SOCIAL 12 mai 2023

Cine sunt câștigătorii celui mai mare concurs de prim ajutor din județ?

de Daniela Luca | 8311 vizualizări

Au fost emoții mari joi, în parcul central. Asta pentru că cel mai mare concurs de prim ajutor din județ, „Sanitarii Pricepuți”, organizat de Crucea Roșie Covasna, a revenit în forță și anul acesta. Ediția 2023 s-a bucurat de un număr record de participanți. 131 de echipe, adică peste 650 de elevi de la școli din tot județul, au luat parte la probele teoretice și practice, care au avut loc joi, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe. Locul I la ciclul liceal a fost adjudecat de o echipă de la Liceul Pedagogic „Bod Péter” din Târgu Secuiesc. 

Cifrele oficiale ale organizatorilor de la Crucea Roşie Covasna arată că la competiţie s-au înscris 131 de echipaje de la şcoli din tot judeţul. În total, peste 650 de elevi au fost joi, în piaţa centrală din Sfântu Gheorghe. Dintre cele 131 de echipe, 83 au fost din ciclul gimnazial și 48 de la liceu. Acestea au fost coordonate de aproape 80 de profesori. 

Elevii au venit la Sfântu Gheorghe din toate colțurile județului: Baraolt, Băcel, Belin, Bodoc, Boroșneu Mare, Brateș, Brădet, Catalina, Covasna, Dalnic, Herculian, Întorsura Buzăului, Lemnia, Malnaș, Mereni, Micfalău, Ozun, Păpăuți, Reci, Sânzieni, Sita Buzăului, Târgu Secuiesc, Zăbrătău și Zagon. 

„Utilitatea unor astfel de concursuri vizează nu numai dezvoltarea spiritului competițional, de lucru în echipă, cu tot ceea ce implică acesta: coordonare, comunicare, organizare, cât și acordarea primului ajutor atunci când apar situații inopinate, lucru pe care nici adulții nu știu de cele mai multe ori să îl facă în mod corespunzător, conform unui protocol riguros, iar lucrul acesta face diferența între a reuși sau nu. Eu personal intenționez să diseminez tot ceea ce am învățat aici și la nivel de școală, dincolo de concurs, pentru că avem cu toții nevoie de o astfel de instruire. Mulțumesc pe această cale Crucii Roșii pentru inițiativă și tuturor voluntarilor implicați. E benefic să facem o tradiție a «Sanitarilor Pricepuți»”, ne-a spus una dintre profesoarele care au coordonat echipele din cadrul concursului, Iulia Vulpe. 

Echipajele, formate din câte cinci elevi, au trecut joi printr-un traseu format din cinci corturi. În primul cort au avut de rezolvat un test grilă, după care, în următoarele patru corturi, au întâlnit scenarii de accidente în care au fost puși să reacționeze conform celor învățate.

„Mi s-au părut mai bine pregătiți elevii. Au fost mai bine instruiți. Din păcate, nu s-au aplicat și manevrele de respirație gură la gură din cauza pandemiei. I-am oprit în momentul în care au vrut să facă lucrul acesta, însă au imitat. Au fost depunctați aici, dar nu cu mult. Am fost și noi destul de indulgenți. Mi s-a părut că au fost foarte implicați și că au muncit în echipă. Au fost foarte mulți concurenți și cred că e tot mai popular concursul pentru că avem echipe care se duc prin școli și demonstrează ceea ce înseamnă primul ajutor și atunci îi fascinăm prin faptul că le explicăm, că le arătăm cum se fac manevrele respective, iar elevii vor să facă și ei parte din asta și să se implice, ceea ce e minunat”, ne-a spus arbitrul și coordonatoarea echipei de voluntari de la Crucea Roșie Subfiliala Covasna, Adriana Roxana Andrei. 

Câştigătorii ediţiei

Fără doar şi poate, câştigător este fiecare elev care a participat la acest concurs. Totuşi, în numele competiţiei şi potrivit regulamentului, organizatorii au realizat şi un clasament cu punctajele obţinute de tineri. Astfel, la ciclul gimnazial, locul I a fost ocupat de Școala Gimnazială „Turóczi Mózes” din Târgu Secuiesc (echipa Axonok), locul II de Liceul Reformat din Sfântu Gheorghe (echipa Koala komandó), iar locul III de Școala Gimnazială „Molnár Józsiás” din Târgu Secuiesc (echipa Hemoglobin). 

În rândul liceenilor, topul a fost ocupat de Liceul Pedagogic „Bod Péter” din Târgu Secuiesc (echipa Pixik), locul II de Liceul Teologic Reformat din Sfântu Gheorghe (echipa Sejt sajtok) și locul III de o echipă de la același liceu (Veled is megtörténhet/Ți se poate întâmpla și ție). 

„Nu ne așteptam deloc să câștigăm. Suntem foarte bucuroase. Ne-am pregătit timp de două-trei săptămâni. Nu ni s-a părut greu concursul, dar cel mai complicat ni s-a părut să facem compresia toracică”, ne-a spus una dintre elevele din echipa câștigătoare, Handra Noémi.

Pentru organizarea concursului și buna desfășurare a acestuia, a lucrat o echipă de 50 de angajați și voluntari, conform organizatorilor. Evenimentul este organizat în fiecare an, în județ. În 2022, peste 500 de elevi au acceptat provocarea. 

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.