SOCIAL 24 ianuarie 2013

Cum va arăta cardul electronic de sănătate. Tot ce trebuie să ştii despre acesta

de Covasna Media | 712 vizualizări

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţa anul trecut că, începând cu 1 ianuarie 2013, românii vor putea intra în posesia cardurilor de sănătate pe baza cărora vor beneficia de servicii medicale. Cardul reprezintă dovada calităţii de asigurat, costurile fiind suportate de Ministerul Sănătăţii. Tot ce trebuiau să facă românii era să se prezinte la medicul de familie pentru a intra în posesia lor.

Potrivit CNAS, Cardul Electronic de Asigurări de Sănătate reprezintă "un instrument la purtător pentru identificarea pacientului în sistemul naţional de asigurări sociale de sănătate şi permite decontarea serviciilor medicale reale efectuate de către acesta".

Potrivit HG nr. 900/2012, pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate, "utilizarea cardului naţional de către asiguraţi şi furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale se face începând cu 1 ianuarie 2013".

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a lansat deja un program-pilot al cardului electronic de asigurări de sănătate în judeţul Arad. "Lansarea oficială a cardului electronic de asigurări de sănătate a avut loc în 19 decembrie 2012, la Arad. După lansarea oficială urmează faza de producţie a cardurilor, de distribuire către CASJ-uri şi de introducere progresivă în funcţionarea propriu-zisă a sistemului Cardului Electronic al Asigurărilor de Sănătate", a precizat biroul de presă al CNAS.

Procesul de producere şi distribuire a cardurilor naţionale se va derula pe tot parcursul anului 2013 şi se estimează că se va finaliza în anul 2014. De distribuţia cardurilor către asiguraţi se vor ocupa casele de asigurări sociale de sănătate prin furnizorii de servicii medicale din asistenţa medicală primară.

Ce date trebuie să conţină cardul de sănătate

Conform HG 900/2012, cardul este obligatoriu de la 1 ianuarie 2013 pentru toţi cetăţenii români cu vârsta de peste 18 ani şi va conţine datele de identificare ale posesorului, respectiv numele şi prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, care va fi format din 20 de caractere şi diferit de codul numeric personal (CNP), numărul de identificare al cardului naţional, data expirării cardului naţional.

Cu acordul pacientului, medicul de familie poate încărca pe card date medicale, precum grupa sanguină şi RH-ul, bolile cu risc vital de care suferiţi, bolile cronice de care suferiţi şi dacă sunteţi sau doriţi să deveniţi donator de organe.

Pe cip va mai fi inscripţionat şi numele, prenumele şi un telefon de contact al medicului de familie al pacientului respectiv.

Potrivit CNAS, pacienţii au posibilitatea să solicite medicului de familie să inscripţioneze pe cip şi datele de contact a 2 persoane care, la nevoie, pot da informaţii despre starea de sănătate a pacientului respectiv, despre bolile de care suferă, medicaţia pe care o ia.

Pentru a fi funcţional, cardul de sănătate trebuie activat, astfel că atunci când veţi intra în posesia lui este necesar să personalizaţi pinul de acces format din 4 cifre. Acest cod vi se va cere de fiecare dată când veţi solicita şi primi servicii medicale.

Ce se întâmplă în cazul în care cardul conţine erori de date

Odată cu primirea cardului este important să verificaţi datele înscrise, iar în situaţia în care constataţi defecţiuni tehnice sau informaţii eronate, cardurile respective trebuie returnate medicilor de familie care la rândul lor le vor transmite caselor de asigurări de sănătate pentru corectare.

"Cardurile returnate caselor de asigurări de sănătate sau care nu pot fi utilizate din motive tehnice de funcţionare vor fi returnate, vor fi retipărite în termen de 30 de zile lucrătoare, transmise spre distribuire caselor de asigurări de sănătate. În situaţia în care sunt constatate erori cu privire la informaţiile cu caracter medical ale posesorului cardului, acestea pot fi corectate de medicul de familie care a editat datele medicale ale asiguratului", a precizat purtătorul de cuvânt al CNAS.

Mai mult, în cazul în care asiguratul sau reprezentantul legal ori împuternicitul acestuia nu se pot prezenta pentru a intra în posesia cardului, acesta se va păstra la medicul de familie pe listele căruia se afla înscris, dar nu mai mult de 3 luni, după care se predă casei de asigurări de sănătate de la care a fost primit.

Contravaloarea cardului naţional, respectiv cheltuielile pentru producerea documentului propriu-zis se suportă din bugetul Ministerului Sănătăţii. Asiguratul va suporta contravaloarea cardului naţional numai în cazul în care solicită eliberarea unui duplicat ca urmare a pierderii, furtului sau deteriorării acestuia, precum şi în situaţia modificării datelor personale de identificare.

Furtul sau pierderea cardului de sănătate se anunţă obligator la Casa de asigurări de sănătate de care aparţine sau la telverde - 0800800950. În termen de 15 zile calendaristice de la incident, titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat să solicite prin intermediul casei de asigurări de sănătate eliberarea unui nou card naţional, pe baza unei cereri însoţită de dovada plăţii în contul Companiei Naţionale "Imprimeria Naţională" - S.A. a contravalorii cardului.

Termenul de valabilitate a cardului naţional este de 5 ani de la data emiterii.

(rtv.net)

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.