SOCIAL 17 septembrie 2019

La Sfântu Gheorghe, tinerii au demontat discursul urii interetnice

de Iulia Drăghici - Taraș | 1389 vizualizări

«„Afară, afară cu ungurii din țară” și rolul mass-media în relațiile interetnice» a fost una dintre temele abordate 

Echidistanța e imposibilă, în schimb echilibrul este esențial”. Aceasta este concluzia desprinsă în urma discuției pe tema «„Afară, afară cu ungurii din țară” și rolul mass-media în relațiile interetnice», organizată sâmbătă, 14 septembrie, la Sfântu Gheorghe, în cadrul Conferinței Tineretului Maghiar din România, „Centenarul nostru - Tineri pentru o Românie multiculturală”. 

Dezbaterea a fost moderată de Adrian Măniuțiu – antreprenor, fondator M360 și fost realizator TV la Antena 3, respectiv de jurnalistul din Târgu Mureș, fost membru al CNA, Szász Attila. 

S-a vorbit despre percepții politice, știri false sau despre cum sinceritatea falsă în relațiile interetnice nu va ajuta niciodată, despre cum rasa, etnia sau naționalitatea nu trebuie să îi diferențieze pe oameni, ci abilitățile și calitățile lor, despre cum comunitățile românești și maghiare trăiesc în realități paralele din cauza mass-mediei care difuzează informațiile în mod distinct pentru fiecare public țintă, ori despre cum temele false devin valide prin non-intervenția celor care au ceva de spus. 

Totodată, moderatorii le-au vorbit tinerilor despre importanța celor 7 ani de acasă, despre empatie, bun-simț  și că acestea ar fi valorile care ar trebui să primeze într-o Europă unită, nu scandalurile despre steaguri, ura față de cei diferiți, care ar fi, de altfel, doar jocuri politice care să îi țină pe oameni ocupați de la problemele reale ale societăți. 

De asemenea, s-a adus în discuție și importanța vorbirii limbii materne și faptul că „fără limbă o națiune dispare”, dar s-a punctat și că e necesar ca tinerii maghiari să cunoască limba română, pentru că doar așa vor avea o șansă reală pe piața muncii din România. 

Chiar dacă în mare parte discuțiile s-au purtat între cei doi moderatori și tinerii participanți la Conferință și-au expus, pe alocuri punctele de vedere. 

Discuția a durat mai bine de oră, cât era programat, dar subiectul nu a fost nici pe departe atins de cei prezenți. Ideea centrală a rămas că „Echidistanța e imposibilă, în schimb echilibrul este esențial”. 

Participanți, aproximativ 50, au fost membri ai federațiilor și organizațiilor de tineret din Iași, București, Oradea, Suceava, Bacău, Târgu Mureș, Harghita și Covasna, îndeosebi români, dar și maghiari, croați sau romi. 

I-am chemat în Ținutul Secuiesc să se întâlnească cu tineri de aici, să asculte niște prelegeri despre Ținutul Secuiesc în mare parte și să vadă că nu vrem să le luăm țara, că pot cumpăra și aici pâine dacă cer în limba română și așa mai departe. De fapt, ne-am dorit să doborâm stereotipurile să construim un pod între minorități și majoritate. (...) Vedem că tinerii aceștia știu despre Ținutul Secuiesc doar din mass-media și de foarte multe ori nu văd realitatea a ceea ce se întâmplă aici”, ne-a spus unul dintre organizatorii evenimentului, președintele MIÉRT, Olteán Csongor. 

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Tineretului Maghiar din România - MIÉRT, Consiliul Tinerilor din România și Departamentul pentru Relații Interetnice - Guvernul României și s-a desfășurat în perioada 13-15 septembrie la Sfântu Gheorghe. 

Pe lista de invitați s-au mai regăsit: președintele UDMR, Kelemen Hunor, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, președintele Consiliul Tineretului din România (CTR), Mihai Dragoș, vicepreședintele Consiliului Național al Elevilor, Ștefan Manea, Adrian Szelmenczi de la Active Watch, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, istoricul și senatorul UDMD Novák Csaba Zoltán, președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, coordonatorul Agenției Împreună, Cătălina Olteanu și alții.

Aceasta a fost prima ediție a conferinței „Centenarul nostru - Tineri pentru o Românie multiculturală” și coordonatorii spun că se gândesc să continue și cu alte evenimente de acest fel. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.