiu, făcut de specialiști, la solicitarea GAL Sepsi. Autoritățile spun însă că este vorba despre o percepție greșită, pentru că în realitate lucrurile merg spre bine și în zona respectivă.
Studiul a fost realizat în perioada august - septembrie și a avut la bază atât un chestionar, dar și o cercetare de tip focus grup, în care s-a discutat cu oamenii pe diverse teme de interes. A vizat nu doar zona Ciucului, ci și Cartierele Őrkő și Câmpul Frumos.
Rezultatele analizei au fost prezentate de către sociologii Sólyom Andrea și Kiss Tamás, joia trecută, în cadrul unei conferințe de presă. Au fost prezenți, pe lângă jurnaliști, și primarul Antal Árpád, viceprimarul Tóth Birtan Csaba și reprezentanți ai Grupului de Acțiune Locală (GAL) Sepsi.
Pe lângă partea de chestiuni demografice și statistici, studiul a urmărit și percepția oamenilor despre zonele în care locuiesc.
„Locuitorii din Cartierul Ciucului par cel mai puțin satisfăcuți de zonă. Cei din Câmpul Frumos s-au declarat cei mai satisfăcuți, normal, cei din Őrkő sunt cel mai puțin satisfăcuți, dar și cei din cartierul Ciucului au probleme, mai ales cu zona. Și aceste probleme se conturează cu percepția siguranței din cartier. Ei consideră că principalul motiv este primăria, care a mutat acolo familii din Őrkő, din cauza demolărilor. Adevărul este că relativ puține familii au fost mutate în ultima perioadă în acest cartier. Dar percepția locuitorilor nu corespunde cu numărul real al familiilor mutate. Pe de altă parte, acolo s-au mutat familii din Őrkő și din proprie inițiativă. În al treilea rând, aceste probleme nu sunt noi. Au mai existat și în urmă cu șase, șapte ani, dar în memoria colectivă acestea apar ca noutăți. Dacă ne uităm la viitorul cartierelor și al percepției situației personale, iar putem vorbi despre locuitorii Cartierului Ciucului, care consideră că în următoarea perioadă nu se va schimba situația. Doar o treime din populație consideră că va fi mai bine decât în prezent”, a declarat socioloaga Sólyom Andrea, de la Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale din Cluj-Napoca.
Pe lângă lipsa siguranței publice, alte probleme percepute de locuitorii zonei sunt cele legate de izolarea blocurilor și utilizarea spațiilor publice, a parcurilor și a locurilor de joacă.
„Au uitat cum a fost când a fost Sing Sing acolo”
Primarul Antal Árpád a spus, pe marginea acestei percepții, că subiectul are nevoie de analize și mai adânci, să afle de unde pornește. A punctat, totodată, că din perspectiva autorităților s-au schimbat mult lucrurile acolo în ultimii ani, mai ales de când nu mai există blocul social numit „Sing Sing”.
„Informațiile acestea ne sunt utile pentru a construi, pentru a elabora diferite politici publice. (...) Dacă vorbim de Ciucului, vorbim de percepția celor de acolo, că lucrurile s-au schimbat în rău în acel cartier. Eu cred că nu s-au schimbat lucrurile în rău în acel cartier, pentru că dacă ne aducem aminte de Sing Sing, erau 500 - 600 de persoane care locuiau acolo și care au creat foarte mult disconfort celorlalți locuitori din acel cartier. Când am desființat Sing Sing, a fost o percepție pozitivă pe termen scurt, dar oamenii au uitat. Au uitat cum a fost când a fost Sing Sing acolo. Cred că s-au făcut multe investiții, dar e o problemă faptul că oamenii de acolo spun că percepția lor este că din punct de vedere al siguranței e greu. Trebuie să încercăm să găsim soluții pentru a rezolva această problemă. Nu cred că este adevărat că imaginea cartierului se deteriorează. Dacă o să căutăm un ziar de acum 20 sau 25 de ani, și ne uităm la Mica Publicitate, unde oamenii voiau să cumpere sau să închirieze o locuință, vom găsi <<Caut locuință, cu excepția zonei Ciucului>>. Adică asta arată că percepția celor din afara Ciucului exista și nu era considerat un cartier cool nici acum 25 de ani, nici acum 20 de ani, nici acum 15 ani. Dar dacă percepția lor este că mergem în jos, trebuie să vedem de unde pornește această percepție, trebuie niște date mult mai adânci (...) și trebuie să vedem cum putem să o schimbăm”, a declarat, la aceeași conferință, primarul.
Cercetarea mai arată, printre altele, că în cartierul Ciucului locuiesc peste 3.600 de persoane. Mai putem afla, în acest context, că 77% dintre locuitori trăiesc cu forme legale și dețin proprietățile în care stau.
O prezentare similară, care arată datele ce vizează Cartierul Őrkő, a fost publicată în ediția de luni, 23 octombrie, a ziarului Observatorul de Covasna.
Studiul a fost realizat la solicitarea Grupului de Acțiune Locală Sepsi, în cadrul pregătirii celui de-al doilea Plan de Dezvoltare, care are ca scop îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din zonele considerate marginalizate. GAL Sepsi urmărește prin aceste demersuri obținerea unei alte finanțări din fonduri europene, care ar putea ajunge până la 5,6 milioane de euro.