SOCIAL 29 ianuarie 2020

Covăsnenii nu-și mai abandonează nou-născuții în spitale

de Iulia Drăghici - Taraș | 1397 vizualizări

Numărul cazurilor a scăzut de la 122, în 2005, la 23 în 2019 

Anul trecut, 23 de nou-născuți au fost abandonați în spitalele covăsnene, iar șapte dintre aceștia au fost reintegrați în familia naturală, arată statisticile DGASPC Covasna, prezentate joi, 23 ianuarie a.c., în ședința de Consiliu Județean. 

Statistica din ultimii aproape 15 ani arată o îmbunătățire remarcabilă în ceea ce privește abandonul copiilor nou-născuți în unitățile spitalicești din județ: de la 122, câți au fost în 2005, la 23 înregistrați în 2019 – cu mențiunea că dintre aceștia șapte au fost reintegrați în familiile naturale. 

Evoluția pozitivă se vede chiar și de la un an la altul, pentru că, de exemplu, din 2015 încoace numărul a înregistrat doar scăderi: 45 (2015), 41 (2016), 33 (2017) și 24 (2018). 

Rezultatul nu este unul întâmplător, ci vine ca urmare a unor programe, derulate de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Covasna, în parteneriat cu Fundația SERA, a punctat joi directoarea instituției, Vass Mária. 

Dacă ne uităm în statisticile noastre, se observă o continuă scădere a numărului copiilor părăsiți. Această scădere se datorează sau a fost influențată în mare parte de cele două proiecte pe care le avem în implementare și pe care le continuăm și în momentul de față, în colaborare cu Fundația SERA România. Unul dintre acestea a început în 2009 și se referă la prevenirea sarcinilor nedorite, iar cel de-al doilea a fost început în anul 2018 și are mai multe tipuri de intervenții, dar unele se referă la prevenirea abandonului și reintegrarea copiilor în familia naturală”, a declarat în plenul Consiliului Județean, Vass Mária. 

Statistica pe anul 2019 arată din cele 23 de cazuri înregistrate, nu toate se referă la părăsirea copilului, ci și la neglijarea acestuia sau și la situații de risc în care cei mici ar putea fi abandonați. 

Pe lângă cele șapte cazuri încheiate cu reintegrare, 13 copii au fost plasați la asistenți maternali, doi la Centrul Rezidențial pentru Copii cu Dizabilități din Baraolt, iar un caz este în curs de soluționare, pentru că a fost semnalat la finele anului trecut. 

Mai muți ani la rând s-a menținut procentajul de 50% în ceea ce privește reintegrările copiilor părăsiți în familiile lor naturale. În anul 2016 nu s-a reușit obținerea acestui procentaj: din totalul de 41 de cazuri, doar 11 copii au fost reintegrați, ceea ce înseamnă aproximativ 27%. În anul 2017, din totalul de 33 de copii, 20 au fost reintegrați în familia biologică, ceea ce înseamnă un procentaj de 60%. În anul 2018, din totalul de 24 de copii, 10 a fost reintegrați în familia naturală, ceea ce înseamnă 41,6%. S-a constatat fluctuația acestor date. În anul 2019, din totalul de 23 de copii abandonați, șapte au fost reintegrați în familie, adică 30,4%”, arată raportul de care au luat act joi consilierii județeni. 

Din punct de vedere al mediului de proveniență al copiilor părăsiți sau cu risc de părăsire, anul trecut cei mai mulți erau din mediul rural (18). 

Cele mai afectate zone ale județului din punct de vedere al fenomenului părăsirii copiilor nou-născuți se numără: Sfântu Gheorghe, cu cazuri din Bixad, Vâlcele sau Valea Crișului și zona Târgu Secuiesc, unde se înregistrează cazuri din Lemnia și Brețcu. 

Din experiențele acumulate în anii trecuți am observat că este foarte importantă comunicarea între reprezentanții instituțiilor implicate în soluționarea cazurilor copiilor părăsiți în spitale. În acest sens, organizăm întâlniri de lucru trimestrial, schimbăm impresii legate de cazuri concrete, stabilim modalitățile de intervenție considerate eficiente, etc.”, se mai arată în același raport. 

Acesta specifică de asemenea că la final de 2019, Consiliul Județean a aprobat prelungirea parteneriatului dintre DGASPC Covasna și Fundația SERA, cu un nou proiect de reintegrare. Durata programului este de 18 luni, „perioadă în care se propune sprijinirea unui număr de 50 de copii/ familii, bugetul fiind de 100.000 de euro”. 

Programul se implementează până la jumătatea anului 2020. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.