SOCIAL 20 septembrie 2018

Covăsnenii care vor „Oameni noi în politică”, așteptați în Parcul Elisabeta

de Iulia Drăghici - Taraș | 2063 vizualizări

O nouă campanie civică de strângere de semnături a demarat săptămâna trecută în județul Covasna, dar și la nivel național, ca o continuare a inițiativei „Fără penali în funcții publice”. Asociații și partide politice și-au dat încă o dată mâna, de această dată pentru a susține și identifica oameni noi care să activeze în politica din România. Potrivit inițiativei, acest lucru va fi posibil prin modificarea legilor electorale. Astfel, cei care sunt de aceeași părere, sunt așteptați, în fiecare zi, între orele 17:00 și 18:00, în Pavilionul acoperit din Parcul Elisabeta pentru a-și da acordul prin semnătură.

Inițiativa legislativă cetățenească de reformă a legislației electorale „Oameni noi în politică” își caută susținători și printre covăsneni. În timp ce USR depune la Primării semnăturile strânse în campania „Fără penali în funcții publice”, mai multe asociații civice și câteva partide politice, printre care România 100, POL, USR și RO+, au făcut pasul următor.  

„Întotdeauna ne-am gândit că după „Fără penali” ar trebui să avem și o strategie nouă, împreună cu alte organizații. Trebuie să și construim. Cu „Fără penali” facem loc unei noi clase politice, din care vrem să facă parte oameni cinstiți și profesioniști, care lucrează pentru societate și pentru cetățeni. Nu putem să așteptăm schimbarea de la altcineva. Trebuie să ne implicăm noi prima dată. (...)  Viitorul ne aparține și dacă mergem înainte împreună o să avem de câștigat”, a spus președintele USR Sfântu Gheorghe, Dulanyi Szidonia.

„Oameni noi în politică” este, potrivit site-ului oficial – www.oameni-noi.ro, inițiativa legislativă care are ca scop îmbunătățirea accesului la vot, a reprezentativității și legitimității aleșilor și a regulilor de acces la viață politică. „Se dorește o reformare a regulilor de vot în favoarea cetățeanului”, spun inițiatorii.

Obiectivele campaniei de strângere de semnături

Astfel, mai concret, inițiativa „Oameni noi” își propune, potrivit coordonatorilor din județul Covasna, de exemplu, ca alegerea primarilor să se facă în două tururi de scrutin.

De asemenea, se dorește dublarea numărului de parlamentari care reprezintă Diaspora, precum și oferirea posibilității românilor care trăiesc în afara țării, dar care nu au domiciliul în străinătate, de a vota candidații din județul de domiciliu din țară la orice secție de votare din străinătate.

Eliminarea pragurilor electorale la alegerile locale și europarlamentare este o altă modificare propusă de inițiativa „Oameni noi”.

Tot pe lista de modificări se găsește și reducerea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri și nu în ultimul rând introducerea votului preferențial pe liste de partid (liste deschise), astfel încât cetățenii să poată vota omul pe care îl preferă, nu lista impusă de un partid.

„Aceasta este o campanie civică prin care se urmărește adoptarea unei legi. Scopul acestei campanii este să se strângă suficiente semnături pentru o inițiativă legislativă care își propune să modifice legea electorală din mai multe considerente. În primul rând, știm că mulți oameni sunt nemulțumiți de ce se întâmplă, dincolo de politică, în viața de zi cu zi. Pentru a putea ajunge la o profesionalizare a instituțiilor statului, pe toate palierele, începând de la Primărie, până la Guvern, factorul politic decide ce se întâmplă în aceste instituții. Încă. Atunci, nu avem decât să aducem oameni sau să facilităm accesul oamenilor capabili în politică pentru a putea schimba ceva în instituții și în viața de zi cu zi”, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, Alexandru Andrei, de la Platforma civică „România 100” din Sfântu Gheorghe.

„În mod concret, ce pot face oamenii care își doresc să se schimbe societatea în bine este să vină în Parcul Elisabeta, la colegii noștri care stau să strângă semnături și să își dea acordul pentru modificarea legilor electorale. Este nevoie de semnătura lor pentru ca această inițiativă să ajungă în Parlament. În fiecare zi, între 17:00 și 18:00, colegii mei vor fi la foișorul de deasupra parcului, pe aleea de sus, cu liste”, a completat acesta.  

Pentru ca inițiativa #oameninoi să ajungă în Parlament trebuie strânse cel puțin 100.000 de semnături în 6 luni, din cel puțin 11 județe și Municipiul București.

„Între 17:00 – 18:00 ne găsiți acolo în fiecare zi. E un prilej bun pentru cei care doresc să adere la Mișcarea RO100 sau RO+ să ne și cunoască. Existăm în Sfântu Gheorghe și suntem pregătiți să le explicăm oamenilor ce înseamnă această inițiativă cetățenească. O clasă politică defectă nu poate fi schimbată decât cu altă clasă politică, sperăm noi bună și clasa asta nouă politică trebuie să fie formată din oameni pregătiți, profesioniști, cu studii superioare. Trebuie spus și că nu e musai să ai cunoștințe de politică, pentru că ceea ce știm astăzi despre politică este că nu funcționează. Deci nu despre asta e vorba, să ai studii politice, ci să te descurci foarte bine în domeniul tău”, a spus unul dintre reprezentanții platformei România 100, artista Luiza Zan.

Aproape 30 de asociații civice implicate

În acest proiect sunt implicate 27 de organizații civice, printre care: Acțiunea Civică Galați, #activAG Pitești, Aradul Civic, Asociația VeDem Just, Brașovul Civic, Centrul de Resurse Civice, Centrul pentru Studiul Democrației, Corupția Ucide, Curățăm Galațiul, Eu Ro Aleg, Evident Deva, Geeks 4 Democracy, Inițiativa Craiova, Inițiativa România, Inițiativa Timișoara, Mureșul Civic, Oradea Civică, Platforma România 100, Rădăuțiul Civic, Reactiv Brașov, Reset Iași, Rezist Milano, #REZISTENȚA, Umbrela Anticorupție Cluj, Ștafeta Steagului Uniunii Europene, Vă Vedem din Sibiu și 4 partide politice Mișcarea România Împreună - RO+, Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor - PACT, Partidul Oamenilor Liberi - POL și Uniunea Salvați România – USR”.

„Această inițiativă este deja o reușită din perspectiva în care a adus împreună foarte multe asociații civice care se implică și au proiecte pentru noi, și 4 partide politice, reușind să aibă o voce comună, ceea ce este un început foarte bun”, a mai spus Alexandru Andrei.

„Ideea cea mai importantă este că acțiunile noastre vor să dea șansă partidelor mai mici să își spună cuvântul”, a spus și reprezentanta Partidului Oamenilor Liberi (POL), un partid regional cu sediul central în Târgu Mureș, Maria Movilă.

Cei care doresc informații suplimentare despre „Oameni noi în politică” le pot obține prin accesarea site-ului www.oameni-noi.ro. Tot aici pot fi descărcate liste de strângere de semnături, care după ce sunt completate conform regulilor stricte notate pe același site, pot fi predate voluntarilor din asociațiile amintite. De asemenea, informații suplimentare pot fi obținute la voluntarii de la Pavilionul din Parcul Central sau la numerele de telefon 0740201079  (Mihai Pop) și 0745041173 (Maria Movilă).

Strângerea de semnături se va desfășura în Parcul Elisabeta până la 1 octombrie a.c..

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.