SOCIAL 30 iulie 2020

De ce purtarea măștii este un semn de responsabilitate, nu un motiv de revoltă

de Iulia Drăghici - Taraș | 778 vizualizări

O societate civilizată presupune ca cetățenii săi să aibă atât drepturi, cât și obligații, a spus miercuri managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Covasna, făcând referire la faptul că purtarea măștii este o chestiune de responsabilitate și nu trebuie privită ca o reacție împotriva sistemului.  

Purtarea măștii este o chestiune de responsabilitate, de simț civic, în sensul de a avea grijă de cei din jur, în primul rând. Prin asta, pot să aștept ca și concetățeanul, vecinul meu, prietenul meu să aibă grijă de mine și implicit de familia mea. Chestiunea aceasta a obligativității purtării măștii ar trebui să vină ca o asumare a responsabilității și nu ca o reacție, văd la mulți, împotriva sistemului, de revoltă. Nu, pur și simplu, chestiunea aceasta se reduce la un gest de responsabilitate față de altul”, a spus pentru Observatorul de Covasna, managerul spitalului Județean, András – Nagy Róbert, care a precizat și că în prezent, din păcate, societatea modernă se rezumă mai mult la drepturi și prea puțin la responsabilitate și simț civic. 

Din moment ce dreptul constituțional la Sănătate mi-l ridic când am nevoie de o îngrijire medicală, în aceeași condiție dreptul meu îmi creează și niște obligații: să îl respect pe celălalt”, a subliniat acesta.  

Tot managerul a punctat și că ar trebui să învățăm din experiențele altor state, cu sisteme de sănătate mult mai bine puse la punct, dar care au suferit enorm din cauza coronavirusului și să nu repetăm aceleași greșeli. 

Ar trebui să învățăm din exemplele negative ale altor țări și să ne purtăm, cel puțin acum, în mod responsabil și să nu așteptăm ca sistemul sanitar să rezolve o problemă pe care am generat-o noi, cu mâinile noastre. Sistemul sanitar poate și trebuie să rezolve o anumită situație, dar are o anumită limită, un prag de toleranță. (...) Treaba noastră este să reacționăm cât mai bine ca spital la o situație de criză, dar când situația de criză se triplează, crește de 10 ori, nu putem să reacționăm la fel de bine, pentru că ne depășește capacitățile. Aici nu este problemă de investiții, nu este problemă de personal, e pur și simplu problemă că sunt anumite limite”, a spus András-Nagy Róbert, precizând că ar trebui să privim cu atenție către județele învecinate, unde situațiile par să fie din ce în ce mai grave, lucru care afectează și Covasna, fiind un județ de tranzit.

Din punctul nostru de vedere, ca județ, trebuie să ne uităm puțin la hartă și să vedem că în jurul nostru, în județele limitrofe sunt cazuri cu mult peste ce avem noi. Asta trebuie să ne pună pe gânduri. Plus că, județul nostru este de tranzit. Trebuie să ne purtăm cu grijă și față de noi și față de alții”, a încheiat acesta. 

Conform celui mai recent raport săptămânal de supraveghere a evoluției COVID-19 în România, elaborat de INSP, județele Covasna, Buzău, Gorj, Harghita, Ialomița și Satu Mare sunt stabile în ceea ce privește trendul noilor cazuri față de săptămâna anterioară. Restul județelor, printre care și vecinele Bacău, Brașov și Vrancea, sunt pe panta ascendentă.

În Brașov, de exemplu, autoritățile au luat noi măsuri, mai aspre, de prevenire a răspândirii COVID-19 și au stabilit că de la 1 august se va impune obligativitatea purtării măștii de protecție în toate piețele agroalimentare, permanente sau temporare, închise sau deschise, dar și la alte târguri sau evenimente de pe teritoriul județului, pe aleile pietonale intens frecventate și în alte zone aglomerate.

La nivelul județului Covasna, numărul cazurilor de COVID-19 a ajuns miercuri la 403, cu două mai multe decât în ziua precedentă, cazuri depistate din 95 de teste prelucrate în ultimele 24 de ore. Specialiștii în sănătate au spus, în repetate rânduri, că deși situația la nivelul județului nu este încă de speriat, nu este nici momentul pentru relaxare. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.