Insulina va deveni lux în Covasna
3.000 de bolnavi de diabet din judeţ riscă să rămână fără tratament în câteva zile
Este doar o chestiune de zile până când cei în jur de 3.000 de bolnavi de diabet din judeţ vor primi la farmacie un răspuns şocant: „nu vă putem elibera reţeta”. După spusele preşedintelui Colegiului Farmaciştilor (CF) Covasna, Nagy Andras, prevederea de buget pentru anul 2011 pentru medicamentele din programele naţionale s-a epuizat. Suma prevăzută pentru diabet a fost anul acesta de 2,61 milioane de lei, dar farmaciile din judeţ au eliberat deja medicamente în valoare de peste 3 milioane de lei. Nagy Andras spune că farmaciştii nu vor mai elibera medicamente pentru că nu vor să ajungă acolo unde s-a ajuns anul trecut, când o datorie de 4 milioane de lei nu a fost recunoscută de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Bus Erzsebet, o pensionară de 57 de ani, este bolnavă de diabet de aproape zece ani. Nu este dependentă de insulină, dar urmează tratament medicamentos. Ea ne-a spus că are nevoie de trei pastile în fiecare zi, iar dacă ar fi nevoită să îşi cumpere medicamentele, acest lucru ar însemna pentru ea un efort financiar imens. Ea ne-a spus şi că în cazul în care nu urmează acest tratament medicamentos, starea ei se va agrava şi va fi dependentă de insulină, ceea ce cu siguranţă va fi şi mai rău.
Situaţia nu este mai bună nici la alte medicamente din programele naţionale, dar cea mai gravă situaţie este la diabetici. Nagy Andras a declarat că există promisiuni de la CNAS cu privire la deblocarea fondului de rezervă de 10%, ceea ce ar ameliora gravitatea situaţiei ivite. El a mai spus că prevederea bugetară pentru anul în curs a fost mai mică decât cea din 2010 cu 30%. Asta ar fi însemna în mod logic ca banii pentru anul acesta să fie suficienţi până la toamnă. Nu a fost însă aşa. Unul dintre motive este scumpirea medicamentelor, iar un altul, în opinia preşedintelui CF, este faptul că procedurile clinice au devenit mai complexe, astfel şi medicaţia este mai complexă şi implicit mai costisitoare.
În ceea ce priveşte reţetele compensate şi gratuite, acestea se vor elibera în cel mai fericit caz până la sfârşitul lunii. Prevederea bugetară pentru anul acesta pentru aceste medicamente era de 22.856.000, din care au mai rămas 1.574.000 lei, sumă suficientă pentru încă două săptămâni.