SOCIAL 14 august 2020

Gripă, COVID și alte epidemii: din toamnă, alte protocoale speciale la Spitalul Județean

de Iulia Drăghici - Taraș | 1760 vizualizări

Managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert, a spus joi, în cadrul ședinței de Consiliu Județean, că se lucrează în prezent la o serie de protocoale, care să fie implementate din toamnă, când va începe sezonul de epidemii, pentru a putea departaja afecțiunile cu simptomatologii similare de COVID-19. 

Discuția a pornit ca urmare a unui punct de vedere venit din partea unui consilier județean, care a spus, vorbind despre un caz din Târgu Secuiesc, că este o iresponsabilitate trimiterea unui pacient care se prezintă la spital cu febră, acasă sau să își facă testul COVID-19 din fonduri proprii. 

Fac o precizare, în sensul că dacă cineva are febră, nu neapărat înseamnă că este infectat cu virusul SARS- COV-2. Această problemă va fi acută și importantă, deja lucrăm la niște protocoale, la stabilirea de niște protocoale pentru perioada de toamnă, când, pe lângă noul coronavirus, o să apară și alte viroze respiratorii, cum este gripa sau alte viroze cauzate de alte tulpini de coronavirus. Sunt patru sau cinci tulpini de coronavirus care au aceeași simptomatologie. Trebuie să putem departaja în cadrul spitalului aceste cazuri. Deci trebuie să facem o diferență în această privință și în aceste situații este justificat să se ceară un test PCR, care să se poată efectua prin intermediul DSP, în speța noastră, DSP Covasna. Deci dacă este pacient simptomatologic, atunci clar beneficiază de testare gratuită. Acest lucru este cunoscut de spitale, fiecare spital din județ trebuie să creeze o structură tampon, așa este formulat în legislația actuală, unde izolează pacienții suspecți de infecție SARS-COV-2”, a explicat managerul SJU Covasna, András-Nagy Róbert. 

Totodată, acesta a spus și că județul Covasna stă bine la capitolul testări realizate la 100.000 de locuitori comparativ cu alte județe, dar și că cel care poate decide dacă un pacient trebuie sau nu să facă test COVID este medicul de specialitate. 

Cred că în sistemul nostru, mă refer acum la județ, testările și în perioada precedentă au decurs într-un ritm accelerat. Un număr mult mai mare de teste s-a făcut în județul nostru decât în alte județe, raportat la 100.000 de locuitori. Sunt statistici în acest sens. Majoritatea sunt gratuite. Justificarea (n.red. testării gratuite) se stabilește de către medic. (...) Contează clinicul, paraclinicului și decizia medicului, care este luată pe baza unei logici medicale pe care poți să o înțelegi după 6 ani de facultate de medicină”, a punctat managerul SJU Covasna. 

În raportarea de joi a cazurilor de COVID-19, județul Covasna a avut înregistrate 22 de noi cazuri de îmbolnăviri. În total, de la începutul pandemiei, aici s-au raportat 577 de persoane diagnosticate cu infecția SARS-COV-2. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.