SOCIAL 4 aprilie 2013

Haos total în sistemul sanitar!

de Monica Vrânceanu | 829 vizualizări

Angajații din Sănătate se pregătesc de proteste în stradă

Angajații din sistemul de sănătate covăsnean se pregătesc de proteste în stradă, ca urmare a acumulării mai multor tensiuni ce le pun în pericol locurile de muncă în primul rând. Mai exact, cei din spitale ar putea protesta săptămâna viitoare alături de cei de la Direcția pentru Sănătate Publică (DSP), Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) și Serviciul Județean de Ambulanță, după măsurile anunțate de Ministerul Sănătății: desființarea unor instituții, pe de o parte, și modificarea contractului cadru și a finanțărilor pe cazurile rezolvate, pe de altă parte.

Sanitas propune regionalizare înainte de desființare

Președintele Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a declarat că reorganizarea instituțiilor precum DSP, CAS și Serviciul de Ambulanță nu se justifică acum, înaintea cunoașterii situației clare pe care o va aduce noua regionalizare. În aceste condiții, Sanitas Covasna a transmis deja, prin Federația Sanitas direct la Ministerul Sănătății o serie de propuneri care arată că schimbările și desființările nu se pot face de pe o zi pe alta.

„Chiar dacă acum atribuțiile DSP nu sunt foarte clare, aceasta nu ar trebui desființată ci reorganizată, cu renunțarea la acei angajați care nu-și justifică posturile și salariile. Desființarea Serviciului de Ambulanță ar fi aberantă, căci vorbim despre o instituție care a făcut investiții, nu are arierate și este în folosul direct al populației. La Serviciul de Ambulanță Covasna există 7 angajați TESA, dacă se urmărește să fie dați afară pe motive politice sau altele, să-i dea afară, dar asta nu înseamnă că trebuie desființat întreg Serviciul. La CAS iarăși nu e normal să vorbim de desființare, în condițiile în care de acolo își iau oamenii chitanțe, formulare, contracte, carduri de sănătate, adeverințe… Ideea e că nu putem desființa instituții întregi înainte de a vedea clar reorganizarea regională, care vor fi capitalele – pentru că nu e normal să pocedăm așa”, a explicat Neagovici, arătând că o reorganizare este acceptată în vederea regionalizării, însă de aici până la desființare e cale lungă.

În aceeași idee, Neagovici a mai spus că desființarea Serviciului de Ambulanță e cu atât mai absurdă cu cât acesta a trecut în finanțare directă de la bugetul de Stat, nemaifiind bugetat de la fondul de Sănătate.

Potrivit lui Neagovici, haosul din sistemul sanitar a fost declanșat deja, mai ales că s-au tăiat tichetele de masă de la salariați, în vreme ce specialiști din multe instituții lucrează pe salarii foarte mici. În plus, oamenii au devenit tot mai neliniștiți în legătură cu locurile de muncă ce nu mai reprezintă nicio stabilitate.

Transfuziile ar putea rămâne doar cu puncte de lucru

Pe de altă parte, liderul Sanitas Covasna spune că mai există două instituții vizate de desființare și a căror dispariție ca persoane juridice nu ar constitui o mare tragedie: Centrul de Transfuzii Sangvine (CTS) și Institutul de Aparatură Medicală (IAM) Covasna.

„Nu sunt neapărat pentru desființarea acestora, dar în ideea în care facem economii, nu e normal ca directorul economic de la CTS să aibă un salariu care e echivalentul salariilor pe care le au ceilalți salariați de aici, oameni care lucrează cu sânge, fac gărzi și așa mai departe. Sunt de acord să se facă un punct de lucru și gata, dar nu să facem reorganizare ca să avem și mai mulți directori. În ceea ce priveşte IAM, cred că  și acesta trebuie reorganizat la nivel național și să rămână aici doar oamenii pe controlul aparaturii medicale, căci în aceste vremuri nu mai poate fi vorba despre reparații, depanare”, a mai spus Neagovici.

Contractul-cadru amenință Târgu Secuiesc și Baraolt

Cea de-a doua mare problemă care apare odată cu schimbările anunțate de Ministerul Sănătății vizează contractul-cadru pe 2013-1214 pentru serviciile medicale. Cel mai grav afectat este Spitalul municipal din Târgu Secuiesc, care va primi o finanțare redusă cu 13% față de anul trecut, ca urmare a stabilirii Indicelui de Complexitate sub 1, mai exact la 0,8358 în loc de cel realizat, adică 0,9977, așa cum a arătat Școala Națională de Management București. În aceste condiții, Spitalul de la Târgu Secuiesc va putea să plătească doar salariile și o parte din medicamente, fără nimic altceva. În aceeași situație, ba chiar mai gravă, se află Spitalul Orășenesc Baraolt, unde reducerea cu 15% a finanțării va determina acumularea de datorii și închiderea unității.

Cel mai grav afectat este Spitalul municipal din Târgu Secuiesc, care va primi o finanțare redusă cu 13% față de anul trecut

„La Târgu Secuiesc s-ar putea merge pe datorii câteva luni, în condițiile în care până acum Spitalul s-a dezvoltat, nu a acumulat datorii, a prefecționat serviciile… Cu noua finanțare, nu vor mai fi bani pentru materiale sanitare, gaz, lumină şi altele, deoarece ca să supravieţuiască ar avea nevoie de două milioane de lei în plus, iar dacă nu, în două-trei luni se va închide. Și dacă pentru Spitalul din Târgu Secuiesc există speranța că se mai poate face lobby, nu știm ce se va întâmpla cu cel de la Baraolt, un spital mic, care și așa abia funcționează, cu tot ajutorul comunității, al asociațiilor. Se pare că ce n-a reușit ministrul Cseke Attila va reuși actualul ministru – adică să închidă Spitalul de la Baraolt. Nici Spitalul de Cardiologie Covasna nu va scăpa neatins, aici reducerea bugetară fiind de 20%, ceea ce afectează pe partea de pacienți acuți și va duce la acumularea de datorii pe termen mediu”, a explicat Neagovici.

Liderul Sanitas Covasna a atras atenția în mod insistent asupra situației de la Baraolt, arătând că în actualele condiții de finanțare propuse de noul contract-cadru, acest spital nu va rezista mai mult de trei luni, ceea ce ar fi grav nu doar pentru medicii de aici ci mai ales pentru populație, zona fiind oarecum izolată și aflându-se la 50 de km. de Sfântu Gheorghe și alți 50 de Brașov.

Sistemul sanitar se pregăteşte de grevă

Potrivit acestuia, Spitalul Județean de Urgențe Sfântu Gheorghe este singurul care își menține bugetarea de anul trecut, dar dacă la o primă vedere acest lucru e în regulă, poate avea totuși repercusiuni pe viitor, deoarece asta ar însemna stoparea oricărei investiții cât de mici.

„Managementul Spitalului Târgu Secuiesc a fost unul extrem de bun, are noi secții, compartimente moderne și a ajuns să facă o concurență reală în județ. E adevărat că SJU are mai multe secții și activități și e mai complex, dar cred că ar trebui să ne uităm și la calitatea serviciilor, la modul în care sunt tratați pacienții. Cumva, parcă mă așteptam la mai mult din partea SJU. Pe de altă parte, o operație de apendicită are același cost la SJU și la Spitalul Târgu Secuiesc, drept pentru care acest din urmă spital nu ar trebui tratat cu superficialitate sau cu superioritate. Consider că toți furnizorii de servicii medicale ar trebui să aibă șanse egale, pacientul alegând unde se tratează”, a mai spus Neagovici.

Acesta a mai arătat că există ideea refuzului semnării noului contract-cadru, 300 de spitale din țară aflându-se în situații similare cu cele de la Târgu Secuiesc și Baraolt. Din aceste cauze, angajații din sistemul sanitar se pregătesc de grevă pentru săptămâna viitoare, când vor protesta în fața Prefecturii Covasna, cerând să se revină asupra contractului-cadru, dar și asupra ideii de desființare a unor instituții precum CAS, DSP și Ambulanța.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.