SOCIAL 9 octombrie 2013

Colegiul Medicilor din Covasna critică proiectul Pachetului de Bază din sănătate

de Monica Vrânceanu | 748 vizualizări

Conducerea Colegiului Medicilor din Covasna consideră că unele dintre schimbările din Sănătate nu vor rezolva neapărat problemele sistemului, ba chiar s-ar putea să le adâncească și să îl pună în dificultăți financiare.

Președintele Colegiului, dr. Kerekes Jenő, a declarat că Pachetul de bază de servicii medicale propus de Ministerul Sănătății în noua reformă a sistemului nu se încadrează în ceea ce ar trebui să însemne Bugetul Social al Asigurărilor de Sănătate, ba chiar sfidează logica.

Acest Pachet așa zis „de bază” este foarte frumos și generos, în actuala fază de proiect. Dar problema este că nu îi vedem susținerea financiară, iar în acest sens vom depune la dezbatere opiniile noastre. Problema acestui Pachet de bază este că de el va beneficia oricine, indiferent dacă e sau nu plătitor al contribuției. Asta nu putem înțelege – sunt țări mult mai bogate decât noi – Anglia, Germania, Franța – care nu-și permit așa ceva, să finanțeze un pachet atât de generos fără a avea contribuții”, a explicat Kerekes.

Potrivit acestuia, în prezent 11% din populația adultă a României nu contribuie cu nimic la Bugetul asigurărilor de Sănătate, iar acestui procent i se adaugă copiii, pensionarii, co- asigurații, beneficiarii de ajutoare sociale și alte categorii. În consecință, cei care plătesc asigurările vor beneficia de același Pachet de bază ca și cei care nu o fac, ceea ce este inechitabil.

Din moment ce vorbim despre o lege a Asiguărilor Sociale de Sănătate, ar trebui ca fiecare să contribuie sub o formă sau alta și să beneficieze cel care este bolnav. Pachetul de Bază propus de Minister e foarte generos, dar gândind rațional, ne temem că nu va exista acoperire financiară, căci cineva trebuie să plătească și pentru cei neasigurați – și nu știm cine o va face”, a conchis Kerekes, care a mai adăugat că pentru a funcționa normal lucrurile, ar trebui să apară și un sistem al asigurărilor de sănătate private funcțional.

Potrivit lui Kerekes, proiectul Ministerului aduce noutăți și în partea de prevenție, care e mult mai detaliată, plus că prevede existența asistentelor medicale comunitare – cele care mențin legătura cu membrii unei comunități, sub supravegherea medicului. Kerekes a explicat că aceste asistente erau și până acum prevăzute, însă în multe localități rurale – că aici sunt zonele mai problematice, au dispărut în urma pensionărilor, mai ales, nemaiputându-se face angajări, urmare a blocării posturilor.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.