SOCIAL 24 ianuarie 2019

(Update) FOTO/VIDEO Hora Unirii, în semn de protest în față la TAM

de Iulia Drăghici - Taraș | 1770 vizualizări

Teatrul Andrei Mureșanu (TAM) a fost un punct de interes în Marșul românilor care au celebrat 24 Ianuarie

Ziua Unirii, sărbătorită joi și la Sfântu Gheorghe, s-a remarcat și cu o oprire, mai puțin obișnuită față de marșurile din anii trecuți, și anume în fața Teatrului Andrei Mureșanu. Prinși într-o Horă a Unirii, participanții și-au manifestat astfel din nou dezacordul față de comedia realizată de TAM și regizată de Cristian Ban, „Nu chiar 1918”, care de la ora 19:00, a fost din nou pusă în scenă.

Activitatea de joi din fața teatrului nu s-a încheiat înainte ca liderul Asociației „Calea Neamului”, Mihai Tîrnoveanu, să adreseze la microfon un apel conducerii TAM, de a anula prestația de joi seara.

„Îi anunțăm că suntem în România, avem o țară și vom apăra aceste simboluri! Doamne-ajută!”, a mai spus acesta.

De cealaltă, un actor al teatrului, care face parte din spectacol și care a privit de pe margine acțiunea desfășurată în stradă, i-a întrebat pe protestatari despre motivele pentru care ar trebui anulat evenimentul, însă nu a primit niciun răspuns. Polițiștii și jandarmii au intervenit imediat, pentru a evita izbucnirea unui scandal.

„La mulți ani, dragi români! Pace și liniște în suflet cu ocazia acestei sărbători!”, a fost răspunsul oferit la această acțiune de către managerul Teatrului Andrei Mureșanu, Anna Maria Popa, pentru OBSERVATORUL DE COVASNA.

Marșul, pornit de la Catedrala Ortodoxă și care a traversat centrul Municipiului Sfântu Gheorghe, a fost reluat apoi până la Grupul Statuar „Mihai Viteazul” din reședința de județ, unde s-au desfășurat acțiunile dedicate zilei Micii Uniri, respectiv împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Nu este prima dată când aceleași persoane protestează la Teatrul Andrei Mureșanu. De 1 Decembrie 2018, foaierul instituției a fost scena unui protest spontan, desfășurat înaintea premierei spectacolului „Nu chiar 1918”, în regia lui Cristian Ban, pe un text scris de dramaturgul Székely Csaba.

Protestele au avut loc pe motiv că acesta ar fi insultător la adresa poporului român și că s-ar dezice de anumite adevăruri istorice.

Reprezentanții teatrului au precizat atunci că nici nu poate fi vorba despre jigniri la adresa României, ba chiar li s-a propus protestatarilor să primească o copie a textului spectacolului pentru a-i da citire și pentru a-și forma astfel o părere obiectivă.

„Nu are nicio legătură cu bășcălia. Nu este nicio sfidare. Veniți să vedeți!”, le-a transmit protestatarilor managerul TAM, Anna Maria Popa, înaintea premierei programate și derulate de Ziua Națională.

Atunci conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a cerut polițiștilor să cerceteze legalitatea protestului, despre care s-a considerat că a creat disconfort persoanelor prezente la Teatru și Cinema. Ancheta polițiștilor s-a încheiat însă la scurt timp și a relevat faptul că nu a fost vorba despre vreo încălcare a legii privind desfășurarea adunărilor publice.

Nici acțiunea de joi nu a avut nicio consecință pentru că spectacolul s-a jucat cu casa închisă. Biletele au fost vândute încă din decembrie, ba au fost epuizate chiar și cele pentru reprezentația programată în 12 februarie.

„Nu chiar 1918” s-a bucurat după premieră de ecouri pozitive în presa de specialitate. Spectacolul este apreciat de publicul român și maghiar, deopotrivă, iar cei care chiar au ajuns să îl vadă consideră astfel de acțiuni de protest nejustificate și inutile.

 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.