SOCIAL 21 octombrie 2022

Ce presupune o alimentație sănătoasă? – întrebarea care unește în jur de 25 de elevi de la LTME

de David Leonard Bularca | 821 vizualizări

Un stil de viață sănătos presupune, pe lângă sport, și o alimentație corectă, potrivită pentru fiecare individ în parte. La o primă vedere, pare simplu să aflăm ce este recomandat să mâncăm, la ce ore și în ce combinații, mai ales în era Internetului. Totuși, rețelele sociale sau motoarele de căutare a informațiilor nu sunt mereu o sursă bună de unde să ne informăm, mai ales dacă nu știm cum să facem diferența între ce este fals și ce este adevărat. Luând în considerare aceste aspecte, dar și altele, la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” (LTME), din Întorsura Buzăului, este în plină desfășurare programul „Educație, nutriție, sănătate”, lansat la inițiativa profesoarei Corina Győrgy, în colaborare cu nutriționista-dietetician Andreea Minea. 

„Temele abordate sunt conștientizarea obiceiurilor alimentare, conștientizarea emoțiilor pe care le avem în momentul în care ne gândim la mâncare și energia cu care mâncăm. Plus  lucrurile de bază, ce putem combina și ce nu putem combina, mai ales că, vorbeam și cu Andreea, trăim într-o perioadă în care toată lumea e bună la tot. Internetul e plin de specialiști în nutriție, în nu știu ce reguli, de fiecare dată mai apare o dietă. Dată fiind toată această avalanșă de informație pe care o găsești pe Internet, pentru că sunt 2.000 de specialiști în orice domeniu, care au răsărit după pandemie, am zis să luăm un specialist care să ne învețe și cum să selectăm informația asta”, a spus, pentru CovasnaMedia.ro și Observatorul de Covasna, Corina Győrgy.

La întâlnirile care sunt programate să aibă loc pe tot parcursul acestui an școlar participă în jur de 25 de elevi ai liceului. 

„În jur de 25 de elevi participă. Nu ne doream un grup foarte mare, ci unul care să fie prezent, să își dorească să învețe și să plece cu ceva din aceste întâlniri. Nu am mers pe cantitate, ci pe calitate. Andreea a terminat o facultate în domeniu și am zis că nu putem să nu profităm de acest lucru, profitat în sensul bun. La fel cum suntem pe fugă în toate domeniile din viața noastră, la fel suntem pe fugă și când vine vorba de mâncat”, a declarat profesoara de la LTME. 

„Este normal să arătăm diferit, să ne hrănim diferit și să ne placă de noi indiferent de greutatea la care suntem”

Nutriționista-dietetician Andreea Minea, cea care se întâlnește cu elevii, spune că tinerii au nevoie de o îndrumare în domeniul sănătății, pentru a nu se pune în pericol din cauza unor „diete-minune”. 

„În calitate de nutriționist-dietetician, unul dintre rolurile care vin odată cu această profesie este de a educa. În amalgamul de informații care ne „bombardează” din toate direcțiile, este greu de extras ce este corect, sănătos și aplicabil în viețile noastre. Tinerii, fiind foarte activi pe social media, sunt o categorie care are nevoie de îndrumare și în domeniul sănătății, pentru că riscă să își pună sănătatea în pericol aplicând tot felul de „diete-minune" sau consumând diverse suplimente care din păcate nu sunt reglementate în România. Totodată, există nevoia de educare timpurie referitoare la stilul de viață, aflându-ne într-un ritm tot mai alert, și avem nevoie de obiceiuri alimentare corecte pentru a preveni patologiile”, a spus, pentru redacția noastră, Andreea Minea. 

În cadrul întâlnirilor, elevii află și care sunt miturile pe care, într-un fel sau altul, am ajuns să le considerăm adevărate, cum ar fi faptul că dacă mănânci după ora 18:00 te vei îngrășa. 

„Mă bucură faptul că tinerii sunt deschiși și dornici să învețe! Am primit o mulțime de întrebări, în special referitoare la ce surse de informare sigure există și îi văd că au o doză de scepticism atât de necesară când vine vorba de toate informațiile care circulă în mass-media, fapt care mă bucură. Pornind de la definirea unui stil de viață sănătos, de la construirea unei farfurii sănătoase și a unui program echilibrat de mese, dar și discutând despre principiul de bază al pierderii în greutate – deficitul caloric, am reușit împreună să demontăm mituri precum „Te îngrași dacă mănânci după ora 18”, „Apa cu lămâie te slăbește”, „Nu este bine să mănânci carne cu cartofi”, dar și să discutăm despre faptul că fiecare este diferit, că este normal să arătăm diferit, să ne hrănim diferit și să ne placă de noi indiferent de greutatea la care suntem, într-o lume în care atât adulții, dar mai ales adolescenții, au drept etalon imagini care nu au nicio legătură cu realitatea”, a mai spus Andreea Minea. 

Cât de dese sunt întâlnirile

În cadrul întâlnirilor, care au loc o dată la două-trei săptămâni, profesoara Corina Győrgy îi ajută pe elevi să se cunoască mai bine, pentru a reuși să pună în practică sfaturile pe care le primesc de la specialista Andreea Minea. 

„Prima întâlnire din cadrul programului a fost la începutul lunii octombrie.​ Este câte o întâlnire la fiecare două-trei săptămâni. Ne întâlnim și în funcție de programul Andreei, care nu poate să vină întotdeauna. Este o săptămână în care Andreea va fi, online sau fizic, și o săptămână în care voi lucra eu cu ei, pe partea de emoții, un fel de autocunoaștere, ca să ajungem la liniștea necesară psihicului, ca să putem să și mâncăm liniștiți”, a explicat Corina Győrgy.

„Mesajul cu care am pornit împreună pe drumul cunoașterii unor principii de stil de viață sănătos este următorul: este greu să fii supraponderal, este greu poate și să fii subponderal, este greu să faci sport, este greu să îți menții starea de sănătate, dar cel mai greu este să te confrunți cu boala, așadar fiecare trebuie să își aleagă „greul” pe care vrea să îl mențină! La o primă vedere totul pare greu, însă sunt convinsă că împreună vom găsi soluții astfel încât un stil de viață sănătos să nu pară ceva intangibil”, ne-a mai declarat Andreea Minea, care a felicitat LTME pentru inițiativă, precizând că speră ca, în viitor, mai multe școli din țară să implementeze ore de educație nutrițională, „astfel încât să avem o populație informată, să putem face prevenție și să rămânem sănătoși”

Sursa foto: LTME/Facebook

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.