DJ 121A naște controverse în jurul unei morți
Primarul din Valea Mare pune decesul unui consătean pe seama stării proaste a drumului
Primarul din Valea Mare, Gheorghe Avram, spune că un concetățean al său a murit cu zile din cauza Drumului Județean 121A, Boroșneu Mare – Valea Mare, aflat în stare critică din cauza lucrărilor de modernizare care au fost blocate de birocrație și legislație. Edilul a precizat că problema infrastructurii i-a împiedicat pe salvatorii chemați să intervină să ajungă mai repede. Pe de altă parte, Serviciul de Ambulanță al Județului (SAJ) Covasna spune că decesul pacientului nu poate fi pus pe seama drumului, într-adevăr rău, pentru că omul era încă în viață când a ajuns ambulanța cu medic la locul intervenției.
Familia unui bărbat în vârstă de 63 de ani din Valea Mare a solicitat luni dimineața ambulanța pe motiv că acesta se simțea rău. Din nefericire, bărbatul, care se afla în stop cardio-respirator când a ajuns ambulanța nu a răspuns manevrelor de resuscitare și a decedat.
„Luni 14 octombrie 2019 în jurul orei 09: 24 s-a dat un telefon la 112, în care se anunța că unui cetățean din Valea Mare i s-a făcut rău și se solicită o ambulanță și asistență medicală. Cinste celor de la ambulanță și în special d-nei doctor Dienes Judit, care s-a străduit, dar datorită (SIC!) stării catastrofale a DJ121A, Boroșneul Mare-Valea Mare, nu au putut ajunge la timp. Cu toată omenia, bunăvoința și priceperea de care au dat dovadă, cetățeanul nu a putut fi salvat și a decedat.
Deși acest drum nu este în subordinea primăriei mă simt oarecum vinovat de starea creată și mă întreb cum ar trebui să se simtă cei care sunt direct răspunzători, DJ121A fiind sub patronajul lor.
Până acum pe acest tronson au fost câteva cazuri de avarie auto, uite că acum a fost cauzat și un deces. Oare ce mai trebuie să se întâmple pentru ai (SIC!) înduioșa pe aceia care sunt răspunzători de situația catastrofală acestui drum?”, a transmis, printr-o adresă transmisă ziarului Observatorul de Covasna, primarul Gheorghe Avram.
Salvatorii spun că au ajuns mai repede decât au preconizat
Pe de altă parte, SAJ informează că deși drumul este într-adevăr rău, acesta nu i-a oprit pe salvatori să ajungă la timp. Omul era în viață când ambulanța cu medic a sosit la locul intervenției și s-au început îndată manevrele de resuscitare, care au fost derulate pe o perioadă mai mare de timp decât prevede protocolul.
„Familia a făcut trei, patru apeluri către dispecerat. Li s-a comunicat că pleacă de la Sfântu Gheorghe ambulanța către ei. Când a plecat către Valea Mare doamna doctor i-a și sunat, a vorbit cu familia și au spus că au pe cineva cu competențe în a acorda primul ajutor și le-a spus să înceapă manevrele de resuscitare. S-a estimat un timp de 30 de minute pentru a ajunge la caz. Au ajuns mai repede. Drumul este într-adevăr cu gropi, dar nu a constituit un impediment și nu a oprit din promptitudine”, a declarat, pentru Observatorul de Covasna, directorul SAJ Covasna, Cristian Cimpoi.
Acesta a precizat și că bărbatul figura în documentele medicale că mai avusese anterior trei infarcturi, din care scăpat cu viață, însă, din păcate, al patrulea i-a fost fatal. După ce medicul de pe SAJ a anunțat decesul, a fost informată și poliția și medicul de familie al bărbatului a întocmit certificatul de deces.
Lucrările blocate din cauza unei Ordonanțe
Chiar dacă, potrivit medicilor, decesul bărbatului de 63 de ani din Valea Mare nu poate fi pus pe seama infrastructurii deficitare, starea DJ121A nemulțumește pe toată lumea, de la cetățeni, la autoritățile locale, care ridică din umeri, la cele județene, care scot vinovată o ordonanță a fostului Guvern – actual interimar.
Lucrările pe drumul dintre Boroșneul Mare - Boroșneul Mic - Valea Mare - Sărămaș - Întorsura Buzăului au fost blocate odată cu intrarea în vigoare a OUG 114, deși abia începuseră. Motivul ar fi haosului creat la nivelul Guvernului, explica, la începutul lunii septembrie, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.
„Anul trecut Guvernul a dat o Ordonanţă, 114, prin care s-a ridicat salariul minim în construcţii la 3.000 de lei brut. Asta înseamnă că acele contracte care au fost încheiate înainte de a da această ordonanţă nu mai sunt valabile. Am ajuns la reajustarea preţului la contracte, dar între timp s-a modificat de trei ori în următoarele două-trei luni acea ordonanţă şi am ajuns că nu se mai poate ajusta în totalitate preţul contractului, ci numai manopera se poate ajusta. Însă nu s-au gândit sau nu au vrut să se gândească şi la preţul materialelor. Deci, preţul materialelor nu se poate ajusta şi vă dau un singur exemplu: în ultimele şase luni de zile preţul bitumului a crescut cu 80%. Deci, asta înseamnă pentru toată investiţia de la Boroşneu Mare până Întorsura Buzăului, care are o valoare de 23 de milioane de lei, o mărire cu 9-10 milioane de lei, pe care am putea din bugetul nostru să o modificăm, numai că juridic nu este posibil”, spunea Tamás Sándor, într-o conferință de presă, ca răspuns la o scrisoare deschisă transmisă la finele lunii august de cetățenii nemulțumiți din Valea Mare.
Valoarea investiției, conform contractelor semnate cu fast în iunie 2018, ar fi fost de 23, 5 milioane de lei, iar finanțarea ar fi urmat să fie asigurată de Guvern, prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), la care se adăuga și contribuția proprie a Consiliului Județean Covasna.
Contractul de execuție prevedea și că termenul de finalizare a lucrărilor de reabilitare este de trei ani.