SOCIAL 26 ianuarie 2011

Doctorii din judeţ aleg să practice medicină pe mii de euro în Occident

de Monica Vrânceanu | 837 vizualizări
Plecările din sistemul medical covăsnean s-ar putea înmulţi, iar tinerii medici aleg să profeseze direct peste hotare Tot mai mulți medici români se confruntă cu dilema rămânerii în sistemul sanitar național sau a plecării peste hotare, în țări occidentale, acolo unde condițiile de muncă și salariile sunt cu mult superioare celor din țară. Această tendință de migrare către spitalele europene pare să golească spitalele în alte județe ale țării, situația putând pune, pe viitor, probleme și sistemului sanitar covăsnean. Plecări ale medicilor s-au

Plecările din sistemul medical covăsnean s-ar putea înmulţi, iar tinerii medici aleg să profeseze direct peste hotare

Tot mai mulți medici români se confruntă cu dilema rămânerii în sistemul sanitar național sau a plecării peste hotare, în țări occidentale, acolo unde condițiile de muncă și salariile sunt cu mult superioare celor din țară. Această tendință de migrare către spitalele europene pare să golească spitalele în alte județe ale țării, situația putând pune, pe viitor, probleme și sistemului sanitar covăsnean. Plecări ale medicilor s-au înregistrat în ultimul an și de la noi din județ și chiar dacă cei mai mulți plecați au fost medicii specialiști, se pare că dorința de plecare le vine mai mult medicilor de familie, însă pe aceștia îi oprește în special vârsta înaintată.

Spitalul Judeţean are nevoie de încă cel puţin 20 de medici

În 2010, Spitalul Județean de Urgențe (SJU) Sfântu Gheorghe a rămas fără șapte medici, inclusiv de la Serviciul de Urgențe. Dacă trei din cei șapte medici au ieșit din sistem ca urmare a pensionării, o parte din ceilalți a ales să plece în străinătate, cel puțin pentru o perioadă, pentru a testa condițiile și oferta de acolo.

Potrivit managerului SJU Sfântu Gheorghe, Andras Robert, tendința de pierdere a medicilor de la nivel național se resimte și la noi, problema existând și la modul în care medicii, odată terminându-și studiile sau rezidențiatul, aleg să plece direct în alte țări, nicidecum să rămână în spitalele din România.

”Există o tendință generală în întreaga țară, iar aceasta va ridica din păcate o problemă foarte mare în următorii ani. Medicii pot câștiga între 3000 și 5000 de euro lunar în afara țării, în funcție de vechime și specializare, în vreme ce în țară au salarii de 300-450 de euro. În prezent, la SJU lucrăm la o strategie de personal pentru următorii zece ani și strebuie să luăm în serios aceste aspecte, creând condiții în spitale și având sprijinul autorităților, căci altfel riscăm să rămânem fără medici, odată cu pensionările anuale și plecările tot mai dese”, a explicat dorectorul SJU.

Potrivit acestuia, personalul SJU este în prezent cu mult sub normativele din domeniu ca număr de angajați, aici fiind vorba de tot ceea ce înseamnă servicii în spital. În aceeași idee, Andras Robert a explicat că, chiar dacă nu s-ar lua în considerare normativele, pentru o funcționare fără stres, în condiții normale, ar mai fi nevoie la SJU Sfântu Gheorghe de încă cel puțin 20 de medici pe diverse specializări. Potrivit lui Andras Robert, cea mai grea situație este la Neonatologie, unde sunt necesari încă trei medici pentru asigurarea în condiții normale a gărzilor, dar lipsă de medici este și pe ATI - anestezie, precum și pe Radiologie și alte specializări și secții. Directorul SJU Sfântu Gheorghe a mai arătat că s-au organizat deja concursuri pentru unele posturi de medici, dar din păcate acestea nu s-au ocupat, tocmai urmare a faptului că medicii, inclusiv cei tineri, preferă să plece din țară în spitalele europene, pe salarii de zeci de ori mai ridicate.

80% dintre absolvenţi pleacă în străinătate

La Spitalul Municipal din Târgu Secuiesc, Oftalmologia a rămas fără medic după ce specialistul a plecat să lucreze în Franța, pe un salariu lunar de 4500 de euro, de 15 ori mai mare față de cel de 300 de euro, primit în țară. Potrivit directorului Spitalului, Kelemen Andras, nu s-au mai anunțat deocamdată alte plecări, reușindu-se chiar aducerea a încă doi medici.  Cu toate acestea, și la Târgu Secuiesc ar mai fi nevoie de încă cel puțin trei medici, volumul de muncă fiind unul ridicat și actualul personal fiind suprasolicitat tocmai din cauză că nu este destul de larg.

”Problema mare este că pleacă din țară cei care termină facultăți. Într-o întâlnire recentă de la Târgu Mureș, cu colegi de-ai mei care sunt și profesori universitari, am aflat că 80% dintre absolvenții de medicină aleg să plece în străinătate, unde salariile sunt incomparabil mai mari, condițiile de muncă diferite și oportunitățile de carieră mult mai numeroase. Dintre medicii care pleacă din sistem, toți pleacă având păreri de rău, căci se atașează de munca lor, dar oamenii au rate, trebuie să trăiască sau să le asigure viitor copiilor, ceea ce nu se poate cu salarii tot mai reduse”, a spus Kelemen Andrei.

Salarii pentru rezidenţi absenţi

La Spitalul Orășenesc din Covasna, precum și la cel din Baraolt, schimbările sunt în toi, odată cu preluarea lor de către autoritățile locale care, la rândul lor, se ocupă acum cu stabilirea noilor conduceri și trasarea unor linii de direcție astfel încât unitățile sanitare să nu devină o corvoadă din punct de vedere financiar.

La Spitalul din Baraolt, potrivit primarului Nagy Istvan există șase medici, plus un nou angajat din luna februarie, astfel încât odată cu mijlocul lunii viitoare aici vor exista șapte medici și un personal total de 108 angajați.  Dincolo de aceştia, însă, spitalul mai are, cel puțin teoretic, alți șase medici, însă aceștia fiind rezidenți nici nu se prezintă la spital.

”Primăria a preluat Spitalul cu această întreagă situație, în care se plătesc șase salarii pentru șase medici care nici nu dau pe aici. Se susține că salariile nu se dau din banii Spitalului, fiind vorba despre rezidențiat, dar oricum ar fi se risipesc niște bani”, a declarat Nagy Istvan, arătând că această stare a lucrurilor este cel puțin năucitoare, mai ales că există o nevoie acută de medici, posturile sunt ținute blocate de rezidenți dar Spitalul nu beneficiază deloc de aceștia.

La Covasna, primarul Lorincz Zsigmond tocmai a numit o conducere interimară pentru Spitalul Orășenesc și spune că de aici nu au plecat încă medici în străinătate, ci doar unul a plecat, ”furat” fiind de Spitalul Municipal din Târgu Secuiesc. În mare însă, cei de la Spitalul din Covasna nu se plâng de plecările medicilor, chiar dacă nu se pot lăuda că ar fi atractivi pentru tinerele cadre medicale.

Situația nu este cu nimic mai bună nici la Întorsura Buzăului, unde secția externă a SJU care funcționează aici a rămas, în ultimele luni, doar cu trei medici, ultima plecare în străinătate fiind a medicului pediatru, acesta alegând să muncească în afara țării pe un salariu lunar de aproape 5000 de euro. Așa se face că acum, serviciile de urgență și gărzile sunt asigurate pentru zona Buzaielor de către trei medici, rotația nefiind deloc simplă și foarte solicitantă.

Și medicii de familie ar pleca, dar e cam târziu

Potrivit președintelui Asociației Medicilor de Familie Covasna, Lucia Sereș, nici medicii de familie nu ar mai sta în țară, deoarece aceștia pot câștiga foarte bine în țări precum Germania, Franța sau Anglia, în vreme ce ofertele în acest sens curg săptămânal.

”Avem 109 medici de familie în tot județul dar nu au prea plecat pentru că cei mai mulți au vârste cuprinse între 50 și 60 de ani. Problema nu e neapărat acum ci urmează să se agraveze pe viitor, când vor ieși la pensie, iar cei tineri, fără prea multe obligații sau piedici în țară, vor alege să nu mai profeseze aici. Un medic de familie poate câștiga afară un salariu lunar începând de la 3000 de euro, iar dacă este primar și are vechime ajunge și la 5000 de euro. Poate că acum, în prezent, nu ne confruntăm cu plecări masive din județ, dar ne putem aștepta la un val de plecări mai încolo, mai ales că în alte județe s-a întâmplat așa ceva”, a explicat Lucia Sereș.

Medicii români pleacă pe capete în țări străine, situațiile din alte județe ale țării fiind alarmante, chiar dacă și acolo, ca și în județul Covasna, s-au căutat permanent soluții pentru atragerea tinerilor absolvenți de medicină în spitale, inclusiv oferindu-li-se acestora locuințe de serviciu gratuite. În total, 2.779 de medici români au cerut, anul trecut, certificatele profesionale curente necesare pentru a putea lucra în străinătate, țările preferate de medicii noștri fiind Franţa, Anglia şi Germania. Principalul motiv pentru care medicii aleg să plece la muncă în străinătate este salariul, în țară un medic rezident câștigând aproximativ 800 de lei lunar, în vreme ce un medic primar care are o vechime de peste 15 ani ajunge la un salariu de aproximativ 600 de euro. În străinătate însă, salariul unui începător este de 1500-2000 de euro, iar în cazul specialiștilor cu vechime în muncă el sare 5000 de euro lunar.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
alt cetatean, 26 ianuarie 2011
necazul este ca pleaca medicii cei mai buni,cei mai capabili,lichelele nu au curaj sa plece,cei nepriceputi stiu ca dincolo nu au nici o sansa
NG, 26 ianuarie 2011
Problema veche si incurabila, se pare, care vine ca o surpriza (de unde pare cunoscuta propozitia). Apropo de Basescu, el a spus de Anul Nou ca fiecare familie si membru al familiei este raspunzatoare citeste integral
lili, 26 ianuarie 2011
Nu-i nici o problema, sa spus Dl Basescu, d-aia am deschis granitele sa poata pleca oamenii unde vor !!! Nu avem o mare problema, a spus Domnia sa si este Presedintele tarii si le stie bine, sunt citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.