SOCIAL 24 mai 2011

În judeţul Covasna, bărbaţii sunt „mai şomeri” decât femeile

de Monica Vrânceanu | 759 vizualizări
Rata şomajului a ajuns în Covasna la 8%, iar numărul şomerilor bărbaţi este mult mai mare decât al femeilor Şomajul stagnează, piaţa forţei de muncă este una destul de mobilă, salariile rămân în continuare mici, iar numărul şomerilor bărbaţi este cu mult mai mare faţă de cel al şomerilor femei - cam aceasta este caracteristica judeţului Covasna în ceea ce priveşte situaţia pieţei forţei de muncă locale. Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, a declarat că rata şomajului

Rata şomajului a ajuns în Covasna la 8%, iar numărul şomerilor bărbaţi este mult mai mare decât al femeilor

Şomajul stagnează, piaţa forţei de muncă este una destul de mobilă, salariile rămân în continuare mici, iar numărul şomerilor bărbaţi este cu mult mai mare faţă de cel al şomerilor femei - cam aceasta este caracteristica judeţului Covasna în ceea ce priveşte situaţia pieţei forţei de muncă locale.

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, Kelemen Tibor, a declarat că rata şomajului a ajuns în judeţul nostru la un procent de 8%, luna aprilie înregistrând 7.031 şomeri, din care 2.504 erau în plată. Luna mai a adus însă ceva schimbări, astfel încât numărul şomerilor în plată a scăzut la 1.941, numărul şomerilor neindemnizaţi fiind de 5.587. Şi numărul angajatorilor a crescut din luna aprilie în luna mai, de la 3.695 la 3.707, judeţul având în prezent 46.447 de persoane angajate. Salariul mediu brut a scăzut în schimb de la 1.176 lei cât era în aprile la 1.135 lei în prezent.

 

Femeile muncesc mai mult...

„Un aspect interesant este cel al şomajului la bărbaţi şi la femei; astfel, rata şomajului masculin este de 9,61% iar cea a şomajului feminin de 6, 64%, poate şi ca urmare a faptului că, contrar oricăror previziuni, industria textilelor continuă să angajeze în confecţii... şi chiar dacă acolo au pătruns şi bărbaţii, femeile sunt cele care, iată, muncesc mai mult”, a explicat Kelemen Tibor.

În ceea ce priveşte venitul minim garantat, acordat familiilor pe diferite plafoane în funcţie de numărul de membri, comuna Vâlcele continuă să aibă cei mai mulţi beneficiari - în prezent 684 de persoane, fiind urmată de Belin cu 421 beneficiari, Băţani cu 341 şi Zagon cu 302.

Cele mai multe locuri de muncă sunt oferite de către angajatori populaţiei din mediul urban, iar domeniile cele mai ofertante rămân construcţiile, serviciile, confecţiile şi producţia. O mişcare semnificativă a ocupării s-a sesizat la Covasna, unde recent au fost reangajate 20 de persoane de către Turism Covasna şi Hotelul Hefaistos, în vreme ce oraşe precum Întorsura Buzăului şi Baraolt continuă să ofere slabe şanse de angajare.

 

Candidaţi puţini la EURES

Cursurile de calificare merg, se pare, mână în mână cu dorinţa unora de a lucra în străinătate, tot mai multe persoane fiind interesate de învăţarea unei limbi străine. Astfel, la sistemul de recrutare a forţei de muncă pentru Uniunea Europeană - EURES au apelat până acum 32 de covăsneni care vor să plece la muncă peste graniţă. Dintre aceştia, doi au studii superioare, 18 au studii liceale sau preuniversitare, iar 15% sunt persoane cu vârste de peste 45 de ani. Potrivit directorului AJOFM, locurile de muncă puse la dispoziţie prin EURES sunt mai ales în domeniile agriculturii sau asistenţei sociale, în necesar se cere vorbirea unei limbi străine şi, comparativ cu plecările pe cont propriu sau prin diverse firme, EURES oferă o siguranţă celor care pleacă, inclusiv în domeniul protecţiei sociale.

 

Avem prea mulţi teoreticieni

Ultimul clopoţel care va suna curând la toate liceele şi grupurile şcolare din judeţ anunţă o nouă serie de absolvenţi, care fie vor alege să îşi continue studiile, fie vor purcede în căutarea unui loc de muncă.

Kelemen Tibor este de părere că tinerii absolvenţi din 2011 au şanse bune de angajare, mai ales că angajatorii sunt stimulaţi de către stat cu subvenţiile pe care le acordă în acest sens celor care angajează absolvenţi.

„Oricum ar fi, cu sau fără subvenţie, în judeţul Covasna nu trebuie să ne aşteptăm la sute de locuri de muncă. Mai mult, trebuie ţinut cont de faptul că cinci locuri de muncă aici echivalează cu o sută de locuri de muncă la Cluj, pentru că vorbim de putere şi potenţial diferite. Anual avem în jur de 1.600 de absolvenţi şi cam jumătate din aceştia se înregistrează la AJOFM; până în toamnă, când pleacă la facultăţi, cam un sfert rămân în evidenţa noastră. Poate că e bine pentru tineri să ştie că în prezent ţările nordice caută foarte mult forţă de muncă tânără, acolo existând o scădere demografică... Marea problemă este însă aceea că, la noi, 60% dintre tinerii absolvenţi nu primesc o meserie ci termină licee teoretice, iar asta înseamnă o nouă pregătire din partea angajatorului şi o provocare pe viitor, căci nimeni nu va mai şti o meserie, din dorinţa părinţilor de a le asigura copiilor locuri de muncă la birouri”, a explicat Kelemen.

În acest sens, directorul AJOFM Covasna a recomandat tinerilor absolvenţi din acest an să se înregistreze cât mai repede la Agenţie, tocmai pentru a putea beneficia de cursurile de calificare rapidă pe care le oferă aceasta, în ideea obţinerii mai curând a unui loc de muncă.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Primar_la_Hetea, 25 mai 2011
E destul de logic daca ne gandim ca sunt doar fabrici de confectii textile, industria grea destinata barbatilor s-a dus naibii.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.