SOCIAL 7 noiembrie 2022

După 16 ani, autoritățile vor să renoveze Centrul de Recuperare pentru persoanele adulte cu dizabilități din Târgu Secuiesc

de David Leonard Bularca | 437 vizualizări

Consiliul Județean (CJ) Covasna și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna își propun să renoveze și să doteze cu echipamente noi Centrul de Recuperare pentru persoanele adulte cu dizabilități din Târgu Secuiesc. Costurile ar urma să se ridice la aproape 113.000 de euro, fără TVA, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, directoarea DGASPC din județ, Vass Mária. Banii vor fi asigurați printr-un proiect lansat de Ministerul Muncii, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Totuși, CJ Covasna și-a asumat să plătească cheltuielile neeligibile. 

CJ Covasna a aprobat participarea la proiectul lansat de Ministerul Muncii vineri, 4 noiembrie, în cadrul unei ședințe extraordinare. 

„Este o hotărâre privind aprobarea participării Direcției noastre de Asistență Socială și Protecție a Copilului la un proiect pentru reabilitare și dotare centru de servicii de recuperare neuromotorie, de tip ambulatoriu, din Târgu Secuiesc”, a explicat președintele CJ Covasna, Tamás Sándor. 

Prezentă la ședință a fost și directoarea DGASPC Covasna, Vass Mária, care a explicat de unde a pornit demersul prin care se dorește reabilitarea Centrului de la Târgu Secuiesc. 

„Pe data de 12 octombrie, Ministerul Muncii a publicat un apel de proiecte necompetitive privind reabilitarea și dotarea centrelor de servicii comunitare, și anume: centre de recuperare și centre de zi pentru persoane adulte cu dizabilități. Fiind un apel necompetitiv în anexă, la ghidul solicitantului, sunt nominalizate acele servicii pentru care se pot depune proiecte. Pe lista respectivă se află și centrul de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu pentru persoane adulte cu dizabilități din Târgu Secuiesc. În cadrul proiectului pot fi depuse solicitări pentru renovare, reabilitarea clădirilor existente, modernizarea structurilor existente, lucrări de modernizare și, totodată, dotarea acestor centre”, a spus Vass Mária. 

Centrul de Recuperare nu a avut parte de nici o modernizare majoră din anul 2006, când a fost înființat. 

„Centrul de reabilitare Târgu Secuiesc a fost înființat în 2006. Din 2006 nu s-au făcut lucrări de renovare importante în centrul respectiv, deci consider oportună depunerea proiectului pentru lucrări de renovare și, totodată, la vremea respectivă s-a făcut dotarea. De atunci, acele aparate s-au mai învechit, sunt unele care s-au uzat. Deci necesită să fie schimbate și Centrul să fie dotat cu aparatură nouă”, a mai spus Vass Mária. 

Serviciul ar putea fi (și) mai aproape de oamenii care nu se pot deplasa 

Dacă demersul început de autorități va fi finalizat, Centrul de la Târgu Secuiesc va putea fi în viitor (și) mai aproape de persoanele greu deplasabile, prin achiziționarea unei mașini și a altor echipamente în acest sens. 

„În cadrul proiectului, este prevăzut și faptul că se pot achiziționa autoturisme sau autoturisme dotate. Din păcate, nu am reușit să includem microbuz, din cauza faptului că a trebuit să ne încadrăm în suma de 23.000 de euro la această categorie. S-a prevăzut o Dacie Logan cu șapte locuri și, totodată, la dotări am prevăzut niște instrumente mobile, prin care putem să aducem serviciile mai aproape de beneficiari în cazul persoanelor nedeplasabile. Ăsta îl consider un lucru foarte important”, a detaliat directoarea DGAPSC Covasna. 

„În ghidul solicitantului este prevăzut că la depunerea proiectului este nevoie și de o hotărâre de Consiliu care să conțină expres faptul că serviciul se află în organigrama Direcției, numărul de beneficiari pe zi, dacă clădirea respectivă se află în administrarea sau în proprietatea Direcției, dacă se pot executa lucrări de reabilitare, sustenabilitatea pe o perioadă de cinci ani și, totodată, suportarea cheltuielilor neeligibile care se vor ivi pe parcursul implementării proiectului. Ceea ce este bine de știut este că, de fapt, nu există aport financiar din partea beneficiarului la cheltuielile eligibile”, a mai punctat, în final, Vass Mária. 

Toți aleșii județeni prezenți la ședință au votat „pentru” participarea DGASPC Covasna la acest proiect. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.