SOCIAL 22 septembrie 2013

Două milioane de euro: atât costă redeschiderea Spitalului de la Vâlcele

de Monica Vrânceanu | 663 vizualizări

Pentru că la bugetul central nu e disponibilă această sumă, conducerea Sanitas speră la o rezolvare în instanţă a problemei

Conducerea Sanitas Covasna nu crede în posibilitatea unei redeschideri prea curând a Spitalului de Patologie Neuromusculară de la Vâlcele, în condițiile în care nu există nicio soluție reală în acest sens.

Liderul Sanitas, Vasile Neagovici, susține că pentru redeschiderea Spitalului de la Vâlcele ar fi necesare în jur de două milioane de euro, bani pe care Ministerul Sănătății nu-i are acum și nici nu se prevede a-i avea în viitorul apropiat, mai ales în condițiile în care există oricum deja nenumărate alte cheltuieli ale sistemului sanitar pentru care nu s-a aflat încă acoperirea.

„Declarațiile venite de la Minister pe tema redeschiderii Spitalului de la Vâlcele au fost niște povești spuse la presiuni venite din diverse direcții. Cert e că nu sunt bani pentru asta și oricum mai sunt multe de lămurit. Spitalul de Cardiologie din Covasna, care administrează acum fostul Spital de la Vâlcele, abia a reușit acum să intabuleze clădirea și terenurile de la Vâlcele”, a explicat Vasile Neagovici.

Redeschiderea ar putea veni din… instanță

În context, acesta a amintit că în 2011, când Ministerul Sănătăţii a luat decizia relocării activității Spitalului de la Vâlcele la Întorsura Buzăului, s-a opus acesteia și, printre numeroasele acțiuni de protest în acest sens, a acționat chiar și în justiție. Neagovici a contestat atunci articolul referitor la Vâlcele din Hotărârea de Guvern ce vorbea de desființarea mai multor spitale din țară. Deși inițial nu i s-a dat dreptate, se pare că lucrurile sunt pe cale să se schimbe, deoarece a fost citat pentru luna noiembrie de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) în respective cauză.

„Se pare că nu am fost complet lipsit de dreptate. Ei bine, dacă Instanța va anula articolul contestat de mine, am să acționez în continuare prin justiție, cerând redeschiderea Spitalului de către cei care l-au închis, în speță Guvernul. Cred în justiție și cred în Statul de drept, să vedem ce o să se întâmple”, a mai spus Neagovici.

Comunitățile, chemate în sprijinul spitalelor

Pe de altă parte, acesta a subliniat că pentru spitalele din județul Covasna a sosit vremea în care trebuie să simtă sprijinul comunităților. În opinia liderului Sanitas, autoritățile locale din Covasna și Întorsura Buzăului vor trebui să se implice în sprijinirea acestor spitale, deoarece situația financiară e tot mai grea.

„Spitalul de Cardiologie Covasna susține de fapt Spitalul de la Întorsura, care merge pe pierdere în continuare. E nevoie de sprijinul autorităților, dacă nu se poate cu bani, cu altceva – de exemplu, cei de la Întorsura și primăriile din zonă pot să asigure lemnele pentru încălzire la iarnă”, a spus Neagovici, arătând că și autoritățile locale din Covasna vor spijini Spitalul de Cardiologie, așa cum și altele pot face cu celelalte spitale ale județului.

Spitalul de la Vâlcele s-a închis în 2011, cu proteste ale bolnavilor și reprezentanților acestora, deoarece era singurul cu profil de patologie neuromusculară din țară. Bolnavii au fost mutați într-o secție de profil înființată la Întorsura Buzăului, unde chiar dacă există o clădire nouă cu condiții mai bune, lipsesc unele lucruri esențiale, printre care accesul la zone verzi și o climă propice. Statisticile arată că în România sunt 35.000 de cazuri înregistrate de distrofii musculare, iar în Spitalul din Întorsura Buzăului pot fi internaţi doar 45 de pacienţi pe serie, adică aproximativ 540 de pacienţi pe an. Potrivit unui memoriu al ADMR pentru redeschiderea Spitalului de la Vâlcele, aici se făceau peste 1.500 de internări anual.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.