SOCIAL 7 noiembrie 2019

Cât se așteaptă cu programările la Spitalul Județean

de Iulia Drăghici - Taraș | 979 vizualizări

Neurologia, Gastroenterologia, Diabetologia, Oncologia sau Hematologia sunt cele mai aglomerate

Aproximativ două săptămâni au de așteptat, în medie, pacienții care se programează la cabinetele medicilor de la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe. Cel mai mare timp de așteptare este la Neurologie, unde programări, în funcție de specialist, sunt deja stabilite până la mijlocul lunii ianuarie. 

Media pe spital este de două, trei săptămâni de așteptare, a spus marți, într-o conferință de presă, managerul unității, András-Nagy Róbert. Cel mai mult se așteaptă la Neurologie, Gastroenterologie, Diabetologie, Oncologie sau Hematologia. 

Cauzele fenomenului sunt multiple, dar principalul factor este finanțarea venită de la Casa de Asigurări de Sănătate, a explicat managerul, care determină astfel și numărul medicilor angajați. 

Da, categoric ar fi nevoie de mai mulți medici, dar este această condiție că trebuie să existe și finanțare (de la Casa de Asigurări de Sănătate), efort suplimentar și o strategie la nivel Guvernamental, prin care să se explice că pentru a fi spital județean de urgență trebuie să ai 4, 5 sau 10 gastroenterologi, de exemplu, și finanțarea să fie pe măsură”, a punctat András-Nagy Róbert, care a precizat și că sistemul medical din România ar trebui să aibă criterii previzibile, transparente pentru creșterea bugetelor spitalelor. 

Între timp, la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe se fac demersuri pentru angajarea de specialiști.

Secțiile unde ar fi nevoie de „ajustări” în ceea ce privește numărul de medici sunt Terapia Intensivă, Cardiologia, Interne, Neurologie, dar planul este unul de perspectivă și implică dezvoltarea, a mai punctat managerul, însă, ceea ce este cert este că până la finalul acestui an sau cel târziu începutul anului viitor se va organiza un concurs pentru un post de gastroenterolog.  

Ceea ce este absolut important este faptul că dacă discutăm de programul unui medic, că este de specialitate chirurgicală, că este de specialitate de interne, programul nu se compune numai din prezența sa la ambulatoriu. Ei fac și vizita de dimineață pe secție, prescriu medicamente, analize, investigații pentru pacienții internați. După aceea, dacă e cazul, se fac consulturi interdisciplinare, adică dacă este chemat și de pe alte secții. Dacă este medic de specialitate, va trebui să intre și în sala de operație. Ori pentru pacientul lui, ori ca să ajute pe altul. (...)  Balansul acesta este foarte greu de găsit. Soluția este, într-adevăr, să se angajeze mai mulți medici, să fie mai mulți specialiști într-un anumit domeniu. Dar și asta se poate face până la o anumită limită, pentru că depinde de adresabilitatea pe care o are și bugetul”, a mai explicat András-Nagy Róbert. 

Anual, peste 100.000 de pacienți sunt consultați de medicii Spitalului Județean. Tocmai pentru a facilita accesul acestora la serviciile medicale, unitatea a lansat în urmă cu un an și posibilitatea programărilor online. 

De când a intrat în funcțiune, adică 1 noiembrie 2018, aproape 10.000 de programări s-au realizat prin utilizarea acestei facilități, disponibilă pe site-ul Spitalului, http://spitfog.ro/programari-online. Numărul reprezintă 12% din totalul consultațiilor din Policlinica Spitalului.

Cel mai căutat cabinet prin online este ORL, unde s-au înregistrat aproape 1.200 de programări. Dermatologia urmează în top, cu 1.055 de înregistrări online și apoi Ortopedia, cu 977.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.