SOCIAL 14 iunie 2012

Căpușele și ţânţarii, pericole de sezon

de Monica Vrânceanu | 674 vizualizări

Isteria legată de căpușe și mușcăturile acestora i-a determinat pe medicii de la Spitalul Județean de Urgență din Sfântu-Gheorghe să vorbească despre o serie de lucruri pe care oamenii ar trebui să le știe, fie că se aventurează prin păduri, fie că sunt în preajma animalelor.

Directorul medical al SJU, dr. Antal Álmos, a atenționat că animalele cu sângele cald sunt cele care sunt ”gazde” ale căpușelor, așadar dacă dorim să nu fim mușcați de către acestea este bine să ne ferim de câini și pisici; de asemenea, iarba înaltă poate ascunde și ea căpușe – tot de la animale, aşadar dacă suntem în locuri cu o astfel de vegetație, ar fi indicat să purtăm pantofi închiși și pantaloni lungi.

Neplăcute, dar nu foarte periculoase

“Mușcăturile de căpușe sunt neplăcute, dar nu sunt atât de periculoase totuși; este bine de știut că aceste căpușe pot transmite encefalita virotică, iar pentru aceasta nu există vaccin, contra ei luptă sistemul imunitar și este foarte periculoasă deoarece uneori poate duce la moarte. Tot căpușele pot transmite boala Lyme, iar preventiv în Statele Unite ale Americii se recomandă două tablete de doxicilină, luate deodată, în caz că nu există o alergie la tetraciclină”, a explicat Antal Álmos.

Acțiune de deparazitare în Sfântu-Gheorghe

Potrivit acestuia, este necesar și foarte important ca cei mușcați de căpușe să apeleze la medici pentru îndepărtarea profesională a acestora. În acest an, la Unitatea de Primire Urgențe a SJU au ajuns 151 de persoane cu mușcături de căpușe, cea mai mare parte a acestora, 99, în intervalul 20 mai-12 iunie. În ceea ce privește cazurile de encefalită virotică, în județul nostru nu s-a înregistrat niciunul, însă anul trecut și în prima jumătate a acestui an au existat două cazuri de infecție cu Lyme. În plus, se pare că județul nostru nu este printre cele cu istoric în ceea ce privește cazurile grave derivate din mușcăturile de căpușe.

Referindu-se la înțepăturile de țânțari și virusul West Nile, Antal Álmos a apreciat că acesta poate produce piodermite și alergii. De altfel, SJU a solicitat TEGA să înceapă o acțiune de deparazitare în Sfântu-Gheorghe, deoarece numărul țânțarilor a crescut alarmant în ultima perioadă.

Distribuie articolul:  
|

SOCIAL

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.