SOCIAL 29 mai 2013

Laborator privat de cercetare, unic în ţară

de Monica Vrânceanu | 1344 vizualizări

La Sfântu Gheorghe se încearcă dezvoltarea unui prestigios Centru de Cercetare

În cadrul Centrului de Diagnostic Pro Vitam din Sfântu Gheorghe a fost dezvoltat un Centru de Cercetare care are deja rezultate internaţionale prin prisma faptului că medicii de aici au publicat studii în presa de specialitate din afara ţării. Centrul este unic nu doar în Sfântu Gheorghe şi judeţul nostru ci inclusiv în ţară, fiind unicul laborator privat de cercetare ce dezvoltă studii teoretice.

Centrul este condus de dr. Fejér Szilárd, un tânăr cu studii la renumita Universitate Cambridge, care îşi doreşte realizarea unor cercetări cu impact mondial chiar aici, în Sfântu Gheorghe. Alături de Fejér mai lucrează trei chimişti şi biologi, fiecare având doctorate, iar prin prisma muncii lor sunt implicaţi în prezent în proiecte cu trei universităţi europene.

Cel mai recent material de cercetare al celor din Sfântu Gheorghe se referă la modelarea proteinelor implicate în boala Alzheimer, un studiu realizat în colaborare cu Universitatea din Cambridge şi care va apărea în luna iulie publicat integral într-o revistă de specialitate.

Potrivit lui Fejér, performanţa unui centru de cercetare se măsoară tocmai în numărul studiilor publicate – şi impactul publicaţiilor, desigur, iar cea mai mare piedică pe care o întâmpină cercetarea în ţara noastră se leagă de lipsa banilor. Fejér susţine că finanţările din cercetare sunt mult prea mici vizavi de costuri, iar singura şansă rămân proiectele europene sau cele de parteneriat cu mari unităţi spitaliceşti ori universitare, deoarece mediul de afaceri finanţează mult prea rar astfel de studii (iar dacă o face, are legătură în general cu industria farmaceutică).

„Cercetătorii nu sunt oameni de afaceri, noi nu urmărim profitul. Nimeni nu mai face cercetare fundamentală, pentru că e vorba despre foarte mulţi bani investiţi, care nu dau profit imediat. La centrul din Sfântu Gheorghe căutăm prestigiul, iar eu am revenit acasă din Anglia pentru că am simţit că încet-încet poate se vor schimba lucrurile şi aici. Munca de cercetare implică în general salarii mici în România, de asta nu este foarte căutată, dar am semnale că există potenţial al tinerilor, există dorinţă. Totul este ca Statul să se implice puţin mai mult, să ne acorde o susţinere”, a declarat Fejér Szilárd.

Potrivit acestuia, Centrul de Cercetare de la Sfântu Gheorghe a început să atragă deja tineri cercetători, astfel că cei de aici vor avea în curând un nou coleg, care va veni de la Bucureşti. În ceea ce priveşte cercetările, acestea s-au derulat până acum mai mult pe partea teoretică, prin analizarea unor date la a căror bază au stat cazurile reale.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.