Covăsnenii vor pensionare anticipată chiar dacă pierd prin penalităţi
Peste 180 de persoane şi-au depus cererile pentru pensionare anticipată
Primele zile lucrătoare ale acestui an au aglomerat Casa Județeană de Pensii (CJP) Covasna, toți cei dornici de pensionare anticipată grăbindu-se să-și depună actele în acest sens, odată cu deblocarea, pe 1 ianuarie 2011, a acestei forme de pensionare.
Directorul CJP Covasna, Viorel Sălăgean, a declarat că peste 180 de persoane au venit la CJP să-și depună cererile pentru pensionare anticipată, oamenii profitând de faptul că Guvernul a deblocat pensionarea anticipată.
”Pensionarea înainte de termen a fost reluată pe 1 ianuarie, după ce fusese stopată în iulie 2010. E adevărat că foarte mulți covăsneni s-au grăbit să-și depună cereri în acest sens, dar credem că acest val va trece, mai ales că pensiile anticipate nu mai sunt atât de atractive, odată cu creșterea penalității de la 30% la 45%”, a declarat Viorel Sălăgean.
Directorul CJP Covasna a apreciat că cei care aleg totuși pensia anticipată, în ciuda penalităților ce se aplică la calculul sumei acesteia, sunt în special cei presați de restructurări și cei cu probleme familiale. În același context, Viorel Sălăgean a mai spus că odată cu noua Lege a pensiilor ce prevede majorarea vârstei de pensionare, mulți și-au făcut calcule greșite, deoarece nu au luat în calcul faptul că majorarea aceasta se va face totuși treptat, până în 2030 și nu de pe o zi pe alta.
Pentru cei care doresc pensionarea anticipată, Statul a impus noi condiţii, iar penalitățile sunt cele mai aspre. Astfel, pentru o pensionare anticipată fără penalități, o persoană de 60 de ani trebuie să aibă un stagiu de cotizare de 35 de ani şi o vechime în muncă de 43 de ani. La pensia parţial anticipată se calculează penalităţi care sunt mai mari decât erau până acum, astfel că ele ajung la 0,75% pentru fiecare lună de anticipare.