SOCIAL 16 martie 2022

FCRHCM îi îndeamnă pe cetățenii și etnicii români să participe la recensământ

de David Leonard Bularca | 1234 vizualizări

Forumul Civic al Românilor din Harghita, Covasna și Mureș (FCRHCM) îi îndeamnă pe cetățenii și etnicii români să participe la recensământul organizat anul acesta pe teritoriul țării, se arată într-un comunicat de presă, deși oricum acest lucru este obligatoriu conform legii. Prin participarea la recensământ cetățenii români și-ar afirma „bunul simț civic și apartenența națională”, susțin reprezentanții Forului. 

„Conducerea Forumului Civic al Românilor din Harghita, Covasna și Mureș lansează un apel public către toți cetățenii și etnicii români din cele trei județe, locuitori în inima României, să fie activi și implicați în mod direct la recensământul populației care se desfășoară anul acesta. Este esențial ca toți etnicii români, indiferent de satul, comuna ori județul în care trăiesc să participe la procesul de recenzare și să își declare apartenența etnică. Aceasta constituie nu doar o chestiune de conștiință națională și responsabilitate civică, dar și un instrument esențial pentru pregătirea viitoarelor politici publice în comunitățile românești din cele trei județe”, se arată în comunicatul semnat de președintele FCRHCM, Dragoș Burghelia.  

Sursa citată anterior precizează că rezultatele recensământului sunt importante pentru că în funcție de ele depind alocările financiare din Uniunea Europeană, dar și cele locale. 

„Îndemnăm pe această cale populația la curaj și asumare, chiar și în comunitățile unde românii constituie o minoritate numerică extrem de redusă, fiecare cetățean având dreptul să se identifice și să se declare în conformitate cu propria apartenență etnică, lingvistică și culturală”, conform comunicatului de presă trimis marți, 15 martie.

„Așadar, dragi români, participați la recensământ, îndrăzniți să vă înscrieți ca și (sic!) recenzori și afirmați-vă prin acest gest de bun simț civic apartenența națională”, se menționează în final, deși înscrierile pentru a deveni recenzor s-au încheiat pe 18 februarie, conform recensamantromania.ro.  

Este important de știut și că oricum furnizarea datelor la recensământ este obligatorie pentru toată lumea. Legea prevede și sancțiuni pentru unele fapte, cum ar fi împiedicarea persoanelor implicate în acțiunile de recensământ pentru efectuarea înregistrării ce fac obiectul recensământului sau refuzul furnizării informațiilor solicitate ori furnizarea de date eronate sau incomplete. 

Perioada autorecenzării a început în 14 martie și se va încheia în 15 mai. 

Autorecenzarea presupune ca cetățenii să își completeze singuri - sau îndrumați - datele cerute de autorități pentru recensământ, cu echipamente proprii ale persoanei care completează chestionarul, cât și cu echipamentele puse la dispoziție cu sprijinul unității județene de implementare a recensământului din cadrul primăriilor.

După aceea, recenzorii (persoane angajate special pentru recensământul din acest an) vor merge la domiciliul persoanelor care nu vor fi completat până atunci formularul, în perioada 16 mai – 17 iulie. 

Sursa foto: national.ro

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.