FCRCHM, reacție privind declarațiile lui Ferenc Kalmár, despre autonomie
Reprezentanții Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM) critică dur declarațiile președintelui maghiar al Comisiei mixte româno-ungare, Ferenc Kalmár, prin care acesta a solicitat „autonomie și drepturi colective pentru minoritatea maghiară din România”. FCRCHM subliniază că drepturile minorităților din România sunt respectate într-un mod „exemplar”, conform unui comunicat de presă transmis redacției CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna.
„Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș condamnă cu fermitate declarațiile și abordarea dlui. Ferenc Kalmar, președintele maghiar al Comisiei mixte româno-ungare, prin care solicită „autonomie și drepturi colective” pentru minoritatea maghiară din România. Astfel de afirmații generatoare de tensiuni și instabilitate trebuie aspru taxate în contextul unui conflict militar la granițele NATO, pretențiile teritoriale și ambițiile expansioniste fiind absolut inacceptabile”, se arată la începutul comunicatului de presă, semnat de președintele FCRCHM, Dragoș Burghelia.
Mai departe, se menționează că, în România, drepturile minorităților „sunt respectate exemplar”.
„FCRCHM atrage atenția asupra faptului că în România drepturile minorităților sunt respectate în mod exemplar, țara noastră reprezintă chiar o excepție în această parte a Europei când vine vorba de drepturile acordate minorităților naționale. Subliniem faptul că în România comunitatea maghiară se bucură de învățământ în limba maternă la toate nivelurile, libertate totală de manifestare spirituală, reprezentare politică la toate nivelurile instituționale, mass-media și presă în limba maghiară, iar lista poate continua. Toate acestea în timp ce comunitățile românești din jurul granițelor trec printr-un proces masiv de deznaționalizare, inclusiv comunitatea românească din Ungaria fiind maghiarizată în mod constant și sistematic”, conform comunicatului de presă.
Reprezentanții Forumului spun că astfel de declarații din partea unui oficial maghiar nu pot fi acceptate.
„Solicităm Ministerului Afacerilor Externe reevaluarea modului în care Comisia mixtă româno-ungară își desfășoară activitatea, după o pauză de zece ani. Nu putem accepta astfel de declarații din partea unui oficial maghiar care ar trebui să lucreze în scopul identificării unor soluții comune și pentru un dialog eficient. Din păcate, în momentul de față, în cadrul Comisiei, partea maghiară lansează pretenții și declarații sfidătoare, în timp ce partea română nu comunică nici un obiectiv major în mod clar”, se mai arată în comunicat.
FCRCHM susține că altele sunt subiectele de interes pentru care politicienii din România ar trebui să se preocupe, cum ar fi respingerea ideilor revizioniste și a discursului expansionist.
„Subiectele care ar trebui să preocupe reprezentanții României sunt unele precum: Recuperarea Moștenirii Gojdu; problema retrocedărilor ilegale de proprietăți în Transilvania, campania de achiziționare a clădirilor istorice din Transilvania de către firme controlate de MAE Ungar; respingerea ideilor revizioniste și a discursului expansionist din partea oficialilor maghiari; încetarea deplasărilor din partea oficialilor maghiari în Transilvania cu încălcarea normelor diplomatice și fără prezența omologilor români; segregarea pe criterii etnice în școli; clarificarea finanțărilor și a sumelor investite în Transilvania de către Guvernul Ungariei, transparență totală cu privire la aceste proiecte de investiții, etc. Autonomia pe criterii etnice reprezintă un obiectiv anti-constituțional și un atentat la integritatea teritorială a Statului Român, motiv pentru care respingem cu fermitate aceste declarații și ne opunem acțiunilor revizioniste”, se mai arată, în final, în comunicatul de presă.
Sursa foto: arhivă