SOCIAL 23 mai 2018

Cea mai longevivă competiție de prim ajutor din județ, la a 55-a ediție

de Geanina Lupșa | 1084 vizualizări

Concursul organizat de Crucea Roșie Covasna a adunat 57 de echipe de la școli din tot județul

Ediția cu numărul 55 a concursului județean de acordare a primului ajutor dedicat elevilor, „Sanitarii pricepuți”, s-a desfășurat pe data de 22 mai, în fața Teatrului „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe. La competiție au participat 18 echipe din ciclul liceal și 39 de echipe de la gimnaziu.

La concursul „Sanitarii pricepuți” din acest an s-au angrenat în total 57 de echipe, fiecare dintre acestea fiind alcătuită din 5 membri.

„Este un concurs de prim ajutor și are ca scop să învățăm copiii să acorde primul ajutor. Este organizat în fiecare an, aceasta este etapa județeană, după aceast urmează o etapă pe țară. Noi informăm copiii prin Inspectoratul Județean Școlar, ei pun pe site-ul lor. Noi facem înscrierile începând cu luna februarie, înscrierea se termină cu o lună și jumătate înaintea concursului pentru că oferim posibilitatea elevilor să vină să facă exerciții pe manechine, să fie cunoscute probele care vor fi. Scopul nostru nu este numai să avem concursul, scopul nostru este să-i învățăm pe copii. Au fost în acest an 18 echipe din ciclul liceal și 39 de echipe la nivel gimnazial”, a declarat pentru Observatorul de Covasna, directorul organizaţiei Crucea Roşie Covasna, Papp Adolf.

Câștigătorii ediției din acest an

Conform regulamentului, organizatorii evenimentului au organizat un clasament cu punctajele obținute de participanți. Așadar, la nivel gimnazial, locul I a fost obținut elevii  de la Școala Gimnazială Molnár Józsiás din Târgu Secuiesc (echipa Impulzus). Pe locul II s-au regăsit elevii de la școala Váradi József din Sfântu Gheorghe (echipa Ügyi Csapat), iar locul III a fost ocupat de către o altă echipă alcătuită din elevii școlii Molnár Józsiás din Târgu Secuiesc (echipa Anonimus).

De asemenea, au fost acordate 4 mențiuni pentru elevii următoarelor școli: Molnár Józsiás din Târgu Secuiesc (echipa Pulzus), Gaál Mózes din Baraolt (echipa Eszméletlenek), Tatrangi Sándor din Ozun (echipa Életmentők Uzon) și Borbáth Károly din Vârghiș (echipa Medicopter).

La nivel liceal, locul I a fost obținut de echipa Gumikesztyű a Liceului Teologic Reformat din Sfântu Gheorghe. Liceul Teoretic Mikes Kelemen din Sfântu Gheorghe a obținut locul al II-lea cu echipa SIC AID, iar locul III i-a revenit tot Liceului Teologic Reformat, cu echipa kékSZESZ.

Mențiunile au fost obținute de echipa RED HELPERS a Liceului Teologic Reformat din Sfântu Gheorghe și de ANATOMY TEAM a Colegiului Național Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe.

Mai mult decât un simplu concurs

Participanții au avut de parcurs pe lângă proba teoretică, și rezolvarea a 4 situații practice de urgență.

„A fost o probă teoretică ce a constat în 10 întrebări și o probă practică ce a constat în rezolvarea a 4 situații practice de urgență. La fiecare probă practică, au avut diverse cazuri, cu diverse problematici, și din punct de vedere medical, dar și din punct de vedere al pericolelor care pot să apară pentru salvatori, pentru că insistăm foarte mult pe acest lucru. Important este ca și salvatorul să fie în siguranță, nu doar să salveze victima, acesta este motivul pentru care multe cazuri au avut cel puțin câte un pericol inclus în situație. Au fost echipe care s-au descurcat foarte bine, au fost echipe care încă au de învățat, dar cum spuneam, scopul nostru este să dăm ocazia de a învăța aceste manevre. Nu este numai un concurs. Unul dintre scopurile Crucii Roșii este de a asigura primul ajutor și de a educa populația în acest sens. Doar așa putem să creștem nivelul de educație sanitară în România”, ne-a spus medicul Cezar Popescu-Oltianu.

„A fost o experiență interesantă din care am învățat niște chestii care la un moment dat în viață se vor dovedi folositoare”, este de părere și o concurentă, elevă a Colegiului Național Mihai Viteazul.

Anul trecut, la competiție au participat 61 de echipe, dintre care 17 grupe au fost din rândul elevilor de liceu, iar restul, de 44, de gimnaziu. 

La nivelul judeţului, concursul este organizat de Crucea Roşie Covasna, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Covasna. Competiţia „Sanitarii Pricepuţi” este organizată la nivel naţional încă din anul 1963, fiind astfel cea mai longevivă şi cunoscută activitate dedicată cunoştinţelor de acordoare a primului ajutor de bază. Partenerii evenimentului din acest an au fost Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, ISU Covasna și formația de dansuri One Beat a Palatului Copiilor din Sfântu Gheorghe.

Geanina Lupșa

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.