SOCIAL 14 octombrie 2022

Întorsura Buzăului, Barcani și Sita Buzăului, unite într-un demers pentru sprijinirea vârstnicilor

de Iulia Drăghici - Taraș | 1244 vizualizări

Serviciile de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice ale Asociației Caritas Alba Iulia – filiala Întorsura Buzăului vor ajunge de la 1 noiembrie, atunci când își începe activitatea, și la Barcani și Sita Buzăului. Autoritățile locale au demarat în acest sens un parteneriat. 

Sediul Caritas în zona Buzaielor va fi la Casa de Cultură din Brădet, ne-a spus primarul Raul Urdă. 

Cele 10 posturi nou-înființate au fost deja ocupate, după concursul organizat în 11 octombrie. În perioada aceasta au loc demersurile birocratice pentru finalizarea angajărilor pentru un tehnician în asistență socială, șase asistenți medicali generaliști și trei îngrijitori pentru persoane vârstnice la domiciliu. Se preconizează că de la 1 noiembrie vor începe activitatea pe teren. 

Vestea colaborării pe această inițiativă între cele trei localități ne-a oferit-o tot primarul Raul Urdă, care a spus și că pe posturile de asistenți medicali au fost angajate persoane și din Sita Buzăului și Barcani, care vor putea astfel să desfășoare activități și în localitățile de domiciliu. 

Primarul din Întorsura Buzăului ne-a mai spus și că, timp de trei zile, noii angajați vor merge la Miercurea Ciuc, unde vor participa la un curs de pregătire în activitatea demarată de Caritas. 

Între timp, autoritățile locale așteaptă solicitări de la beneficiari sau familiile acestora. Acestea vor putea fi înregistrate la sediile primăriilor de care aparțin. De servicii gratuite vor putea beneficia persoanele care au peste 65 de ani, imobilizate la pat sau în locuință. Cele care nu îndeplinesc aceste condiții, dar vor totuși să aibă parte de aceste vizite la domiciliu ale specialiștilor, din motive de boală, imobilizare sau din alte necesități, se pot înscrie, dar trebuie să știe că serviciile vor fi contracost. 

Legat de implicarea în acest proiect ne-a vorbit și primarul din Barcani, Nicolae Pastor. 

Încă de la bun începutul mandatului am pus bazele unei liste cu persoanele vârstnice (în principal cele singure), sau familii cu copii care au o situație mai precară din punct de vedere financiar. Am încercat să trecem periodic pe la dânșii cu pachete sau alte forme de sprijin, însă știu foarte bine că nu e suficient. Au nevoie de o mai multă atenție și o mai mare îngrijire. De multe ori se bucură că au cu cine să schimbe două vorbe și să își spună păsurile. Ne-am bucurat de această oportunitate, ne dorim să încercăm, iar dacă va fi bine primit acest ajutor, o să îl continuăm și după cei doi ani de proiect. Cofinanțarea vis-a-vis de acest proiect va fi suportată din buget local”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna și CovasnaMedia.ro, edilul. 

Și primarul din Sita Buzăului, Nicolae Stoica, a declarat pentru redacția noastră faptul că implicarea în acest proiect răspunde unei necesități a oamenilor din comună, „a bătrânilor singuri care nu au copii, nici vecini și au nevoie de ajutor, să îi vadă cineva o dată la câteva zile, chiar și pentru o discuție. La primărie avem un singur angajat în domeniu și îi e greu, având în vedere și hârțogăraia care este de făcut”. 

Reamintim că în septembrie autoritățile din Întorsura Buzăului anunțau că în oraș va fi demarat un program de îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, într-un proiect derulat în parteneriat cu Asociația Caritas Alba Iulia. 

Valoarea totală a proiectului, așa cum a fost precizat atunci, este de peste 1,1 milioane de lei, din care contribuția autorităților locale va fi în total de 11 %. 

Asociația Caritas Alba Iulia este o organizație neguvernamentală, de utilitate publică, înfiinţată de Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia. 

Potrivit site-ului propriu, în 2004 Caritas Alba Iulia a primit din partea Guvernului României statutul de organizație de utilitate publică, iar în 2005 serviciile furnizate de aceasta au fost acreditate de instituţiile agreate de stat. În prezent, asociația derulează proiecte în domeniul asistenţei sociale în cinci judeţe: Alba, Covasna, Harghita, Hunedoara și Mureş. 

De altfel, vineri, 14 octombrie, la Sfântu Gheorghe, dar și în alte orașe unde activează Caritas Alba Iulia, are loc una dintre cele mai ample campanii de solidaritate organizate de asociația Caritas, „Un milion de stele pentru nevoiași”. 

Sursa foto: Pexels.com și Unsplash.com

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.