SOCIAL 1 noiembrie 2021

Elevii de la LTME au încercat să afle cum s-a schimbat ideea de „egalitate de gen” în ultimii ani în România, dar și în Europa

de David Leonard Bularca | 883 vizualizări

Care au fost concluziile

Cu ocazia sărbătoririi Săptămânii Egalității de Gen, inițiativă a Parlamentului European, câțiva elevi ai Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, din Întorsura Buzăului, alături de un profesor coordonator, au vrut să afle cum sunt percepute femeile în raport cu bărbații în prezent, atât în România, cât și în țări din Uniunea Europeană. Demersul face parte din proiectul „EPAS – Școli-ambasador ale Parlamentului European”, în care liceul covăsnean este implicat. 

„Prima activitate promovează una dintre inițiativele Parlamentului European aflată în desfășurare în această perioadă, 25-28 octombrie 2021, Săptămâna Egalității de Gen, propusă de echipa de ambasadori juniori alcătuită din Calcea Marian, Bularca Romina, Ușurelu David, Bularca Ana-Sabrina, Kis Ioan Barbu, Sima Cristina-Ioana, Comăniță Adrian și Zărnescu Raul,  pe care au realizat-o sub forma unui material jurnalistic cu puncte de vedere despre statutul femeilor și al fetelor în România și în alte țări ale Uniunii Europene, între continuarea unei dominante cu privire la rolul/locul femeii în societate și emancipare. Preocuparea noastră pentru acest subiect derivă din contexte sociale și culturale diverse, de la condiția femeii și imaginea familiei în societatea românească din prima jumătate a secolului al XX-lea, prezentă și în literatură, la promovarea unor modele de femei puternice, la imaginea și rolul femeii în perioada regimului comunist, până la schimbările de mentalitate din contemporaneitate. Este, cu alte cuvinte, un important, dublu exercițiu de conștientizare a lucrurilor (atitudini, comportamente, acțiuni) care se întâmplă în prezent, la nivel individual, social, și de trecere la acțiune prin ceea alegem să facem în fiecare zi pentru a respecta egalitatea de șanse, indiferent de genul cu care se naște o persoană, a spus, pentru Observatorul de Covasna, coordonatoarea elevilor de la Eliade, profesoara Andreea Filofi.

Concluzia generală a celor intervievați de elevii întorsureni a fost aceea că lucrurile s-au schimbat în bine, adică fetele și femeile pot ocupa, în majoritatea cazurilor, în zilele noastre aceleași funcții pe care le ocupă și bărbații. Suntem pe drumul cel bun, așadar, dar e loc de mai bine. 

Videoclipul, care a fost publicat pe pagina de Facebook a proiectului, poate fi văzut mai jos.

https://www.facebook.com/epasltme/videos/614212396604183 

Urmează și alte activități în cadrul aceluiași proiect

Profesoara Andreea Filofi spune că urmează și alte activități care au ca principal scop îmbunătățirea cunoștințelor elevilor despre Europa, pentru ca aceștia să devină cetățeni activi ai UE. 

Proiectul EPAS LTME  - Școli Ambasador ale Parlamentului European își continuă activitatea și în acest an școlar, cu experiența acumulată până acum, cu energia pozitivă pe care învățarea prin cooperare și învățarea prin aplicarea celor știute în beneficiul celorlalți o aduc atât ambasadorilor juniori, cât și ambasadorilor seniori implicați în proiect. Learning by doing sau învățarea experiențială este unul dintre principalele motive ale implicării elevilor – ambasadori juniori în acțiunile proiectului, despre care vorbesc cu bucurie sinceră. În acest sens, ne propunem activități care să răspundă intereselor de cunoaștere ale celor implicați și misiunii EPAS, și anume îmbunătățirea cunoștințelor despre Europa și democrația parlamentară europeană în rândul tinerilor, stârnindu-le curiozitatea și dorința de a participa la dezbateri privind prezentul și viitorului Europei, în calitate de cetățeni europeni activi, cu drepturi și responsabilități însușite”, a mai spus Andreea Filofi. 

Liceul Teoretic „Mircea Eliade” (LTME) din orașul Întorsura Buzăului a fost ales, în luna octombrie a anului 2019, alături de alte 14 licee din țară, să facă parte din programul „EPAS – Școli-ambasador ale Parlamentului European”.  

În cadrul acestui proiect elevii au discutat chiar și cu europarlamentari despre anumite subiecte de interes pentru Uniunea Europeană.

Sursa foto: captură de ecran Facebook EPAS - LTME - Școală Ambasador a Parlamentului European

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.