SOCIAL 30 iulie 2017

Distracții pe card de reduceri la Sfântu Gheorghe

de Iulia Drăghici - Taraș | 1681 vizualizări

Primarul Antal Árpád se gândește la înființarea unui „Card Sfântu Gheorghe” care să aducă locuitorilor reduceri la ștrand sau în alte spații de recreere

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, spune că locuitorii orașului nu trebuie puși pe picior de egalitate cu turiștii, când vine vorba de accesul la spațiile de recreere. Din acest motiv, edilul se gândește la crearea unui „Card Sfântu Gheorghe”, care să ofere reduceri cetățenilor domiciliați în reședința județului. Deocamdată, însă, ideea se află la stadiul de propunere, pentru că nu s-a găsit o soluție a implementării din punct de vedere juridic.

La mai bine de o lună de la deschiderea oficială, ștrandul modernizat din Sfântu Gheorghe a adunat peste 20.500 de vizitatori, mulți dintre aceștia veniți din localitățile vecine reședinței de județ, mai ales din Brașov. În condițiile în care accesul la unul dintre cele mai populare ștranduri din Brașov, Paradisul Acvatic, tariful este dublul celui din Sfântu Gheorghe, este și de înțeles de ce mulți dintre locuitorii județului vecin aleg să vină la ștrandul covăsnean. De aici și ideea primarului Antal Árpád de a veni în sprijinul locuitorilor orașului Sfântu Gheorghe cu reduceri și alte beneficii, mai ales că aceștia au și contribuit financiar la modernizarea ștrandului prin taxele și impozitele locale.

Antal Árpád a declarat în cea mai recentă conferință de presă că se gândește la înființarea unui „Card Sfântu Gheorghe” de care să beneficieze doar locuitorii reședinței de județ. Ideea este încă la stadiul de propunere, dat fiind faptul că nu s-au identificat modalități juridice care să permită crearea cardului, însă primarul spune că nu este dispus să renunțe la idee.

„Practic prețul în cazul ștrandului trebuie stabilit în felul în care să fie utilizat de un număr optim de cetățeni. (...) Observăm că vin foarte multe persoane din Brașov, ceea ce mă preocupă. Nu pentru că mă deranjează că vin cei din Brașov. Eu aș dori să avem un card. Deocamdată juriștii spun că nu se poate, dar eu tot mai caut pentru că nu vreau să renunț. Încercăm să găsim un card pentru Sfântu Gheorghe, ceea ce ar însemna ca posesorul cardului să primească reducere dacă se duce la ștrand. Atunci am putea mări tarifele, iar cel care vine din altă localitate, pentru că cei care vin din altă localitate nu au contribuit la realizarea acestei investiții, să plătească mai mult, iar cei care sunt din Sfântu Gheorghe să plătească mai puțin. Așa cum a fost pe vremuri bariera la Mamaia. Aceasta se ridica gratuit pentru cei care aveau numere de Constanța, iar ceilalți să plătească. (...) Ca și principiu, eu cred că ar fi corect. În Ungaria, în Austria, în alte locuri există acest card de localitate, iar cei care au acest card au reduceri. Atunci putem să creștem tarifele, iar dacă dorește să vină cineva din Brașov e foarte bine primit, dar va plăti 25 de lei în loc de 15”, a spus primarul Antal Árpád.

„Nu e la nivelul unui ștrand din Elveția”

Acesta a mai precizat că deși este destul de mulțumit de felul cum arată acum ștrandul, „popularitatea” acestuia însă trebuie tratată cu grijă.

„Eu sunt mulțumit de cum arată ștrandul. Știm cum a arătat înainte să fie modernizat. Evident, dacă ai ceva, ai și probleme. Dacă ai mașină, ai probleme cu mașina. Dacă nu ai mașină, nu ai probleme cu mașina. Orice facem în acest oraș, dincolo de faptul că devine mai bun, mai frumos, întotdeauna sunt și probleme care trebuie rezolvate. Cred că cei care știu cum arăta ștrandul înainte să fie modernizat și cum arată acum, au văzut că este o diferență imensă. Nu este la nivelul unui ștrand din Elveția, pentru că pe buletinul nostru scrie România, nu Elveția, dar eu îmi doresc mai mult”, a mai spus edilul.

Primordial nu este profitul

În același context, acesta a ținut să sublinieze că primordial în cazul activităților de educație, cultură și recreere, nu este profitul, ci contează mai degrabă avantajele pe care le au cetățenii de pe urma acestora.

„Legat de tot ce înseamnă educație, cultură și recreere, pe mine nu mă interesează profitul pentru că profitul nu este în bani, ci în mentalitate, în sănătate, în energie pozitivă. Spre exemplu, e imposibil ca un teatru să aducă profit. Dacă ne-am uita după profit, ar trebui să închidem teatrele, dar ele aduc altfel de profit, în educație și cultură. La fel și cu școala. Ea nu poate să aducă profit, dar noi dăm în fiecare an tot mai mulți bani pentru că ne dorim să fie în regulă. La fel este și cu partea de recreere”, a completat primarul orașului Sfântu Gheorghe.

Părerile oamenilor sunt împărțite

E clar că subiectul cardului pentru Sfântu Gheorghe permite dezbateri pertinente, mai ales că părerile cetățenilor sunt, și în acest caz, împărțite.

„Știu că toată lumea din Sfântu Gheorghe a contribuit la modernizarea ștrandului, așa că mi se pare normal să avem ceva beneficii. Nu am auzit pe nimeni să spună că nu vrea reducere. Totuși, nu știu cum se poate aplica treaba asta”, este de părere un tânăr.

„Și eu mă duc la Brașov și plătesc 50 de lei, exact ca brașoveanul. Nu mi se pare o idee bună. (...) În loc să ne bucurăm că vin și banii brașovenilor aici, noi ne punem contra”, ne-a spus o doamnă din Sfântu Gheorghe.

Ceea ce este cert este că până să vorbim de carduri cu reduceri la ștrand sau în alte locuri, locuitorii orașului Sfântu Gheorghe s-ar putea bucura mai degrabă de străzi asfaltate, lucrări terminate la timp, piste de biciclete sau un trafic mai liber.

Sursă foto: Facebook, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.